Ana, Principesă de Bourbon-Parma

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ana de Bourbon-Parma
Principesă de Bourbon-Parma

Principesa Ana în Paris, 1991
Date personale
Nume la naștereAnne Antoinette Francoise Charlotte Zita Marguerite
Născută[1][2][3]
Paris, Franța
Decedată (92 de ani)[4][1][3]
Morges, Elveția
Înmormântată13 august 2016
Curtea de Argeș
Părințiprințul René de Bourbon-Parma
prințesa Margaret a Danemarcei
Frați și suroriPrince Jacques of Bourbon-Parma[*][[Prince Jacques of Bourbon-Parma (Parmese royal)|​]]
Michel de Bourbon-Parme[*][[Michel de Bourbon-Parme (French military officer, race driver & businessman (1926-2018))|​]]
Prince André of Bourbon-Parma[*][[Prince André of Bourbon-Parma (Parmese Royal)|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorită cuMihai al României
CopiiMargareta, Principesă Moștenitoare a României
Elena, Principesă a României
Irina, Principesă a României
Sofia, Principesă a României
Maria, Principesă a României
Cetățenie România Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Romano-Catolică
Limbi vorbitelimba franceză
limba engleză
limba română
limba italiană Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
TitluriPrincess of Bourbon-Parma[*][[Princess of Bourbon-Parma |​]] ()
Regină ()
Familie nobiliarăCasa de Bourbon
Casa de România
Imn regalTrăiască Regele
Domnie
DomnieNu a domnit niciodată
ÎncoronareNu a fost încoronată
PredecesorNu are
SuccesorNu are
Familia Regală a României
Coat of arms of the Kingdom of Romania (1881-1947)
Coat of arms of the Kingdom of Romania (1881-1947)

Principesa Ana de Bourbon-Parma (cunoscută și sub apelativul: Regina Ana, prenume complet: Anne Antoinette Françoise Charlotte Zita Marguerite; n. , Paris, Île-de-France, Franța – d. , Morges⁠(d), cantonul Vaud, Elveția) a fost soția regelui Mihai I al României și fiica prințului René de Bourbon-Parma și a prințesei Margaret a Danemarcei. A fost strănepoata regilor Christian al IX-lea al Danemarcei (pe linie maternă) și Miguel I al Portugaliei (pe linie paternă) și nepoata de soră a împărătesei Zita a Austriei (de Bourbon-Parma).

Principesa Ana, cetățean francez naturalizat, a participat la cel de-al Doilea Război Mondial. L-a cunoscut pe regele Mihai al României la nunta principesei Elisabeta a Marii Britanii, în noiembrie 1947, cei doi logodindu-se înainte de întoarcerea regelui în România. Guvernul pro-bolșevic Groza nu și-a dat acordul pentru căsătorie. Mai mult, l-a forțat pe regele Mihai să abdice la 30 decembrie 1947. Cuplul s-a căsătorit în cursul anului următor, în ciuda opreliștilor de natură religioasă. În cercurile monarhiste și în cadrul familiei regale a României, Ana de Bourbon-Parma a fost cunoscută sub titlul Regina Ana (cu calificativul: Majestatea Sa).

Biografie[modificare | modificare sursă]

Regina Ana a României s-a născut la Paris în arondismentul al 16-lea, fiind singura fiică a prințului René de Bourbon-Parma și a prințesei Margareta a Danermarcei, primind astfel titlul de principesă de Bourbon-Parma. Aceasta și-a petrecut copilăria împreună cu familia, respectiv cei trei frați Jacques, Michel și André în Franța. În 1939 și-a însoțit familia, care fugea din calea naziștilor, în Spania, Portugalia, apoi în Statele Unite. La New York a urmat cursurile școlii de artă Parson's School of Design în perioada 1940-1943 și a lucrat în același timp ca vânzătoare într-un magazin. Din 1943 până la sfârșitul războiului a participat, înrolându-se voluntar alături de Forțele Franceze Libere (trupele sub comanda generalului Charles de Gaulle), la campaniile din Algeria, Maroc, Italia, Luxemburg și Germania unde a fost șofer pe ambulanță și infirmieră, pentru acestea primind „Crucea de Război” a Franței.[5]

Întâlnirea cu regele Mihai al României[modificare | modificare sursă]

Principesa Ana de Bourbon-Parma nu a participat în noiembrie 1947 la nunta principesei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, dar în acele zile vărul său primar, Jean de Luxemburg, oferea un dineu la ambasada Luxemburgului de la Londra. Acolo s-a cunoscut cu Regele Mihai I, moment despre care își amintește ca fiind stânjenitor, din cauza unei gafe protocolare: „Am văzut-o pe regina Elena, pe ducesa de Aosta, pe sora ei și pe mama, iar de vorbă cu ele, în picioare, era un tânăr în uniformă, regele Mihai al României... Cum nu ieșisem de multă vreme din armată, în loc să fac o reverență, am luat poziție de drepți și l-am salutat lovind călcâiele, ca un soldat! M-am simțit atât de umilită de mine însămi, încât am ieșit imediat“.[5] Cu acest prilej s-a petrecut, la Londra, logodna sa cu regele Mihai I, însă la 30 decembrie 1947 a survenit abdicarea forțată a acestuia.

