Aortă ascendentă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Aortă ascendentă

Aorta ascendentă și arcul aortic cu ramurile lor

Cursul aortei ascendente (vedere anterioară), deoarece trece dorsal de trunchiul pulmonar dar și ventral de artera pulmonară dreaptă.
Detalii
Latinăaorta ascendens,
pars ascendens aortae
Originea embrionarătruncus arteriosus
Parte dinAortă  Modificați la Wikidata
De la[[ventriculul stâng]]
Până laarteră coronară stangă, arteră coronară dreaptă și continuă ca și arc aortic
Combinație a venei cave superioare, venei cave inferioare și a ]sinusului coronarian
SuppliesÎntregul corp, cu excepția zonei respiratorie a plămânului
Resurse externe
Gray'sp.545
TAA12.2.03.001
FMA3736
Terminologie anatomică

Aorta ascendentă este o porțiune a aortei care începe în partea superioară a bazei ventriculului stâng, la nivel cu marginea inferioară a celui de-al treilea cartilaj costal din spatele jumătății stângi a sternului.

Anatomie[modificare | modificare sursă]

Trece oblic în sus, înainte și spre dreapta, în direcția axei inimii, la fel de înaltă ca marginea superioară a celui de-al doilea cartilaj costal drept, descriind o ușoară curbă în cursul său și fiind situat, la aproximativ 6 centimetre (2,4 in) spatele suprafeței posterioare a sternului. Lungimea totală este de aproximativ 5 centimetre (2,0 in) .

Componente[modificare | modificare sursă]

Rădăcina aortică este porțiunea aortei care începe de la inelul aortic și se extinde până la joncțiunea sinotubulară. Uneori este privită ca o parte a aortei ascendente, [1] și uneori considerată ca o entitate separată de restul aortei ascendente. [2]

Între fiecare comisură a valvei aortice și opusă cuspizelor valvei aortice, se găsesc trei mici dilatații numite sinusuri aortice.

Joncțiunea sinotubulară este punctul din aorta ascendentă unde se termină sinusurile aortice și aorta devine o structură tubulară.

Mărimea[modificare | modificare sursă]

Un diametru aortic toracic mai mare de 3,5 cm este considerat în general dilatat, în timp ce un diametru mai mare de 4,5 cm este în general considerat a fi un anevrism aortic toracic . [3] Totuși, diametrul mediu al populației variază în funcție de vârstă și sex. Limita superioară a intervalului de referință standard al aortei ascendente poate fi de până la 4,3 cm în rândul persoanelor în vârstă. [4]

Relații[modificare | modificare sursă]

La unirea aortei ascendente cu arcada aortică, calibrul vasului este mărit, datorită unei umflături a peretelui drept.

Această dilatație este denumită bulbul aortei, iar pe secțiunea transversală prezintă o figură oarecum ovală.

Aorta ascendentă este cuprinsă în pericard și este închisă într-un tub al pericardului seros, comun acestuia și arterei pulmonare.

Aorta ascendentă este acoperită la începutul său de trunchiul arterei pulmonare și de auricula dreaptă și, mai sus, este separată de stern de pericard, pleura dreaptă, marginea anterioară a plămânului drept, unele țesut areolar liber., și rămășițele timusului; posterior, se sprijină pe atriul stâng și artera pulmonară dreaptă.

Pe partea dreaptă, este în relație cu vena cavă superioară și atriul drept, prima situându-se parțial în spatele ei; pe partea stângă, cu artera pulmonară.

Ramuri[modificare | modificare sursă]

Singurele ramuri ale aortei ascendente sunt cele două artere coronare care alimentează inima; ele apar aproape de începutul aortei din sinusurile aortice care sunt opuse valvei aortice.

Semnificația clinică[modificare | modificare sursă]

Porcelain aorta este o calcificare aterosclerotică extinsă a aortei ascendente. [5] Îngreunează intervenția chirurgicală aortică, în special prinderea încrucișată a aortică, iar inciziile pot duce la leziuni aortice excesive și / sau embolie arterială . [5]

Imagini suplimentare[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Nataf, P (). „Dilation of the thoracic aorta: medical and surgical management”. Heart. 92 (9): 1345–1352. doi:10.1136/hrt.2005.074781. ISSN 1355-6037. PMC 1861150Accesibil gratuit. PMID 16908722. 
  2. ^ Freeman, Laura A.; Young, Phillip M.; Foley, Thomas A.; Williamson, Eric E.; Bruce, Charles J.; Greason, Kevin L. (). „CT and MRI Assessment of the Aortic Root and Ascending Aorta”. American Journal of Roentgenology. 200 (6): W581–W592. doi:10.2214/AJR.12.9531. ISSN 0361-803X. PMID 23701088. 
  3. ^ Bret P Nelson (). „Thoracic Aneurysm”. Medscape. Accesat în . 
  4. ^ Wolak, Arik; Gransar, Heidi; Thomson, Louise E.J.; Friedman, John D.; Hachamovitch, Rory; Gutstein, Ariel; Shaw, Leslee J.; Polk, Donna; Wong, Nathan D. (). „Aortic Size Assessment by Noncontrast Cardiac Computed Tomography: Normal Limits by Age, Gender, and Body Surface Area”. JACC: Cardiovascular Imaging. 1 (2): 200–209. doi:10.1016/j.jcmg.2007.11.005. ISSN 1936-878X. PMID 19356429. 
  5. ^ a b Van Mieghem, Nicolas M.; Van Der Boon, Robert M.A. (). „Porcelain Aorta and Severe Aortic Stenosis: Is Transcatheter Aortic Valve Implantation the New Standard?”. Revista Española de Cardiología (English Edition). 66 (10): 765–767. doi:10.1016/j.rec.2013.05.008. ISSN 1885-5857. PMID 24773854. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]