Anopheles

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Anopheles
Anopheles stephensi.jpeg
Anopheles stephensi
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Arthropoda
Subîncrengătură: Hexapoda
Clasă: Insecta
Ordin: Diptera
Familie: Culicidae
Trib: Anophelini
Gen: Anopheles
Nume binomial
Anopheles
Anopheles-range-map.png
Răspândire

Țânțarii anofeli (Anopheles), numit și „țânțarul malariei” sau a febrei de baltă, sunt un gen de țânțari care fac parte din subfamilia Anophelinae. Genul Anopheles cuprinde 420 de specii din care circa 40 de specii transmit malaria. Acești țânțari sunt mici, având dimensiuni de aproximativ 6 mm și au un corp firav. Când sunt așezați au poziția corpului oblică, caracteristică, într-un unghi de 30 - 45° față de substratul pe care se află.

Mod de răspândire[modificare | modificare sursă]

Țânțarii din genul Anopheles, se pot întâlni peste tot cu excepția Antarcticii. Ei trăiesc în bazinul oceanului Pacific, inclusiv Noua Zeelandă, Fiji sau Noua Caledonie și pe unele insule din Atlantic.

Ciclu evolutiv[modificare | modificare sursă]

Ciclul evolutiv al țânțarilor în general durează în funcție de temperatură și specie, între 5 - 14 zile, el este legat de mediul acvatic, fără apă ei nu se pot înmulți, e suficientă o canitate foarte mică de apă. Femela fecundată depune în apă, 50-200 de ouă negre, oule pentru menținere la suprafața apei au organe de înot. În funcție de temperatură din ouă la 2-3 zile sau 2-3 săptămâni, eclozionează larvele. Ele pentru a putea respira se mențin la suprafața apei, se scufundă numai în caz de pericol. Hrana larvelor constă din microorganisme și alge care sunt filtrate din apă. După ca. 4 năpârliri larvele devin pupe din care iese la câteva zile țânțarul adult. Masculii în căutare de femele zboară în roiuri.

Mod de hrănire[modificare | modificare sursă]

Țânțarii se hrănesc cu sucuri de plante, numai femele fecundate, au nevoie, pentru a-și satisface necesarul de proteine, de cel puțin o dată de sânge. Femelele la scurt timp după ieșire din pupe, sunt fecundate și caută donatori de sânge, aceasta are loc pe timpul întunericului, dimineața și seara. După consumare de sânge, ea depune ouăle în timp de 2 - 3 zile. Înțepătura țânțarului produce o tumefiere a pielii însoțită de prurit (mâncărime), pruritul este mult mai intens în cazul anofelilor. O dată cu înțepătură țânțarii, pot deveni vectorii unor boli infecțiose sau parazitare. Ronald Ross a studiat ciclul evolutiv a țânțarului anofel și a fost unul dintre primii care a observat că este vectorul malariei.

Specii de anofeli[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]


Legături externe[modificare | modificare sursă]