În martie 1948 regele Mihai a declarat la Londra că abdicarea sa este nulă, fiind smulsă prin amenințare cu forța și șantaj. Ca urmare a acestei declarații, guvernul comunist le-a retras atât lui, cât și membrilor Familiei Regale, cetățenia română.

Căsătoria[modificare | modificare sursă]

Căsătoria Principesei Ana de Bourbon-Parma cu Regele Mihai a avut loc în exil, în iunie 1948, la Atena. Fiind de religie catolică, Principesa Ana avea nevoie de o dispensă papală pentru a se căsători cu regele României, care era creștin-ortodox. La acel moment o astfel de dispensă era considerată normală numai dacă soțul/soția non-romano-catolic ar fi îngăduit ca eventualii copii rezultați din căsătorie să fie botezați și crescuți în religia romano-catolică. Regele Mihai a refuzat să facă o astfel de promisiune din moment ce ar fi violat statutul constituțional al monarhiei românești. Pentru a rezolva această problemă, însăși regina-mamă Elena însoțită de mama miresei, principesa Margareta, au hotărât să prezinte cazul în fața Sfântului Scaun, respectiv mergând în audiență la papa Pius al XII-lea. În ciuda argumentelor reginei Elena și a faptului că principesa Margaret a izbucnit de nervi, trântind cu pumnul în masă, papa nu a fost de acord cu dispensa, invocând cazul principesei Giovanna a Italiei, care s-a căsătorit cu regele Boris al III-lea al Bulgariei, de altfel ortodox, nerespectând promisiunea de a-și boteza copii în religia catolică, ci în cea ortodoxă. Totuși, Mihai a refuzat să promită ceva ce nu putea să respecte, politic, în timp ce mama Anei era ea însăși fiica căsătoriei mixte dintre o catolică (Marie d'Orléans) și un protestant (prințul Valdemar al Danemarcei), care au respectat compromisul de pre-ne temere, de a-și crește fiii ca protestanți și pe fiica lor, Margrethe (Margareta), ca catolică.[6]

Nereușind să obțină dispensa necesară, cuplul a continuat cu pregătirile pentru nuntă. Astfel, la cererea papei Pius, Xavier, ducele de Parma, a emis o declarație prin care obiecta împotriva oricărei căsătorii fără acordul papei sau a familiei miresei, interzicându-le părinților miresei să participe la ceremonie. În aceste circumstanțe, familia miresei a fost reprezentată de unchiul matern al principesei, Erik al Danemarcei, care a condus mireasa la altar.[6] La ceremonie au fost prezenți, printre alții:

  • regina-mamă Elena a României;
  • Irina, ducesa de Aosta;
  • Katherine, principesă a Greciei;
  • regina Alexandra a Iugoslaviei;
  • regina Frederika a Greciei, alături de regele Paul al Greciei;
  • gazdele evenimentului: Amedeo, duce de Aosta, principele Erik al Danemarcei, unchiul reginei Ana, și rude din partea familiilor de Hanovra și Hessa.

Tatăl regelui Mihai, Carol al II-lea, și surorile acestuia, Maria, fostă regină-mamă a Iugoslaviei, Elisabeta, fostă regină a Greciei, și Ileana, arhiducesă de Habsburg-Toscana, au fost înștiințați de eveniment, însă nu și invitati.[5] La început, au trăit în Italia și în Marea Britanie, apoi s-au mutat în Elveția.

Fiindcă nu s-a dat dispensă papală căsătoriei, când a fost celebrată în conformitate cu ritul Bisericii Ortodoxe, uniunea a fost considerată nevalidă de Biserica Romano-Catolică, dar perfect legală de orice altă autoritate. Până la urmă, cuplul regal a repetat ceremonia religioasă, la 9 noiembrie 1966, la biserica romano-catolică "Sf. Carol" din Monaco, îndeplinind astfel canoanele romano-catolice. [7]

Au împreună cinci fiice: Margareta, Principesă Moștenitoare a României, Custode al Coroanei României (n. 1949), Elena (n. 1950), Irina (n. 1953), Sofia (n. 1957) și Maria (n. 1964).

