Archie Mountbatten-Windsor

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Archie Harrison Mountbatten-Windsor
Date personale
Nume la naștereArchie Harrison Mountbatten-Windsor Modificați la Wikidata
Născut (4 ani)[2] Modificați la Wikidata
Greater London, Anglia, Regatul Unit[3][4] Modificați la Wikidata
PărințiPrințul Henry de Wales[1][5]
Meghan, Ducesă de Sussex[5][1] Modificați la Wikidata
Frați și suroriLilibet Mountbatten-Windsor Modificați la Wikidata
Cetățenie Regatul Unit[6]
 Statele Unite ale Americii[6] Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Anglicană[7][8] Modificați la Wikidata
Ocupațieelev Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
TitluriBritish Prince[*][[British Prince (royal title in the United Kingdom)|​]] (din )
Familie nobiliarăCasa de Windsor[1]
Moștenitor al tronului[*] Modificați la Wikidata
Domnie

Archie Harrison Mountbatten-Windsor (n. , Greater London, Anglia, Regatul Unit) este primul copil al Prințului Harry, Duce de Sussex și al lui Meghan, Ducesă de Sussex. El este al șaselea în linia de succesiune la tronul Britanic.[9]

Naștere[modificare | modificare sursă]

Mulțimea și jurnaliștii în apropiere de Castelul Windsor, la nașterea copilului Ducelui și Ducesei de Sussex

Archie s-a născut la 05:26 BST (07:26 ora României) pe 6 mai 2019[10]. Tatăl a descris nașterea ca „un pic după termen”. Locul nașterii nu a fost dezvăluit. Mass-media speculează că s-a născut ori la Frogmore Cottage, casa cuplului, ori la un spital din Londra[11]. Numele copilului nu a fost anunțat la naștere. Mai multe monumente au fost iluminate în diferite culori pentru a marca nașterea, inclusiv cascada Niagara, Turnul CN și Roata din Londra[12][13][14]. El a fost prezentat pentru prima dată publicului în timpul interviului acordat de părinții săi interviu presei la Castelul Windsor, la două zile după nașterea sa[15].

Mountbatten-Windsor este urmaș al familiei regale Britanice și al familiei Spencer din partea tatălui său și al „unui băiat de serviciu dintr-un hotel din Cleveland, un lucrător într-o spălătorie din Chattanooga și un barman din Atlanta” din partea mamei sale[16]. El este primul copil pe jumătate american și primul copil multirasial din istoria monarhiei britanice[17], iar nașterea sa a fost așteptată de multe persoane britanice negre[16]. Copilul este cetățean atât al Regatului Unit, cât și al Statelor Unite ale Americii[18][19].

Titlu și succesiune[modificare | modificare sursă]

Strănepot al Reginei Elisabeta a II-a[11] și nepot al Regelui Charles al III-lea, Archie este al șaselea în linia de succesiune la tronul britanic, după tatăl său[16]. El este, de asemenea, moștenitorul aparent al titlului tatălui său, ducele din Sussex[11][17].

Ducele de Sussex este precedat în linia de succesiune la tron de tatăl său (Prințul de Wales), fratele lui (Ducele de Cambridge) și cei trei copii ai fratelui său[20]. Deoarece Harry este fiul cel mic al Prințului de Wales[21], fiul său nu este în mod automat un prinț al Regatului Unit sau Alteță Regală[11]. Este de așteptat ca acesta să fie stilat „precum copiii oricărui alt duce”[20]. Prin urmare, cel mai probabil Archie va fi cunoscut sub numele de Conte de Dumbarton, cu dreptul de a folosi unul dintre titlurile secundare ale tatălui său ca titlu de curtoazie[11][19]. Dacă bunicul lui va deveni rege, el va avea dreptul la stilul „Alteță Regală”[21].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c https://www.royal.uk/archie-harrison-mountbatten-windsor, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ a b https://www.royal.uk/archie-harrison-mountbatten-windsor, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ The Guardian 
  4. ^ Katharina Schoffmann (), Five things we learned from Archie's birth certificate (în engleză), BBC Online 
  5. ^ a b The Peerage 
  6. ^ a b https://www.bbc.com/news/uk-47934729, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  7. ^ https://www.bbc.com/news/uk-48891808, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  8. ^ Caroline Hallemann (), Archie Harrison Was Christened Today in the Private Chapel at Windsor Castle (în engleză), Town & Country, accesat în  
  9. ^ „Royal baby name revealed: Prince Harry and Meghan name son Archie Harrison Mountbatten-Windsor”. CBS News. . Accesat în . 
  10. ^ „Royal baby: Meghan gives birth to boy, Harry announces”. BBC News. . Accesat în . 
  11. ^ a b c d e „Royal baby: Meghan, Duchess of Sussex, gives birth to boy”. The Guardian. . Accesat în . 
  12. ^ Mowat, Justin (). „Niagara Falls will shine blue Monday to mark royal birth”. CBC News. Accesat în . 
  13. ^ „CN Tower lit in purple to mark birth of royal baby”. CBC News. . Accesat în . 
  14. ^ „London Eye to turn red, white and blue for royal baby”. BT. . Accesat în . 
  15. ^ Barry, Ellen (). „Harry and Meghan Introduce Baby Sussex”. The New York Times. Accesat în . 
  16. ^ a b c Barry, Ellen; Karasz, Palko (). „Meghan, Duchess of Sussex, Gives Birth to a Boy”. The New York Times. Accesat în . 
  17. ^ a b Furness, Hannah; Southworth, Phoebe; Herbert, Samantha (). „Royal baby: Prince Harry says birth of son is 'the most amazing experience' as world waits for first sighting”. The Telegraph. Accesat în . 
  18. ^ Alexander, Harriet (). „US tax authorities could stake a claim to Baby Sussex's inheritance”. The Telegraph. Accesat în . 
  19. ^ a b „Royal baby: All you need to know about the birth of Harry and Meghan's child”. BBC (în engleză). Accesat în . 
  20. ^ a b „Meghan and Harry: Duchess of Sussex expecting a baby”. BBC News. . Accesat în . 
  21. ^ a b Spangler, Jonathan (). „The rise and fall of 'Royal Highness': a brief history of royal titles and what it means for Prince Harry's baby”. History Extra (în engleză). Accesat în .