Sari la conținut

Anopheles

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Anopheles
Anopheles stephensi
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Arthropoda
Subîncrengătură: Hexapoda
Clasă: Insecta
Ordin: Diptera
Familie: Culicidae
Trib: Anophelini
Gen: Anopheles
Nume binomial
Anopheles
Răspândire
Anopheles gambiae

Țânțarul anofel (Anopheles), numit și „țânțarul malariei” sau al febrei de baltă, este un gen de țânțari care face parte din subfamilia Anophelinae. Genul Anopheles cuprinde 420 de specii din care circa 40 de specii transmit malaria. Acești țânțari sunt mici, având dimensiuni de aproximativ 6 mm și au un corp firav. Când sunt așezați au poziția corpului oblică, caracteristică, într-un unghi de 30 - 45° față de substratul pe care se află.

Mod de răspândire

[modificare | modificare sursă]

Țânțarii din genul Anopheles, se pot întâlni peste tot cu excepția Antarcticii. Ei trăiesc în bazinul oceanului Pacific, inclusiv Noua Zeelandă, Fiji sau Noua Caledonie și pe unele insule din Atlantic.

Ciclu evolutiv

[modificare | modificare sursă]

Ciclul evolutiv al țânțarilor în general durează în funcție de temperatură și specie, între 5 - 14 zile, fiind legat de mediul acvatic. Fără apă ei nu se pot înmulți; e suficientă o cantitate foarte mică de apă. Femela fecundată depune în apă, 50-200 de ouă negre. Ouăle, pentru menținere la suprafața apei, au organe de înot. În funcție de temperatură din ouă la 2-3 zile sau 2-3 săptămâni, eclozează larvele. Ele pentru a putea respira se mențin la suprafața apei, se scufundă numai în caz de pericol. Hrana larvelor constă din microorganisme și alge care sunt filtrate din apă. După circa 4 năpârliri, larvele devin pupe din care iese la câteva zile țânțarul adult. Masculii în căutare de femele zboară în roiuri.

Mod de hrănire

[modificare | modificare sursă]

Țânțarii se hrănesc cu sucuri de plante. Pentru a-și satisface necesarul de proteine, numai femelele fecundate au nevoie de sânge, cel puțin o dată. La scurt timp după ieșire din pupe, femelele sunt fecundate și caută donatori de sânge. Aceasta are loc pe timpul întunericului, dimineața și seara. După consumare de sânge, ea depune ouăle în timp de 2 - 3 zile. Înțepătura țânțarului produce o tumefiere a pielii însoțită de prurit (mâncărime), pruritul fiind mult mai intens în cazul anofelilor. O dată cu înțepătura, țânțarii pot deveni vectorii unor boli infecțioase sau parazitare. Ronald Ross a studiat ciclul evolutiv al țânțarului anofel și a fost unul dintre primii care a observat că este vectorul malariei.

Specii de anofeli

[modificare | modificare sursă]


Legături externe

[modificare | modificare sursă]