Antares (rachetă)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Lansarea rachetei Antares 110
Pentru alte sensuri, vedeți Antares (dezambiguizare).

Antares, cunoscută anterior în timpul dezvoltării timpurii ca Taurus II, este un sistem de lansare consumabil dezvoltat de Orbital Sciences Corporation. Având abilitatea de a lansa sarcini utile de peste 5000 kg în orbita joasă a Pământului, Antares a făcut zborul inaugural la 21 aprilie 2013.[1] Concepută pentru a lansa nava spațială Cygnus către Stația Spațială Internațională, ca parte a programelor NASA COTS și CRS, Antares este cea mai mare rachetă operată de Orbital Sciences.

La 28 octombrie 2014, o rachetă Antares a explodat imediat după decolare, distrugând complet capsula fără pilot Cygnus și provocând daune lansatorului Orb.0 aflat în portul spațial regional din mijlocul Atlanticului.[2] Este prima lansare pe timp de noapte a rachetei și a treia misiune de aprovizionare a Cygnus spre Stația Spațială Internațională.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Perrotto, Trent J. (). „NASA Partner Orbital Sciences Test Launches Antares Rocket” (Press release). NASA. Accesat în . 
  2. ^ O rachetă care transporta o capsulă spre Stația Spațială Internațională a explodat după lansare, Adevărul, 29 octombrie 2014

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Antares