Armin Mueller-Stahl

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Armin Mueller-Stahl

Actorul în 2007
Date personale
Născut (93 de ani)[3][4][5][6] Modificați la Wikidata
Tilsit, Statul Liber Prusia⁠(d), Republica de la Weimar[7] Modificați la Wikidata
Frați și suroriHagen Mueller-Stahl[*]
Dietlind Stahl[*]
Gisela Mueller-Stahl[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuMonika Gabriel[*][[Monika Gabriel (German actress and voice actress (1943-2007))|​]] Modificați la Wikidata
CetățenieGermania Germania
RDG RDG
Ocupațieactor de teatru
actor de film
Limbi vorbitelimba germană[8]
limba engleză Modificați la Wikidata
Alma materStern’sches Konservatorium[*][[Stern’sches Konservatorium (music school in Berlin, Germany)|​]]
Ani de activitate1956 – 2015
Alte premii
Ordinul de Merit al Renaniei de Nord-Westfalia[*] (2010)
Goldene Feder[*][[Goldene Feder (award)|​]] (2008)
Ordinul de Merit al Republicii Federale Germania în grad de mare cruce[*] (2008)
Stindardul Muncii[*]
Premiul Național al Republicii Democrate Germane[*]
Romy[*][[Romy (television award in Austria)|​]]
Premiul Steiger[*]
Internationaler Mendelssohn-Preis zu Leipzig[*][[Internationaler Mendelssohn-Preis zu Leipzig (award)|​]] (2009)[1]
Carl-Zuckmayer-Medaille[*][[Carl-Zuckmayer-Medaille (literary award)|​]] (2006)
Blauer Panther – TV & Streaming Award[*][[Blauer Panther – TV & Streaming Award (annual German television award by Bavarian Government)|​]] (2002) pentru Die Manns – Ein Jahrhundertroman[*][[Die Manns – Ein Jahrhundertroman |​]][2]
Goldener Ehrenbär[*][[Goldener Ehrenbär (Honorary (life’s work) award of the Berlin International Film Festival)|​]] (2011)
Osgar[*][[Osgar (award)|​]] (2007)
Ursul de Argint pentru cel mai bun actor (1993) pentru Utz[*][[Utz |​]]
Theodor-Körner-Preis[*][[Theodor-Körner-Preis |​]] (1975)
Askania Award[*][[Askania Award (German Film Award)|​]] (2014) Modificați la Wikidata

Armin Mueller-Stahl (n. , Tilsit, Statul Liber Prusia⁠(d), Republica de la Weimar) este un actor, muzician, pictor și scriitor german, fiind singurul actor de film german care a primit o mare recunoaștere atât în ambele state germane, cât și în industria cinematografică de la Hollywood. A fost nominalizat la premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar în 1997 pentru rolul său din Shine. Printre cele mai cunoscute filme ale sale se numără

Biografie[modificare | modificare sursă]

Mueller-Stahl este al treilea dintre cei cinci copii ai funcționarului bancar est-prusac Alfred Mueller-Stahl și a soției sale Editha, născută Maaß.[9] Era o germană baltică din Estonia a cărei familie fugise din Petrograd la Tilsit în 1918.

Armin și fratele său Hagen au crescut într-o familie iubitoare de artă care picta, desena și interpretau muzică împreună. Mueller-Stahl s-a bucurat de o copilărie fără griji până la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, când tatăl său a fost înrolat. În 1938 familia s-a mutat în Prenzlau. Tatăl a murit într-un spital militar la 1 mai 1945. Familia s-a refugiat la Schönberg lângă Rostock, iar după sfârșitul războiului, mama s-a întors cu copiii ei în orașul Prenzlau, unde Mueller-Stahl a urmat școala până în 1948. În același an, s-a mutat la Berlin luându-și cu el vioara.

Mueller-Stahl a aspirat inițial să devină violonist profesionist. A studiat vioara și muzicologia la conservatorul municipal din Berlinul de Vest, pe care le-a finalizat în 1949 cu un examen ca profesor de muzică. Apoi a trecut la actorie.

În R.D. Germană, Mueller-Stahl a fost un actor de film și de scenă, jucând în filme precum Al treilea și Iacob mincinosul. După ce a protestat împotriva expatrierii lui Wolf Biermann în 1976, el a fost trecut de către guvern pe lista neagră. După aceea, cu greu i s-au oferit alte roluri timp de doi ani și jumătate. A folosit pauza forțată pentru a-și scrie autobiografia intitulată Verordneter Sonntag (în românește: Duminica obișnuită). În 1980, cererea lui Mueller-Stahl de emigrare în Berlinul de Vest a fost aprobată.[10] Aici, a primit neîntrerupt roluri în filme. Printre acestea se numără Lola (1981) și Veronika Voss (1982) de Rainer Werner Fassbinder, O iubire în Germania (1984) de Andrzej Wajda, Recoltă amară și filmul ungaro-vest-german nominalizat la Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin Colonelul Redl (ambele 1985), acesta din urmă fiind despre scandalul în jurul colonelului din armata austro-ungară Alfred Redl.

Și-a făcut debutul în filmul american în rolul tatălui personajului interpretat de Jessica Lange în Cutia muzicală (1989). Performanța sa ca imigrant evreu în Statele Unite în filmul Avalon din 1990 a fost lăudată pe scară largă. Ulterior, a jucat roluri de personaje în Kafka de Steven Soderbergh și Noapte pe Pământ de Jim Jarmusch (ambele în 1991).

Mueller-Stahl a câștigat Ursul de Argint pentru cel mai bun actor la cel de-al 42-lea Festival Internațional de Film de la Berlin pentru interpretarea sa din Utz (1992). A fost nominalizat la premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru interpretarea sa în rolul tatălui abuziv al pianistului David Helfgott în filmul Strălucire din 1996.

În 2008, a câștigat Premiul Canadian Screen Award for Best Supporting Actor pentru cea mai bună interpretare a unui actor într-un rol secundar pentru Eastern Promises (2007), unde Mueller-Stahl a jucat rolul cardinalului Strauss.

În 2011, a primit Ursul de Aur de Onoare la cea de-a 61-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin.[11]

Filmografie selectivă[modificare | modificare sursă]

Actor[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ https://www.mendelssohn-stiftung.de/en/internationaler-mendelssohn-preis/verleihung/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ (PDF) https://www.stmwi.bayern.de/fileadmin/user_upload/stmwi/Themen/Wettbewerbe/Medienpreise/2017-01-16_Bayerische_Fernsehpreistraeger-1989-2016__2017-01_.pdf, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ a b „Armin Mueller-Stahl”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  4. ^ a b Armin Mueller-Stahl, RKDartists, accesat în  
  5. ^ a b Armin Mueller-Stahl, SNAC, accesat în  
  6. ^ a b Armin Mueller-Stahl, Filmportal.de, accesat în  
  7. ^ „Armin Mueller-Stahl”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  8. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  9. ^ Julia Onken, Maya Onken (). Verlag C. H. BECK oHG, ed. 23 Von Amazonen und Burgfräuleins. Hilfe, ich bin eine emanzipierte Mutter. pp. 150–155. doi:10.17104/9783406625121-150. ISBN 978-3-406-62512-1. 
  10. ^ „Interview with Armin Mueller-Stahl at hatjecantz.de”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  11. ^ en „Berlinale 2011: The Honorary Golden Bear”. berlinale.de. . Arhivat din original la . Accesat în . 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Armin Mueller-Stahl la Wikimedia Commons