Aristotel Căncescu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Aristotel Căncescu
Date personale
Născut (72 de ani) Modificați la Wikidata
Timișoara, România Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Președinte al Consiliului Județean Brașov Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Succedat deAdrian-Ioan Veștea
În funcție
 – 
În funcție
 – 
În funcție
 – 
Senator al României Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
CircumscripțiaBrașov
Legislaturălegislatura 1996–2000[*]
În funcție
 – 
CircumscripțiaBrașov
Legislaturălegislatura 1992–1996[*]

Alma materUniversitatea Transilvania din Brașov

Aristotel Adrian Căncescu (n. , Timișoara, România) este un politician român, între 1992-1996 senator de Brașov din partea FSN, apoi PDSR.[1] În legislatura 1996-2000 a fost senator de Brașov din partea PD. Ulterior, s-a înscris în PNL. La alegerile locale din 2020 a încercat să deturneze filiala locală a Partidului Ecologist iar mai apoi a candidat fără succes pe listele ALDE.

Studii[modificare | modificare sursă]

Aristotel Căncescu a absolvit Facultatea de Mecanică a Institutului Politehnic Brașov în anul 1977. În anul 2001 a obținut titlul doctor în management de la Universitatea Politehnică București.

Președinte al Consiliului Județean Brașov[modificare | modificare sursă]

Din iulie 2000 a fost președintele Consiliului Județean Brașov, la al treilea mandat. Căncescu este deținătorul trustului de presă Mix și cunoscut ca și mogul de presă la Brașov.

Începând cu anul 2006 a inițiat realizarea aeroportului Brașov.

În anul 2013 a primit o distincție din partea mitropolitului Laurențiu Streza.[2] În data de 5 octombrie 2014 a primit din partea patriarhului Daniel ordinul „Sfinții Martiri Brâncoveni.”[3]

Acuzații de corupție[modificare | modificare sursă]

În data de 6 octombrie 2014, a fost reținut de procurori sub acuzația de fapte de corupție.[4]

[5] În iunie 2017, Aristotel Adrian Căncescu a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru luare de mită și abuz în serviciu.[6]

Pe 3 noiembrie 2016 Aristotel Căncescu a fost trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu alături de George Scripcaru. Pe 17 ianuarie 2022 , când a împlinit 70 de ani, Curtea de Apel Brașov l-a achitat pe acesta în acest dosar.[7]

La data de 1 februarie 2022, polițiști din cadrul Poliției Stațiunii Râșnov au pus în executare un mandat de executare a pedepsei închisorii, emis de Tribunalul Brașov pe numele lui Căncescu Aristotel Adrian prin care este condamnat la o pedeapsă de 7 ani și 10 luni închisoare pentru săvârșirea de infracțiuni de corupție. De asemenea, instanța a decis confiscarea de la S.C. Canaris S.R.L. Brașov, firmă controlată de Căncescu, a sumei de 1.248.704,95 lei, care ar fi fost primită ca mită.[8]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Aristotel Căncescu, cel mai vechi și mai bogat baron local Arhivat în , la Wayback Machine., Puterea, 2 septembrie 2013.
  2. ^ Sărbătoare în Țara Făgărașului
  3. ^ Sărbătoare la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta
  4. ^ Dosar de corupție la Consiliul Județean Brașov Arhivat în , la Wayback Machine., Agerpres, 7 octombrie 2014.
  5. ^ Direcția Națională Anticorupție. „acțiune penală și control judiciar față de CĂNCESCU ARISTOTEL ADRIAN”. Accesat în . 
  6. ^ RamonaFeraru, de, Aristotel Căncescu – trimis în judecată de DNA într-un nou dosar penal (în Romanian), evz.ro 
  7. ^ „achitare”. 
  8. ^ https://www.g4media.ro/breaking-fostul-presedinte-al-consiliului-judetean-brasov-aristotel-cancescu-condamnat-definitiv-la-7-ani-si-10-luni-de-inchisoare-pentru-infractiuni-de-coruptie.html, G4MEDIA, 1 februarie 2022.