Sari la conținut

Aripioară sau picior?

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Aripioară sau picior?
Rating
Titlu originalL'Aile ou la Cuisse
Genfilm de comedie[1]  Modificați la Wikidata
RegizorClaude Zidi[1][2][3]  Modificați la Wikidata
ScenaristClaude Zidi
Michel Fabre[*]  Modificați la Wikidata
ProducătorChristian Fechner[*][[Christian Fechner (French film producer, screenwriter and film director)|​]]  Modificați la Wikidata
DistribuitorPathé Distribution[*][[Pathé Distribution |​]]  Modificați la Wikidata
Director de imagineClaude Renoir[*][[Claude Renoir (French cinematographer)|​]]
Wladimir Ivanov[*][[Wladimir Ivanov (cinematographer)|​]]  Modificați la Wikidata
MontajMonique Isnardon[*]
Robert Isnardon[*][[Robert Isnardon |​]]  Modificați la Wikidata
MuzicaVladimir Cosma  Modificați la Wikidata
DistribuțieLouis de Funès[2][3]
Coluche[3]
Claude Gensac
Jean Martin[*][[Jean Martin (actor francez)|​]]
Marcel Dalio
Vittorio Caprioli[*]
Julien Guiomar[*][[Julien Guiomar (actor francez)|​]][2][3]
Albert Michel[*][[Albert Michel (actor francez)|​]]
Ann Zacharias[*][[Ann Zacharias (actress)|​]][3]
Antoine Marin[*][[Antoine Marin (actor francez)|​]]
Bouboule[*][[Bouboule (actor francez)|​]]
Bruno Moynot[*]
Claude Zidi
Daniel Langlet[*][[Daniel Langlet (actor francez)|​]]
Dominique Davray[*][[Dominique Davray (actriță franceză)|​]]
Fernand Guiot[*][[Fernand Guiot (actor belgian)|​]]
...încă 19  Modificați la Wikidata
Premiera (Franța)[4]
(Belgia)[4]
(Germania)[4]
(Țările de Jos)[4]
(Suedia)[4]
(Danemarca)[4]
(Turcia)[4]
(Porto)[4]
(Italia)[4]
martie 1978 (Polonia)[4]
...încă 2  Modificați la Wikidata
Durata101 min.  Modificați la Wikidata
Țara Franța  Modificați la Wikidata
Locul acțiuniiParis  Modificați la Wikidata
Limba originalălimba franceză  Modificați la Wikidata
Prezență online

Aripioară sau picior? (în franceză L'Aile ou la Cuisse) este un film de comedie franțuzesc regizat de Claude Zidi după un scenariu propriu. A avut premiera la 27 octombrie 1976, fiind distribuit de compania Pathé. Coloana sonoră este opera compozitorului român Vladimir Cosma.

Această comedie este singura întâlnire cinematografică a lui Louis de Funès, care a revenit după ce a suferit un dublu infarct, cu Coluche, în acel moment în plină ascensiune. Filmul tratează într-o manieră comică o problemă apărută în Franța în anii 1970: mâncarea nesănătoasă (junk food) cauzată de alimentele industriale.

Filmul arată rivalitatea dintre „gastronomia tradițională franceză și de calitate”, apărată aici de Charles Duchemin, directorul ghidului Duchemin (o referință la Ghidul Michelin al restaurantelor de calitate) și mâncarea industrială al cărei vârf de lance este Jacques Tricatel (caricatura industriașului Jacques Borel născut în 1927).

Filmul a avut 5.841.956 de spectatori în Franța.

Prezentare[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Charles Duchemin (Louis de Funès) este redactorul-șef al unui ghid de restaurante cunoscut la nivel internațional, pentru care personal efectuează numeroase teste la diferite restaurante folosind deghizări elaborate pentru a nu fi recunoscut de către proprietarii restaurantelor. După ce a devenit membru al Academiei Franceze, Duchemin decide să se retragă și îl învață pe fiul său Gérard (Coluche) pentru a continua activitatea familiei. Cu toate acestea, fără ca tatăl său Charles să știe, Gérard este mai interesat de adevărata sa pasiune - aceea de a lucra ca un clovn într-un mic circ pe care l-a co-fondat și susținut financiar.

Charles Duchemin este informat că Jacques Tricatel (Julien Guiomar), proprietarul unei companii de produse alimentare în masă, încearcă să preia un număr mare de restaurante de calitate, care au fost premiate de Duchemin. Duchemin se teme că astfel clienții vor fi făcuți să mănânce alimente de calitate scăzută la restaurantele deținute de Tricatel. La scurt timp, un operator angajat de Tricatel intră în birourile lui Duchemin și încearcă să fure ghidul restaurantului aproape terminat din acest an. Duchemin îl face pe operator să fure datele de anul trecut și, împreună cu Gérard, îl urmărește pentru a vedea cum predă documentele lui Lambert (Daniel Langlet), asistentul lui Tricatel.

