Alpheus (mitologie)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Alpheus
Date personale
Părinți Oceanus
Thetys Modificați la Wikidata
Copii Orsilochus[*]
Phegeus[*]
Q6009377[*]
Danais[*]
Myrtoessa[*] Modificați la Wikidata

Alfeu sau Alfios este, în mitologia greacă, zeul apei cu același nume,[1] care izvora din Arcadia și se vărsa în mare. Îndrăgostit de nimfa Aretusa, Alfeu a urmărit-o până în insula Ortygia, unde fugara a fost transformată de către Artemis într-un izvor.

Mitologie[modificare | modificare sursă]

În mitologie greacă, Alfeu este fiul titanilor Ocean și Thetys, frate cu Nil, Eridan, Struma, Meandru și Istru (Dunărea).[2]

În ficțiune[modificare | modificare sursă]

Opera antică[modificare | modificare sursă]

Alfeu este menționat de Ibicos si mitul său este relatat de Polybios, Strabon și Pausanias. Strabon (6.270) amintește de povestea potrivit căreia o cupă aruncată în rîul Alfeu la Olimpia ar fi reaparut la Ortigia în izvorul Aretusa. Este menționat, de asemenea, în Metamorfoze, V, de Ovidiu.

Altele[modificare | modificare sursă]

Percy Bysshe Shelley s-a inspirat de versiunea din Metamorfoze pentru poezia sa Aretusa.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Schmitz, Leonhard (1867). „Alpheias”. în William Smith. Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. 1. Boston: Little, Brown and Company. pp. 133–134. http://www.ancientlibrary.com/smith-bio/0142.html. 
  2. ^ Hesiod, Teogonia v. 337-339 citat în Iliescu, V.; Popescu, Virgil C.; Ștefan Gheorghe (1964). Izvoare privind istoria României I „De la Hesiod la itinerariul lui Antoninus”. Editura Academiei Republicii Populare Române. p. Secțiunea I