Andi-Gabriel Grosaru

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Andi Gabriel Grosaru
Sergio Mattarella Bucarest.jpg
Andi-Gabriel Grosaru
Date personale
Născut (43 de ani) Modificați la Wikidata
Iași, România Modificați la Wikidata
PărințiMircea Grosaru Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Etnieitalian
Asociația Italienilor din România Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician
avocat Modificați la Wikidata
Membru al Camerei Deputaților a României Modificați la Wikidata
Deținător actual
Funcție asumată
Precedat deMircea Grosaru
CircumscripțiaItalienii din România

Partid politicRO.AS.IT.
Alma materUniversitatea din București
Academia de Studii Economice
Prezență online

Andi-Gabriel Grosaru (n. , Iași, România) este un deputat român de etnie italiană, ales în 2016, avocat și politician care reprezintă minoritatea etnică italiană în Parlamentul României. Este fiul avocatului, omului politic și profesorului Mircea Grosaru și al profesoarei Ioana Grosaru. De asemenea, este Secretar General al Asociației Italienilor din România - RO.AS.IT., organizația reprezentativă a minorității etnice italiene din România, membră a European Democratic Party[1] din Parlamentul European.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Născut într-o familie de etnie italiană, Andi - Gabriel Grosaru, este licențiat în economie la Universitatea "Ștefan cel Mare" din Suceava și în drept la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din București. Deține o diplomă de master în Management la Academia de Studii Economice din București și o diplomă de master în Drept la Universitatea din București. Totodată, el a studiat economie și la Università degli Studi di Torino, Italia.

Familia sa este descendenta unor italieni proveniți din Bergamo, provincia Lombardia, Marenzo. Străbunicul său Angelo Marenzo și străbunica sa Maria Marenzo, s-au stabilit în România la începutul anului 1900, la fel ca multe alte familii de italieni la acel moment. În martie 2015, Ambasada Italiei la București, împreună cu Ministerul Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale din Italia, i-au înmânat o frumoasă distincție și a fost inclus în registrul italieniștilor editat de Farnesina, pentru eforturile și implicarea sa activă în apărarea, revitalizarea, păstrarea și promovarea identității, culturii, istoriei și civilizației etnicilor italieni din România, ulterior, în 2016 fiind apreciat și de către Președintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella. Astfel, el continuă tradiția minorității italiene prin Asociația Italienilor din România - RO.AS.IT. pentru a cărei înființare și-a pus onorific semnătura și fostul Președinte al Republicii Italiene, Oscar Luigi Scalfaro în luna iulie a anului 1993. Tatăl său, Mircea Grosaru a fost decorat de către fostul Președinte al Republicii Italiene, Giorgio Napolitano cu Ordinul Steaua Italiei în grad de Cavaler.

Împreună cu Președintele Republicii Italiene Sergio Mattarella

Este membru al Baroului București din anul 2006, al Union Internationale des Avocats[2], American Bar Association⁠(d)[3] și Law Society of Hong Kong⁠(d)[4].

Este membru al Partidului Național Liberal din vara anului 1996.

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]