Arcadie Ciupercovici

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Arcadie Ciupercovici
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Câmpulung Moldovenesc, Suceava, România Modificați la Wikidata
Decedat (78 de ani) Modificați la Wikidata
Cernăuți, Austro-Ungaria Modificați la Wikidata
Cetățenie Cisleithania Modificați la Wikidata
Religiecreștinism ortodox[*] Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician
preot[*] Modificați la Wikidata
Funcția episcopală
PremiiOrdinul Franz Joseph

Arcadie Ciupercovici (n. , Câmpulung Moldovenesc, Suceava, România – d. , Cernăuți, Austro-Ungaria) a fost un cleric ortodox român, care a avut rangul de arhiepiscop al Cernăuților și mitropolit al Bucovinei și Dalmației (1896-1902).

Biografie[modificare | modificare sursă]

Arcadie Ciupercovici s-a născut la data de 14 aprilie 1823, în orașul Câmpulung Moldovenesc, primind la botez numele de Alexandru. Era fiul preotului Nicolae Ciupercă din Câmpulung Moldovenesc. A urmat studii gimnaziale la Cernăuți, apoi studii teologice superioare la Institutul Teologic din capitala Bucovinei (pe care le-a absolvit în anul 1847).

În anul 1847, după absolvirea facultății, a fost hirotonit ca preot și a păstorit ca paroh în localitățile bucovinene Toporăuți (1847), Cernauca (1848-1853), Bădeuți și Milișăuți (până în 1866). În anul 1866, s-a călugărit la Mănăstirea Putna, cu numele de Arcadie, fiind numit la data de 30 iulie același an ca egumen al Mănăstirii Putna (1866-1878). În perioada egumeniei sale, a avut loc la Mănăstirea Putna Serbarea națională prilejuită de aniversarea a 400 de ani de la sfințirea bisericii, precum și primul Congres al studenților români. A făcut parte din delegația trimisă, în 1873, la Viena, pentru a cere autonomia Bisericii Ortodoxe Române din Bucovina. A fost ridicat la rangul de arhimandrit în 1874.

Arhimandritul Arcadie Ciupercovici a fost transferat apoi în cadrul administrației mitropolitane pe posturile de consilier consistorial (1878-1880), apoi arhimandrit diecezan și vicar general în timpul mitropolitului Silvestru Morariu Andrievici (1880-1896).

După trecerea la cele veșnice a acestuia în anul 1896, a fost numit, hirotonit și instalat în rangul de arhiepiscop al Cernăuților și mitropolit al Bucovinei și Dalmației. În această calitate, a fost reprezentant în Camera Legislativă a Imperiului Austro-Ungar, de la Viena. În perioada cât a fost mitropolit, au sporit nedreptățile la adresa populației românești din Bucovina.

Mitropolitul Arcadie Ciupercovici a trecut la cele veșnice la data de 5 martie 1902, în orașul Cernăuți.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Emil Satco - Enciclopedia Bucovinei (Ed. Princeps Edit, Iași, 2004), p. 236