Antonio Meucci

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Antonio Meucci
Antonio Meucci.jpg
Date personale
Nume la naștereAntonio Santi Giuseppe Meucci Modificați la Wikidata
Născut[1][2] Modificați la Wikidata
Florența, Primul Imperiu Francez Modificați la Wikidata
Decedat (81 de ani)[3][1][2] Modificați la Wikidata
Staten Island, New York City, New York, SUA Modificați la Wikidata
Căsătorit cu Ester Mochi[*][[Ester Mochi (italian costume designer)|​]][4][5] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of the United States.svg Statele Unite ale Americii
Flag of Italy (1861–1946).svg Regatul Italiei () Modificați la Wikidata
Ocupațieinventator
inginer
fizician Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba italiană Modificați la Wikidata
Activitate
DomiciliuStaten Island  Modificați la Wikidata
Alma materAcademia Regală de Artă din Florența[*]  Modificați la Wikidata

Antonio Santi Giuseppe Meucci (n. 13 aprilie 1808, Florența — d. 18 octombrie 1889, Staten Island) a fost un inventator italian. Începând cu 1857 a inventat și dezvoltat un aparat care transmitea vocea umană la distanță, aparat care este numit astăzi telefon. Antonio Meucci a avut de-a lungul timpului, și în special în Italia, numeroși susținători care au argumentat constant că Antonio Meucci este cu adevărat inventatorul telefonului, sau, mai exact, inventatorul transmiterii electrice a vocii umane la distanță.

Chiar mai mult, Enciclopedia italiană de științe, litere și arte (conform originalului, Enciclopedia Italiana di Scienze, Lettere ed Arti) îl desemnează fără echivoc pe Meucci "inventore del telefono" (inventatorul telefonului).[6]

De fapt, Meucci a stabilit un anume mod de a transmite vocea umană în casa sa din Staten Island, unul din cele cinci cartiere (Borough (Statele Unite ale Americii)) ale orașului New York City, conectând pivnița casei sale cu parterul. A demonstrat public invenția sa în 1860, publicând de asemenea o descriere a acesteia într-un ziar de limbă italiană din New York, dar, din păcate, nu a putut strânge suficienți bani pentru a plăti pentru toate cheltuielile legate de obținerea unui patent permanent. În 1876, Alexander Graham Bell a patentat transmiterea electro-magnetică a sunetelor vocii umane la distanță folosind un curent ondulatoriu.

Camera Deputaților a Statelor Unite ale Americii (United States House of Representatives), în actele sale normative HRES 269 IH, datat în 17 octombrie 2001 și, respectiv, HRES 269 EH, datat 11 iunie 2002, afirmă că "viața și realizările lui Antonio Meucci ar trebui să fie recunoscute, iar contribuția sa la invenția telefonului ar trebui menționată" (conform, "the life and achievements of Antonio Meucci should be recognized, and his work in the invention of the telephone should be acknowledged").

Articole din presă[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Antonio Santi Giuseppe Meucci, Find a Grave, accesat în  
  2. ^ a b Antonio Santi Giuseppe Meucci, Brockhaus Enzyklopädie 
  3. ^ Antonio Meucci, SNAC, accesat în  
  4. ^ https://www.italyonthisday.com/2017/04/antonio-meucci-inventor-of-telephone.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  5. ^ https://www.poetryfoundation.org/poetrymagazine/articles/70087/telettrofono  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  6. ^ Kent, Allen (). Encyclopedia of Library and Information Science: Volume 25. CRC Press. ISBN 0-8247-2025-3. , p. 171 notes this claim in a discussion of nationalistic bias in encyclopedias