Decesul[modificare | modificare sursă]

S-a stins din viață la ora 13:45, la Spitalul din Morges din Elveția, la data de 1 august 2016[8] și a fost înmormântată în noua catedrală arhiepiscopală și regală din Curtea de Argeș[9] la data de 13 august 2016. În memoria ei, Guvernul României a decretat ziua de sâmbătă, 13 august, zi de doliu național.[10][11] 13 august 2016 a fost decretată și în Republica Moldova zi de doliu național, de către președintele Nicolae Timofti.[12] La funeraliile Majestății Sale au luat parte:

  • reprezentanți ai guvernului României, în frunte cu premierul Dacian Cioloș;
  • reprezentanți ai bisericilor catolice și ortodoxe române;
  • membri ai corpului diplomatic și reprezentanți ai familiilor:
  1. imperiale ale Rusiei, Austriei și Germaniei;
  2. regale ale Olandei, Belgiei, de Luxemburg, de Baden, de Württemberg și de Bourbon-Parma;
  3. precum și princiare de Ligne, de Hohenberg și de Schaumburg-Lippe.[13]

Titluri, ranguri și onoruri[modificare | modificare sursă]

Monograma Reginei Ana a României

Titluri[modificare | modificare sursă]

  • 18 septembrie 1923 - 10 iunie 1948: Alteța Sa Regală, Principesa Ana de Bourbon-Parma[14]
  • 10 iunie 1948 - 1 august 2016: Majestatea Sa, Regina Ana a României, Principesă de Bourbon-Parma[5]

Onoruri[modificare | modificare sursă]

Onoruri naționale[modificare | modificare sursă]

Onoruri internaționale[modificare | modificare sursă]

[25]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d Anne Antoinette Françoise Charlotte di Borbone, Principessa di Parma, The Peerage, accesat în  
  2. ^ a b Anne de Bourbon-Parma, Genealogics 
  3. ^ a b c d Anne Prinzessin von Bourbon-Parma, Munzinger Personen, accesat în  
  4. ^ a b A murit Regina Ana, HotNews.ro,  
  5. ^ a b c d Regina Ana a împlinit 91 de ani. „Trăiesc prezentul. Mâine vine mereu cu un mare semn de întrebare” | adevarul.ro
  6. ^ a b Regele Mihai I și Regina Ana sărbătoresc, miercuri, 67 de ani de căsătorie - Mediafax
  7. ^ Eilers-Koenig, Marlene (2008). "The Marriage of King Michael and Queen Anne of Romania". European Royal History Journal. Arturo E. Beeche. 11.3 (LXIII): 3–10
  8. ^ A murit Regina Ana, digi.ro, 1 august 2016
  9. ^ Noua Catedrală Regală de la Curtea de Argeș a fost sfințită
  10. ^ Funeralii Regina Ana: 13 august - zi de doliu național pe teritoriul României - agerpres.ro Arhivat în , la Wayback Machine., accesat pe 16 august 2016
  11. ^ Funeraliile Reginei Ana. Ultimele omagii aduse în ceremonia publică din Piața Palatului. - mediafax.ro, accesat pe 16 august 2016
  12. ^ R. Moldova a decretat zi de doliu național pe 13 august, cand va fi înmormântată Regina Ana - hotnews.ro, accesat pe 16 august 2016
  13. ^ Realitatea.NET (), Funeralii Regina Ana: ce reprezentanti ai Caselor Regale sunt asteptati. Mari surprize, Realitatea.NET 
  14. ^ MS Regele Mihai I
  15. ^ Ordine și decorații
  16. ^ Royal Jewels of the World Message Board: Re: Stockholm Tiara
  17. ^ „copie arhivă”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  18. ^ Ordinului Coroana României
  19. ^ MARRIAGE OF KARL HAPSBURG & FRANCESCA VON THYSSEN. - 0000282804-027 - Rights Managed - Stock Photo - Corbis
  20. ^ Alocutiunea Altetei Sale Regale Principesa mostenitoare Margareta cu ocazia primirii Ordinului National Legiunea de Onoare a Republicii Franceze
  21. ^ „Connaissance des Religions > Sommaires - 1985-1994”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  22. ^ La Vie Chevaleresque, December 1938, 21/22:p.73-74
  23. ^ „Royalty”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  24. ^ Pinterest
  25. ^ Regele Mihai - 90 - File de istorie

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Interviuri