Anthony Adverse

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Anthony Adverse

Donald Woods ca Vincent Nolte
Rating
Titlu originalAnthony Adverse
Gendramă[1]
film bazat pe un roman[*]  Modificați la Wikidata
RegizorMervyn LeRoy
ScenaristSheridan Gibney
Milton Krims
Bazat peAnthony Adverse de
Hervey Allen
ProducătorHal B. Wallis
Jack Warner
StudioWarner Bros. Pictures
DistribuitorWarner Bros. Pictures
Director de imagineTony Gaudio
MontajRalph Dawson
MuzicaErich Wolfgang Korngold
DistribuțieFredric March
Olivia de Havilland
Gale Sondergaard
Premiera  (1936-08-29) (USA)
Durata141 de minute
ȚaraStatele Unite
Locul acțiuniiItalia
Paris
Havana  Modificați la Wikidata
Limba originalăengleză
PremiiPremiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar (Gale Sondergaard, )
Premiul Oscar pentru cea mai bună imagine (Tony Gaudio[*][[Tony Gaudio (Italian American cinematographer (1883–1951))|​]], )
Premiul Oscar pentru cel mai bun montaj (Ralph Dawson[*][[Ralph Dawson (American film editor (1897-1962))|​]], )
Premiul Oscar pentru cea mai bună coloană sonoră (adaptată)[*] (Leo F. Forbstein[*][[Leo F. Forbstein (American conductor)|​]], )  Modificați la Wikidata
NominalizăriPremiul Oscar pentru cel mai bun film ()
Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar (Gale Sondergaard, )
Premiul Oscar pentru cea mai bună imagine (Tony Gaudio[*][[Tony Gaudio (Italian American cinematographer (1883–1951))|​]], )
Premiul Oscar pentru cel mai bun montaj (Ralph Dawson[*][[Ralph Dawson (American film editor (1897-1962))|​]], )
Premiul Oscar pentru cele mai bune decoruri (Anton Grot[*][[Anton Grot (art director (1884-1974))|​]], )
Premiul Oscar pentru cea mai bună coloană sonoră (adaptată)[*] (Leo F. Forbstein[*][[Leo F. Forbstein (American conductor)|​]], )  Modificați la Wikidata
Prezență online

Pagina Cinemagia

Anthony Adverse este un film dramatic american din 1930 regizat de Mervyn LeRoy cu Fredric March și Olivia de Havilland în rolurile principale. Baszat pe romanul Anthony Adverse de Hervey Allen, cu un scenariu de Sheridan Gibney, filmul prezintă povestea unui orfan. Filmul a primit patru premii Oscar.

Prezentare[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

La sfârșitul secolului al XVIII-lea, în Italia, o tânără femeie frumoasă, Maria (Anita Louise), se trezește căsătorită cu un bărbat mai în vârstă ca ea, Marchizul Don Luis (Claude Rains). Acesta este bogat, dar nemilos la suflet. Cu toate acestea, ea este îndrăgostită de un alt bărbat mai tânăr, Denis Moore (Louis Hayward). Când soțul acesteia află, îl urmărește pe Denis la un han și îl ucide într-un duel cu sabia. Apoi își ia soția într-o călătorie lungă prin întreaga Europă. Luni de zile mai târziu, ea moare dând naștere unui fiu. Acesta este rezultatul unei legături adulterine între Maria și Denis. Don Luis abandonează copilul la o mănăstire lângă Livorno, Italia, unde călugărițele sărbătoreau ziua sfântului Antoniu, fiind 19 martie. La mănăstire copilul este crescut până la vârsta de 10 ani. Apoi, acesta ajunge ucenicul unui negustor, John Bonnyfeather (Edmund Gwenn), care, fără știrea sa, este bunicul adevărat al băiatului. John îi dă numele "Anthony Adverse", din cauza adversității din viața copilului. Dar adversitatea lui abia a început, în timp soarta îl va duce în Cuba, Africa și la Paris.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Producție[modificare | modificare sursă]

Inițial, pentru rolul titular au fost luați în considerare Robert Donat, Leslie Howard, George Brent și alții.[2]

Premii și nominalizări[modificare | modificare sursă]

Primire[modificare | modificare sursă]

În recenzia sa din New York Times, Frank S. Nugent a descris filmul ca având „un scenariu voluminos, incoerent și indecis... Majoritatea calităților romanului au fost pierdute în versiunea pentru ecran; filosofia filmului este vagă... pare interminabil.”[3]

Filmul a fost clasat printre cele mai bune zece filme de către National Board of Review și clasat pe locul al optulea într-un sondaj al criticilor de la Film Daily.[4]

În cultura populară[modificare | modificare sursă]

A fost folosit Concertul pentru vioară al lui Erich Wolfgang Korngold (partea a 2-a) pentru muzica acestui film. Cântăreața britanică Julia Gilbert a adoptat numele personajului principal al filmului atunci când a înregistrat pentru casa de discuri Él de la Londra la sfârșitul anilor 1980.

Legenda ecranului Tony Curtis (1925-2010), născut Bernard Schwartz, s-a auto-numit pentru personajul titular, romanul după care a fost adaptat acest film fiind preferatul actorului. Curtis, care a devenit faimos pentru rolul său din Houdini ca iluzionist legendar, a fost îngropat cu o pălărie Stetson, o eșarfă Armani, mănuși de conducere, un iPhone și o copie a romanului lui preferat, Anthony Adverse.[5]

Jack Benny a parodiat Anthony Adverse în 18 episoade ale emisiunii sale "Jell-o Show" din 1936.[6]

În filmul de comedie de scurt metraj din 1934 What, No Men!, atunci când avionul aterizează în "țara indienilor " și Gus (El Brendel) este văzut aruncând ancora, acesta aruncă o frânghie la care este atașată o carte mare cu titlul Anthony Adverse.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ http://www.imdb.com/title/tt0027300/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ Walter Connolly Selected to Play Title Role in "Father Brown, Detective": Long Search for Correct Type Ends "Vampire of Prague" Lead Scheduled for Fay Webb Scheuer, Philip K. Los Angeles Times (1923-Current File) [Los Angeles, Calif] 04 Oct 1934: 13.
  3. ^ Recenzie în New York Times
  4. ^ Anthony Adverse at Turner Classic Movies
  5. ^ https://www.facebook.com/mobilissimo (), Cu iPhone pana la moarte... si dincolo de ea?! Actorul Tony Curtis, inmormantat cu handsetul Apple (în Romanian), Mobilissimo.ro, mobil la superlativ! 
  6. ^ Jack Benny's "Jell-O Show" http://otr.net/?p=jbny Arhivat în , la Wayback Machine.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Anthony Adverse