Ana Tzigara-Berza

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ana Tzigara-Berza
Date personale
Născută1908 Modificați la Wikidata
Decedată1967 (59 de ani) Modificați la Wikidata
Ocupațiepictoriță Modificați la Wikidata

Ana Tzigara-Berza (n. 1908 – d. 1967) a fost o pictoriță și desenatoare română.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Era fiica lui Alexandru Tzigara-Samurcaș. Ana Tzigara Berza a absolvit Școala de Belle-Arte din București, la clasa Cecilia Cuțescu-Storck, și-a desăvârșit studiile la Paris, frecventând vestita Academie a lui André Lhote (în urma obținerii prin concurs a unei burse de studii la Paris, 1929-1932[1]) și apoi în Italia, fiind bursieră a Școlii române de la Roma (1933 până în 1935).[2][3] La Roma, în timpul studiilor postuniversitare, l-a cunoscut pe Mihai Berza, pe atunci secretarul Școlii române de la Roma, cu care s-a căsătorit ulterior,[4] rămânând alături de el în Italia până în 1938.

A circulat mult prin Italia (la Roma, Veneția, Florența, Taormina, Agrigento, Amalfi, Capri) pictând porturi pline de vase, de mici ambarcațiuni cu pânze, străzi flancate de copaci exotici, biserici sau golfuri fierbinți.

A participat la expozițiile internaționale de la Barcelona, Varșovia, Belgrad, Praga, Paris și la Saloanele Oficiale de la București, unde a obținut numeroase premii. Temele abordate sunt aproape exclusiv peisaje. A primit aprecierile criticilor din acea perioadă, între care Miron Radu Paraschivescu.[2][5]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Gabriela Tarabega, „Exerciții de feminitate”, Siamo di nuovo insieme Arhivat în , la Wayback Machine., nr. 11, serie nouă, febr-apr 2009, p. 16-17.
  2. ^ a b „București: Exerciții de feminitate – pictura Ana Tzigara Berza”, Cimec.wordpress.com, , accesat în  
  3. ^ Veronica Turcuș, „Bursierul român în străinătate în perioada interbelică. Aspecte sociologice și educaționale” Arhivat în , la Wayback Machine., Anuarul Institutului de Istorie „G. Barițiu” din Cluj-Napoca, tom LII, 2013, p. 95-125.
  4. ^ Lucrările Anei Tzigara Berza prezente la Cluj[nefuncțională]
  5. ^ Raluca Brodner, „Lecție de pictură cu Ana Tzigara-Berza” Arhivat în , la Wayback Machine., Ziarul Lumina, 12 septembrie 2009, accesat la 10 august 2013