Anton Lindner

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Anton Lindner
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Turnu Severin, Mehedinți, România Modificați la Wikidata
Decedat (77 de ani) Modificați la Wikidata
Feldkirch, Vorarlberg, Austria Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Austria.svg Austria Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiViena Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba germană Modificați la Wikidata
Membru al Consiliului Federal al Austriei Modificați la Wikidata
Legislatură 1st National Council of Austria[*][[1st National Council of Austria |​]]
Legislatură 2nd National Council of Austria[*][[2nd National Council of Austria |​]]
Deputat în Consiliul Național al Austriei Modificați la Wikidata
Membru al Consiliului Federal al Austriei Modificați la Wikidata
Abgeordneter zum Vorarlberger Landtag Modificați la Wikidata

Partid politic SPÖ

Anton Lindner, uneori Linder, (n. 23 octombrie 1880, Turnu Severin – d. 2 martie 1958) a fost un politician social-democrat austriac.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Născut în comunitatea austriacă din Turnu Severin, Anton Lindner este fiul lui Rudolf, un pictor vienez de biserici, și al Mariei Roza Cadalbert. La 5 ani rămâne orfan de mamă. Absolvă școala primară catolică din Turnu Severin și doi ani de liceu la Colegiul "Traian". Amintire acestui fapt, Anton Lindner se prezenta prietenilor cu prenumele Traian.

În 1895 pleacă din Turnu Severin stabilindu-se la Viena unde termină liceul. Termindu-și stagiul militar, se califică ca tapisier decorator și intră în Sindicatul tineretului muncitor socialist.

Între 1904 și 1910 este un membru activ al Internaționalei socialiste din Zürich, remarcându-se în mod deosebit în timpul marilor greve din Konstanz, în 1904. Devine un lider marcant al Internaționalei, legând o prietenie de o viață cu alți lideri socialiști de seamă din această perioadă: August Bebel, Hermann Greulich și Friedrich Adler.

În 1913 devine membru al Partidului Muncitoresc Socialist Democrat (SDAP) din Austria. În 1919, după primul Război Mondial, în timpul primei Republici austrice, până în 1934, devine deputat socialist al regiunii Vorarlberg, iar din 1921 până în 1934 este concomitent deputat în Parlamentul austriac.

În 1934, extrema dreaptă austriacă împiedică în mod brutal activitatea Partidului Socialist din Vorarlberg, iar Anton Lindner este închis pentru o scurtă perioadă de timp. Ieșind din închisoare se refugiază în Elveția de unde, într-un prim moment, este expulzat în Franța. Recunoscându-i-se statutul de refugiat politic se reîntoarce în Elveția unde rămâne până în 1945. Datorită statutului politic se vede obligat să acționeze în clandestinitate. Fondează Mișcarea de Rezistență Austrică. În 1944, până la sfârșitul războiului, în 1945, cu ajutorul serviciilor secrete americane și elvețiene, participă la fondarea Grupului de susținere a refugiaților socialiști austrieci în Elveția.

În toamna lui 1945 se reîntoarce la Vorarlberg unde este reales deputat. Din 1946 este reprezentant al Partidului Socialist Austriac (SPÖ) devenind totdată, până în 1956, și Președintele Consiliului Național al Muncii din Tirol.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Werner Bundschuh, Anmerkungen zum Lebenslauf von Anton Linder (1880 bis 1958), Basierend auf Werner Bundschuh: Anton Linder im Schweizer Exil (1934 bis 1945), in: Montfort, 43. Jg., 1991, Heft 4, S. 311-325; überarbeitet und erweitert 1995.
  • Claudia Hoerschelmann, Exilland Schweiz, Lebensbedingungen und Schicksale österreichischer Flüchtlinge 1938 bis 1945, Innsbruk Wienn, 1997.
  • Präsident A. Lindner 70 Jahre, Festschrift der Arbeiterkammer Feldkirch, 1950.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b https://www.parlament.gv.at/WWER/PAD_00887/index.shtml  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)