Arizona Coyotes

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Arizona Coyotes
Conferința Vest
Divizia Centrală
Fondat 1972
Istorie Winnipeg Jets
19721978 (WHA)
19791995 (NHL)
Phoenix Coyotes
19962013
Arizona Coyotes
2014–prezent
Arena Mullett Arena
Oraș Tempe, Arizona
Culori echipă Roșu, vișiniu, negru, nisipiu, verde, portocaliu[1][2]
                             
Media Bally Sports Arizona
KGME Fox Sports 910
Patron(i) Alex Meruelo[3]
Andrew Barroway
Manager general Bill Armstrong
Antrenor Peter DeBoer
Afiliată Tucson Roadrunners (AHL)
Atlanta Gladiators (ECHL)
Cupa Stanley 0
Titluri conferință 0
Presidents' Trophy 0
Titluri divizie 1
Website coyotes.nhl.com

Arizona Coyotes este o echipă profesionistă americană de hochei pe gheață cu sediul în zona metropolitană Phoenix și face parte din Divizia Centrală a Conferinței de Vest din NHL.

Înființată la 27 decembrie 1971, sub numele de Winnipeg Jets care făcea parte din World Hockey Association (WHA), a fost una dintre cele patru francize absorbite de NHL după ce WHA și-a încetat activitatea, alăturându-se la 22 iunie 1979. Jets s-a mutat la Phoenix la 1 iulie 1996 și a fost redenumită Phoenix Coyotes. Numele francizei s-a schimbat în Arizona Coyotes la 27 iunie 2014.[4] Alex Meruelo a devenit proprietar majoritar la 29 iulie 2019.[5]

Echipa a fost instabilă în timpul proprietarilor anteriori. NHL a preluat franciza Phoenix Coyotes în 2009, când proprietarul de atunci, Jerry Moyes, a renunțat la echipă după ce a declarat faliment. NHL a menținut controlul asupra echipei până în 2013, când a găsit un nou proprietar dispus să păstreze franciza în Arizona. În ciuda unei relații de lucru dificile cu orașul Glendale și cu Gila River Arena, Coyotes au reușit să obțină un acord de la un an la altul pentru a juca în această arenă până la sfârșitul sezonului 2021-22.[6] Este cea mai veche franciză care nu a jucat niciodată în finala Cupei Stanley.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Kinkopf, Alex (). „Coyotes' Guide to Style Resurrects White Kachina”. ArizonaCoyotes.com (în engleză). NHL Enterprises, L.P. Accesat în . The team's new style guide features six colors: red, purple, process black, sand, green and orange. 
  2. ^ „White Kachina Jersey”. ArizonaCoyotes.com (în engleză). NHL Enterprises, L.P. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ Rosen, Dan (). „Meruelo approved as Coyotes majority owner by NHL Board of Governors”. NHL.com. Accesat în . 
  4. ^ „Team Name Will Change to Arizona Coyotes at NHL Entry Draft on June 27”. ArizonaCoyotes.com. . Accesat în . 
  5. ^ „Arizona Coyotes Finalize Sale With New Majority Owner Alex Meruelo”. ArizonaCoyotes.com (Press release) (în engleză). . Accesat în . 
  6. ^ Multiple sources:

Legături externe[modificare | modificare sursă]