Andrei Potlog

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Andrei Potlog
Date personale
Născut (47 de ani) Modificați la Wikidata
Cetățenie Flag of Moldova.svg Republica Moldova Modificați la Wikidata
Andrei Potlog

Andrei Potlog (n. 31 ianuarie 1970, Chișinău, Republica Moldova) este un editor român.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Andrei Potlog este fiul lui Semion Potlog, ofițer în trupele de elită ale aviației, născut la 14 noiembrie 1933 în satul Zgărdești (Telenești). Tatăl provine dintr-o familie de profesori și juriști, originari din teritorii aparținătoare monarhiei Austro-Ungare; este absolvent al Școlii Înalte de Aviație Militară din orașul Dvinsk. În urma unui dramatic accident, este nevoit să renunțe prematur la cariera de militar, devenind la 28 de ani invalid pe viață și fiind pensionat. Se stinge din viață pe 28 februarie 1997. Mama, Liuba Potlog, născută Karaman (24 mai 1945), provine dintr-o familie înstărită de mic-burghezi din Nordul Moldovei.

Studii[modificare | modificare sursă]

Absolvent al liceului român-francez "Gh. Asachi" (1977-1982). Este transferat în anul 1983 la Liceul de Coreografie și Muzică "Șt. Neaga", pe care îl absolvă în anul 1985. În același an își începe studiile la Colegiul "Șt. Neaga" pe care îl termină în 1988, obținând licența de artist de balet și dans popular. Serviciul militar în Odessa în cadrul ansamblului militar de dans al districtului Odessa (Ucraina) în calitate de artist de balet și dans popular (1998-1990). Angajat în calitate de artist de balet și dans popular în ansamblul Filarmonicii de Stat a Moldovei (1990-1992). Exercită funcția de agent comercial, absolvă cursul deplin al școlii Uniunii Științifico-Industriale "Casa de comerț Chișinău"; obține licența de broker (1992-1993). Este director general al Întreprinderii mixte Moldo-Ruse "Midas-Vin" S.R.L (1993-2000). Student al Institutului de Management, secția fără frecvență (1998). Deține permis auto categoria B (1991), iar în anul 2000 a absolvit Școala pentru conducători auto categoriile C, D, E. Urmează cursul intensiv de limbă engleză (2000).

În octombrie 2001 părăsește Chișinăul și se mută la București. Își face studiile la Facultatea de Management Turistic și Comercial din cadrul Universității Creștine "Dimitrie Cantemir" din București.

Înființează Asociația EuroPress. Beneficiarii organizației: elevii, studenții, profesorii de liceu și universitarii, intelectualii, scriitorii, ziariștii; publicul larg interesat de temele și programele susținute temeinic, riguros, de Asociația EuroPress și Fundația Culturală Ideea Europeană, deviza căreia este: „Profesionalism, eficiență, bun gust”. Principalele proiecte desfășurate în ultimii ani: editarea, lansarea, difuzarea anuala și propagarea a circa 70 de cărți de literatură de larg interes (beletristică, eseu, roman, literatură școlară auxiliară, istorie a mentalităților ș.a.).

Înființează Clubul Ideea Europeană. A organizat mai multe ediții-eveniment ale acestui club de dialog social, cultural și interetnic, constituind evenimente majore pe larg comentate în presă și la posturile de radio și TV publice și private. Anual, Editura EuroPress Group editează circa 350 de cărți.

Afilieri[modificare | modificare sursă]

  • Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)
  • Federația Editurilor și Distribuitorilor de carte din România (FEDCR)

Legături externe[modificare | modificare sursă]