Amalasuntha

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Amalasuntha
Nuremberg chronicles f 143r 3.jpg
Amalasuntha
Date personale
Născută Modificați la Wikidata
Ravenna, Italia Modificați la Wikidata
Decedată (40 de ani) Modificați la Wikidata
Lake Bolsena[*], Italia Modificați la Wikidata
Părinți Theodoric cel Mare
Audofleda Modificați la Wikidata
Frați și surori Theodegotho[*]
Ostrogotho[*] Modificați la Wikidata
Căsătorită cu Eutharic[*] Modificați la Wikidata
Copii Athalaric
Matasuntha Modificați la Wikidata
Religie Arianism Modificați la Wikidata
Ocupație politiciană Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliară Amali dynasty[*]
Regent Modificați la Wikidata
Domnie  –
Queen of Italy[*] Modificați la Wikidata
Domnie  –

Amalasuntha (sau Amalasuentha, Amalaswintha, Amalasuintha, Amalswinthe, Amalasontha) (n. cca. 495 – d. 30 aprilie 534/535) a fost o regină a ostrogoților între 526 și 534.

Fiică a regelui Theodoric cel Mare, Amalasuntha a fos căsătorită în 515 cu Eutharic (c. 480 – 522), un nobil ostrogot, care anterior locuise în Hispania vizigotă. Acesta era fiul lui Widerich (n. cca. 450), nepotul lui Berismund (n. cca. 410) și strănepotul lui Thorismund (d. după 400), rege al ostrogoților în jurul anului 400.

Soțul ei a murit, se pare în primii ani ai căsniciei, lăsând-o pe Amalsuntha cu doi copii, Athalaric și Matasuntha (n. cca. 517 – d. după 550), soție din cca. 550 a vărului împăratului Iustinian I, Germanus. La moartea tatălui său din 526, succesiunea a trecut asupra fiului ei, însă puterea i-a revenit Amalasunthei, ca regentă pentru Athalaric. Puternic influențatp de vechea cultură romană, ea i-a oferit fiului ei o educație rafinată și o puternică înclinație pentru literatură. Conștientă de lipsa sa de popularitate, ea a surghiunit, iar apoi a condamnat la moarte trei nobili goți pe care îi suspecta de intrigi și în același timp a deschis negocieri cu împăratul Iustinian, cu intenția de a se muta, alături de tezaurul goților, la Constantinopol. Moartea fiului ei din 534 nu a schimbat prea multe din această politică.

Devenită regină, Amalasuntha l-a numit pe vărul ei Theodahad ca partener la tron (iar nu, așa cum se afirmă uneori, soț al ei, dat fiind că soția acestuia era încă în viață), cu intenția de a-și întări poziția. Alegerea nu a fost fericită, dat fiind că Theodahad a profitat de nemulțumirile din rândul goților și, fie din propriul lui ordin sau doar cu permisiunea sa, Amalasuntha a fost capturată și închisă pe insula Martana din lacul Bolsena (Toscana), unde în 30 aprilie a fost asasinată în baie.

Scrisorile lui Cassiodorus, ministru important și confident în domeniul literaturii al Amalasunthei, ca și istoriile lui Procopius din Cezareea și Iordanes oferă principalele informații referitoare la personalitatea Amalasunthei.

Surse[modificare | modificare sursă]