Arhiducesa Eleonore de Austria (1582–1620)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Portret al Arhiducesei Eleonore, de Frans Pourbus cel Tânăr, ca. 1603.

Eleonore de Austria (n. 25 septembrie 1582, Graz - d. 28 ianuarie 1620, Hall în Tirol), a fost membră a Casei de Habsburg.

Ea a fost fiica lui Carol al II-lea, Arhiduce de Austria (1540–1590), (fiul împăratului Ferdinand I) și al Mariei Anna de Bavaria. Fratele ei mai mare, Arhiducele Ferdinand, i-a succedat tatălui lor ca Sfânt Împărat Roman în 1619.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Născută la Graz la fel ca toți frații ei, Eleonore a suferit de prognatism.[1] A fost considerată inteligentă dar capricioasă în special din cauza sănătății ei fragile după ce a suferit de la variolă în copilărie.

Împreună cu surorile ei Arhiducesa Gregoria Maximiliana și Arhiducesa Margareta, Eleonore a fost o posibilă mireasă pentru viitorul rege Filip al III-lea al Spaniei. După ce portretele lor au fost trimise la curtea spaniolă, totuși Eleonore nu a fost aleasă.[2] După aceasta, ea a fost implicată în mai multe proiecte de căsătorie cu prinți italieni, dar nici unul nu a fost dus până la capăt.

În cele din urmă, împreună cu sora ei mai mare Maria Cristina de Habsburg (care s-a întors în Austria după căsătoria ei dezastruoasă cu Sigismund Báthory), în 1607 Eleonore a intrat la mănăstirea Haller (Haller Damenstift),[3] unde a și murit la vârsta de 37 de ani, după ce și-a petrecut ultimii ani oarbă.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ German Society for Racial Hygiene, Archiv für Rassen- und Gesellschafts-Biologie, einschliesslich Rassen- und Gesellschafts-Hygiene, vol. VIII, p. 779. On-line
  2. ^ Karl Acham, Kunst und Geisteswissenschaften aus Graz, vol. II, Böhlau Verlag Wien, 2009, p. 88.
  3. ^ Jahrbuch für Europäische Geschichte 2007, vol. VIII, Oldenbourg Wissenschaftsverlag, 2007, p. 35. On-line