Alpaca

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Alpaca (animal))
Pentru alte sensuri, vedeți Alpaca (dezambiguizare).
Alpaca
Stare de conservare
Domesticit
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Mammalia
Ordin: Artiodactyla
Familie: Camelidae
Gen: Vicugna
Specie: V. pacos
Nume binomial
Vicugna pacos
(Linnaeus, 1758)

Alpaca (Vicugna pacos), sau pako este un animal erbivor originar din Anzii Cordilieri, înrudit cu cămila care face parte din familia Camelidae. Este similară și adesea confundată cu lama. Cu toate acestea, alpaca sunt mai mici decât lamele. Cele două animale sunt strâns legate și pot fi încrucișate cu succes. Alpaca și lama sunt, de asemenea, strâns legate de vicunia, despre care se crede că este strămoșul lor sălbatic, și despre guanaco. Există două rase de alpaca: Suri alpaca și Huacaya alpaca.

Alpaca trăiesc în Andelor din sudul Perului, Boliviei de Vest, Ecuadorului și Chilei de Nord, la o altitudine de 3.500 m până la 5.000 m deasupra nivelului mării. Alpaca sunt considerabil mai mici decât lamele și, spre deosebire de ele, nu pot fi animale de lucru, ele fiind crescute special pentru fibra lor. Fibra de alpaca este folosită pentru fabricarea obiectelor tricotate și țesute, la fel ca lâna de oaie. Aceste articole includ pături, pulovere, pălării, mănuși, eșarfe, o mare varietate de textile și ponchii în America de Sud și pulovere, șosete, paltoane și lenjerie în alte părți ale lumii. Fibra vine în mai mult de 52 de culori naturale, așa cum sunt clasificate în Peru, 12 clasificate în Australia și 16 clasificate în Statele Unite.

Alpaca comunică prin limbajul corpului. Cea mai obișnuită este scuiparea atunci când sunt în primejdie, le este frică sau în sensul de a-și manifesta dominarea.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Wikispecies
Wikispecies
Wikispecies conține informații legate de Alpaca
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Alpaca