Duchemin se hotărăște să lupte împotriva lui Tricatel. În primul rând, el este de acord să apară într-un celebru talk-show găzduit de Philippe Bouvard, care a încercat fără succes de mult timp să-l aducă pe Duchemin în emisiune, dar numai cu condiția ca Tricatel să fie și el invitat. Apoi dă ordin personalului său să obțină informații incriminatoare despre Tricatel pe care intenționează să le folosească în timpul confruntării televizate.

Charles începe un lung turneu în restaurantele Franței pentru a finaliza ghidul restaurantelor din acest an. Gérard decide să vină cu el pentru că la tur va participa și noua tânără secretară din Olanda a lui Charles Marguerite (Ann Zacharias), iar Gérard s-a îndrăgostit de ea. În timpul turneului, ei sunt urmăriți de Lambert. Întrucât circul nu poate avea spectacole fără Gérard, s-a decis că circul va urma itinerarul familiei Duchemin și Gérard va ieși din hotel în fiecare seară pentru a participa la spectacol sub pretextul că dă un telefon. În timpul uneia dintre nopți, Gérard este urmărit de Lambert, care oferă aceste informații lui Tricatel. La rândul său, Tricatel îl informează pe Charles despre fiul său. Charles participă în secret la următoarea reprezentație de circ. În timpul spectacolului se confruntă cu Gérard și îl concediează.

Când Charles se întoarce singur la hotel-restaurant, el însuși este confruntat de manager. Managerul a fost cândva proprietarul unui restaurant foarte apreciat, dar Duchemin l-a lăsat fără stelele restaurantului în urmă cu câțiva ani, ceea ce a dus la faliment. A trebuit să-și vândă afacerea către Tricatel, care livrează acum mâncarea dezgustătoare care este servită în restaurant. Managerul îl obligă pe Charles cu arma să mănânce toate resturile din bucătărie, făcându-l pe Charles să se îmbolnăvească grav.

A doua zi, când s-a recuperat la spital, Charles observă că și-a pierdut complet simțul gustului. Lambert află acest lucru și îl informează pe Tricatel care intenționează să-l umilească pe Duchemin lăsându-l să efectueze o degustare oarbă în timpul emisiunii TV. El informează, de asemenea, presa despre starea lui Charles, dar Charles și Gérard reușesc să scape de jurnaliști și se ascund în circul lui Gérard.

În ziua talk-show-ului, Charles și Gérard, cu ajutorul secretarei Marguerite, se infiltrează în fabrica de produse alimentare a lui Tricatel pentru a obține dovezi incriminatoare. Ei descoperă că toată mâncarea (puii, peștii, varza etc.) este făcută din ingrediente artificiale, de ex. din petrol și cauciuc. Sunt descoperiți de oamenii de la paza companiei. Când aceste informații sunt aduse lui Tricatel, care se află deja în studioul TV, el cere ca ambii să fie uciși discret în fabrică. Forțele de securitate încearcă să-i facă pe cei doi să intre într-o mașină de prelucrare a alimentelor, unde ar fi fost uciși fără să lase urme, dar Charles observă capcana și păcălește forțele de securitate să creadă că au fost uciși și reușesc să fugă din fabrică cu o parte din mâncarea artificială ca dovadă.

Ajung la talk-show în ultima clipă. Charles îi permite lui Gérard să efectueze degustarea orb cerută de Tricatel, care face o treabă bună până la ultima provocare: un vin roșu. Când Charles îl vede pe Gérard zbătându-se, el ia cu asalt scena și identifică cu succes vinul pur și simplu privindu-l. Apoi Charles și Gérard îl fac pe Tricatel să testeze mâncarea pe care au luat-o din fabrică. Când Tricatel este total dezgustat de mâncare, cei doi anunță pe toată lumea că acestea sunt produsele proprii ale lui Tricatel. În plus, cererea lui Tricatel de a-i ucide a fost filmată din neatenție și acum este prezentată publicului. Tricatel este huiduit de cei din studio.

Filmul se încheie cu Gérard dându-și demisia, dar se răzgândește atunci când află că Marguerite va continua să lucreze pentru companie.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b http://www.imdb.com/title/tt0074103/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ a b c http://stopklatka.pl/film/skrzydelko-czy-nozka, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ a b c d e http://www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=47573.html?nopub=1, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ a b c d e f g h i j k https://www.imdb.com/title/tt0074103/releaseinfo  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]