Allahu Akbar

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Allahu Akbar
Imn național alRepublica Arabă Libiană[*]
Marea Jamahiriye Arabă Socialistă Populară Libiană  Modificați la Wikidata

Allahu Akbar a fost imnul național al Libiei între 1 septembrie 1969 și 20 octombrie 2011, fiind precedat și urmat de Libya, Libya, Libya.

La origine, textul și versurile au reprezentat un cântec de luptă al armatei egiptene, în timpul războiului pentru Canalul de Suez din 1956. După lovitura de stat a lui Muammar Gaddafi din 1969, el a adoptat cântecul egiptean ca imn național al Libiei, ca dovadă a idealului său de unitate a tuturor națiunilor arabe. În 1979, când Egiptul a încheiat tratatul de pace cu Israelul, Muammar Gaddafi a rupt relațiile cu Egiptul, dar a păstrat imnul, renunțând însă să mai menționeze originea sa egipteană.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Allahu Akbar a fost original un cântec de marș al armatei egiptene care a devenit faimos în Egipt și Siria în timpul Râzboiului canalului Suez din 1956. Versurile au fost scrise de Mahmoud El-Sherif, iar muzica a fost compusă de Abdalla Shams El-Din.

Folosirea în Libia[modificare | modificare sursă]

"Allahu Akbar" a fost adoptat ca imnul oficial al Libiei pe 1 Septembrie 1969, de liderul Libian Muammar al-Gaddafi, arâtând speranțele lui pentru Lumea arabă. Allahu Akbar înlocuise imnul anterior Libya, Libya, Libya, care a fost folosit de Regatul Libiei de la independența sa în 1951.

Când Republica Arabă Libiană a devenit Jamahiriya Populară Libiană Arabă Socialistă pe 12 martie 1977, Allahu Akbar a rămas imnul național al Libiei. Dar, când Libia și Egipt au rupt relațiile diplomatice după tratatul de pace cu Staul Israelit în 1979, originile Egiptene ale imnului nu au mai fost menționate de sursele guvernului.

Când Jamahiriya Libiană Arabă a fost dizolvată pe 20 Octombrie 2011, după Războiul Civil Libian și moartea lui Muammar Gaddafi, Libya, Libya, Libya a fost din nou folosit ca imnul național al Libiei, de Consiliul Național de Tranziție. Loialiștii lui Gaddafi au continuat să folosească imnul.