Ambliopie

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ambliopie
Specialitateoftalmologie
optometry[*][[optometry (field of health care which involves examining the eyes for defects or abnormalities as well as the medical diagnosis and management of eye disease)|​]]  Modificați la Wikidata
Clasificare și resurse externe
ICD-9368.0  Modificați la Wikidata
ICD-10H53.0  Modificați la Wikidata
ICD-11  Modificați la Wikidata
ICD-9-CM368.00[1][2]  Modificați la Wikidata
DiseasesDB503
MedlinePlus001014
Patient UKAmbliopie
MeSH IDD000550[1]  Modificați la Wikidata

Ambliopia, numită și „ochiul leneș”, este o boală a sistemului vizual caracterizată prin slăbirea simțitoare a vederii. Ambliopia este o consecință a unei dereglări a vederii binoculare, fără leziune organică. Copiii pot dezvolta ambliopie incă de la naștere, până la vârsta de 6-7 ani. Copilul cu ambliopie nu realizează că nu vede bine cu un ochi. Astfel, creierul ignoră ima­ginile de la nivelul ochiului cu probleme și percepe numai imaginile de la ochiul sănătos. Este foarte greu de depistat această boală tocmai pentru că, prin acțiunea creierului de a suprima imaginea deficitară, cei afectați de ambliopie văd bine cu ambii ochi deschiși. Cu cât este diagnosticată mai devreme, cu atât șansele de tratare sunt mai crescute. Există mai multe forme de ambliopii, dar cele mai frecvente sunt ambliopiile insoțite de vicii de refracție (miopia, hipermetropia și astigmatismul) sau de strabism.

Tratament[modificare | modificare sursă]

Ambliopia funcțională poate fi reversibilă dacă este diagnosticată și tratată inaintea vârstei de 6-7 ani (conform unor cercetări recente, chiar 12 ani), inainte ca reflexul binocular (echilibrul vizual între cei doi ochi) să se fi stabilit. Tratamentul este cu atât mai eficient cu cât este început mai devreme, cele mai bune rezultate fiind obținute la copiii care au beneficiat de tratament adecvat înainte de vârsta de 10 ani. Depistările precoce permit detectarea ambliopiilor funcționale înca din frageda copilărie. În afara tratamentului adecvat al unei cataracte sau al unui ptozis, tratamentul ambliopiei constă, într-o primă etapă, în corectarea ametropiilor existente, apoi în corectarea ochiului ambliop. Tehnica cea mai utilizată constă în obturarea ochiului neatins timp de cateva ore pe zi (totul sub îndumarea medicului specialist), cu scopul de a stimula acuitatea vizuală a ochiului ambliop. Această ocluzare trebuie totuși supravegheată, deoarece, la rândul lui, ochiul normal poate deveni ambliop pe masură ce acuitatea vizuală a celuilalt ochi se restabilește. În caz de strabism, se practică adesea o intervenție chirurgicală asupra mușchilor pentru a repune ochiul deviat pe axa bună.

Metode de tratament

A. În cazul ambliopiei anizometropice exista două opțiuni de tratament:

1. Aplicarea unui petic pe ochiul sănătos în scopul de a forța utilizarea ochiului ambliopic; durata tratamentului variază de la câteva săptămâni la câteva luni, direct dependenta de rezultate;
2. Utilizarea picăturilor de atropină la nivelul ochiului sănătos; atropina determină încețoșarea vederii, stimulând astfel activitatea ochiului ambliopic.

ATENȚIE! Atropina poate avea efecte secundare, precum:

  • fotosensibilitate (sensibilitate crescută la lumină)
  • înroșirea tegumentelor
  • paralizia mușchiului ciliar ce poate afecta capacitatea de acomodare a ochiului (la distanță, de exemplu)

B. Când ambliopia este asociată cu strabism, cea mai eficientă formă de tratament o reprezintă abordarea chirurgicală, ce permite corectarea defectului muscular de la nivelul ochiului și, în consecință, corectarea ambliopiei; tratamentul este similar și pentru pleoapele căzute.

C. În cazul în care ambliopia este cauzată de miopie, hipermetropie sau astigmatism, tratamentul constă în prescrierea unor ochelari sau a unor lentile de contact speciale;

D. Atunci când pacientul nu dorește o intervenție chirurgicală, medicul poate recomanda terapia vizuală ce constă într-un set de exerciții ce urmăresc să îmbunatățească capacitățile vizuale; este utilă în cazul ambliopiei cauzată de strabism, astigmatism etc.

Datorită faptului că nu există rezultate notabile în ceea ce privește tratamentul clasic al adulților diagnosticați cu ambliopie, în ultimul timp se vehiculează mai multe variante de așa-numit tratament alternativ. Astfel de metode alternative sunt:

  • stimularea magnetică transcraniană
  • imbunătățirea sensibilității la contrast și viziunea spațială
  • jocuri pe computer create special pentru a stimula activitatea ochiului ambliopic

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Disease Ontology, accesat în  
  2. ^ Monarch Disease Ontology release 2018-06-29[*][[Monarch Disease Ontology release 2018-06-29 (Release of the Monarch Disease Ontology)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor);

Legături externe[modificare | modificare sursă]