Andris Bērziņš

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Andris Bērziņš
Flickr - Saeima - 10.Saeimas deputāts Andris Bērziņš (ievēlēts no Vidzemes apgabala).jpg
Andris Bērziņš
Date personale
Născut (76 de ani)[2][3] Modificați la Wikidata
Nītaure⁠(d), Amata Municipality⁠(d), Letonia Modificați la Wikidata
Căsătorit cu Dace Seisuma[*][[Dace Seisuma (doctoriță letonă)|​]] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Latvia.svg Letonia
Flag of the Soviet Union.svg URSS Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician
bancher[*] Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiRiga Modificați la Wikidata
Președinte al Letoniei[*] Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Succedat deRaimonds Vējonis
Deputat în Saeima Modificați la Wikidata
În funcție
 – [1]
Legislatură 10. Saeima[*][[10. Saeima |​]]

PremiiOrdinul Vulturul Alb
Crucea Recunoașterii[*]
Ordinul Viesturs[*]
Ordinul Trei Stele, clasa I[*]
Ordinul Sfântul Olaf în grad de mare cruce[*] ()
Ordinul Serviciu Distins[*] ()
orden kneazea Iaroslava Mudroho IV stupenea[*] ()
Partid politic IND (din )
Uniunea Verzilor și Țăranilor[*] ()
КПСС (până în )
Alma materUniversitatea Tehnică din Riga[*]
Universitatea Letoniei[*]
Acest articol se referă la un om politic și de afaceri leton, președintele Letoniei din anul 2011. A nu se confunda cu Andris Bērziņš (1951)

Andris Bērziņš (pronunție letonă: /ˈan.dris ˈbɛːr.ziɲʃ/; n. ,[2][3] Nītaure⁠(d), Amata Municipality⁠(d), Letonia) este un om politic și om de afaceri leton, președintele Republicii Letonia între 2011 și 2015, de profesie inginer și economist.

Cunoscut ca președinte de bancă, el a fost ales deputat la alegerile parlamentare din 2010 pe lista Uniunii verzilor și țăranilor ZZS, apoi la 9 iulie 2011 președinte al Letoniei, învingându-l pe președintele în funcție Valdis Zatlers, care candida pentru un al doilea mandat prezidențial.

După studii liceale terminate în 1962 la Sigulda, Bērziņš a intrat la Universitatea tehnică din Riga , specializându-se în radiofonie și a obținut diploma de inginer în anul 1971. Apoi s-a înscris la facultatea de economie a Universității Letoniei și a terminat cu succes studii de științe economice, cu specializarea în planificare industrială.

Activitatea în anii regimului sovietic[modificare | modificare sursă]

În 1970 și-a început cariera ca inginer, și apoi administrator la societatea de producție Elektrons, până în 1988. În timpul regimului comunist sovietic Bērziņš a intrat în partidul comunist, unic în acea vreme, și a îndeplinit un timp funcția de ministru adjunct pentru servicii municipale. Apoi a fost președintele consiliului popular al raionului Valmieras. În 1990 a fost ales în Consiliul Suprem al Letoniei, parlament de tranziție înainte de obținerea independenței și a fost deputat din partea Frontului popular al Letoniei. La 4 mai a votat pentru independența țării.

În anii de independență[modificare | modificare sursă]

După o scurtă activitate parlamentară, în 1993 a devenit președintele fondului de privatizare al Băncii Letoniei și al băncii Latvijas Unibanka. A rămas la conducerea acesteia din urmă până în anul 2004, în anii 2006-2010 deținând funcția de președinte al Camerei de comerț și industrie. Un număr de ani, până în 2009, a fost și președintele întreprinderii publice de energie Latvenergo. A îndeplinit și funcția de consilier pe lângă mai multe alte companii. Se consideră că Bērziņš a devenit unul din oamenii cei mai înstăriți din Letonia.

După ce nu a reușit în anul 2005 sa fie ales în consiliul municipal al capitalei Riga din partea listei Uniunii verzilor și țăranilor, a fost reales în parlament în anul 2010. În continuare a fost președintele comisiei parlamentare pentru politică economică, agricolă, ecologică și regională.

Legături externe[modificare | modificare sursă]


Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Andris Bērziņš
  1. ^ , Seimul Letoniei http://titania.saeima.lv/Personal/Deputati/Saeima10_DepWeb_Public.nsf/0/971C12A944112D96C22577BC0021B92D/?OpenDocument&lang=EN, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ a b „Andris Bērziņš”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  3. ^ a b Andris Bērziņš, Brockhaus Enzyklopädie, accesat în