Armata Roșie Japoneză

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Armata Roșie Japoneză (日本赤軍 Nihon Sekigun?, JRA) a fost o organizație teroristă de extremă stângă din Japonia, a cărei țel declarat a fost răsturnarea guvernului și a sistemului imperial japonez și declanșarea unei revoluțiii globale armate.

Gruparea a fost cunoscută și sub numele de (în traducere românească) Brigada Internațională Anti-Imperialistă, Brigada Războiului Sfânt și Frontul Democratic Anti-Război.

Formată în 1971 de către Shigenobu Fusako în Liban, unde se refugiase, gruparea a atras atenția opiniei publice prin acte de terorism comise atât pe teritoriul nipon cât și în străinătate în anii 1970.

Precursoarea organizației a fost Fracțiunea Armata Roșie, formată de către membri dizidenți ai fracțiunii din regiunea Kansai a „Ligii Comuniste” (Kyōsan Shugisha Dōmei) în septembrie 1969. Declarând război statului japonez, mulți membri au fost arestați imediat de către poliție (printre care și liderul ideologic, Shiomi Takaya), restul unindu-se cu gruparea maoistă Rengō Sekigun („Armata Roșie Unită”) în iulie 1971. Această grupare a devenit notorie datorită faptului că a omorât 12 membrii proprii (pe motiv de „lipsă de spirit revoluționar”) la o tabără secretă din Prefectura Gunma în 1972, și datorită așa-numitului „Incident Asama-Sanso”, când sute de polițiști japonezi au atacat 5 teroriști ai grupării, care luând ostateci, se baricadaseră într-o cabană de munte.

Shigenobu Fusako s-a refugiat în Liban cu o mână de membri fanatici, de unde a organizat atacuri teroriste. În noiembrie 2006 a fost arestată la Osaka, Japonia, cu pașaport fals. Un tribunal a condamnat-o la 20 de ani închisoare.

Atacuri[modificare | modificare sursă]

  • Deturnarea unui avion japonez al companiei JAL cu 129 de pasageri la bord în Coreea de Nord (martie 1970)- organizat de Fracțiunea Armata Roșie
  • Masacrul de la aeroportul internațional Lod (actualmente Aeroportul Ben Gurion), Tel Aviv, mai 1972, soldat cu 24 de morți și 80 de răniți
  • Deturnarea unui avion japonez al companiei JAL deasupra Olandei în Libia, unde teroriștii au explodat avionul
  • Atacul asupra Ambasadei Franței din Haga, Olanda, septembrie 1973. Teroriștii au cerut și primit eliberarea din închisoare a membrului Yatsuka Furuya, $300.000 și uzul unui avion, cu care s-au refugiat în Siria.
  • Atacul asupra clădirii AIA din Kuala Lumpur, Malaysia, unde se aflau mai multe ambasade, august 1975. Luare de ostateci, printre care un consul american și chargé d'affaires-ul Suediei. Teroriștii au cerut, și obținut, eliberarea din închisoare a 5 membri, și s-au refugiat în Libia.
  • Încercarea de deturnare a unui avion Malaysia Airlines, la al cărui bord se afla ambasadorul Cubei la Tokio, decembrie 1977. Avionul s-a prăbușit când teroristul a împușcat ambii piloți și pe sine însuși.
  • Atacul cu mortiere asupra ambasadelor Japoniei, Canadei și a SUA din Jakarta, Indonezia, mai 1986
  • Atacul cu mortiere asupra ambasadelor Marii Britanii și SUA din Roma, Italia, iunie 1987
  • Atacul cu bombă asupra unui club militar american de recreație din Napoli, Italia, aprilie 1988
  • 17 atacuri cu bombe asupra unor clădiri ale unor mari companii japoneze, inclusiv Mitsui și Taisei. În atacul asupra sediului de la Tokio al companiei Mitsubishi Heavy Industries Ltd. au murit 8 persoane.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]