Alfred Thayer Mahan

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Alfred Thayer Mahan
Alfred-Thayer-Mahan.jpg
Contraamiral Alfred Thayer Mahan
Date personale
Trăit 27 septembrie 1840-1 decembrie 1914
Data nașterii 27 septembrie 1840
Locul nașterii Statele Unite ale Americii Statele Unite ale Americii West Point, New York,
Data decesului 1 decembrie 1914
Locul decesului Statele Unite ale Americii Statele Unite ale Americii Washington, D.C.
Cetățenie Statele Unite ale Americii
Activitate
Ani de serviciu 1859–1896
Gradul USN Rear Admiral rank insignia.jpg Contraamiral
A comandat USS Chicago

Alfred Thayer Mahan (n. 27 septembrie 1840- d. 1 decembrie 1914) a fost un ofițer american al Marinei Militare al Statelor Unite (United States Navy), geostrateg și istoric, considerat „cel mai important strateg american al secolului al IXX-lea”.[1].

Conceptul său cu privire la „puterea maritimă" s-a bazat pe ideea că țările cu o putere navală mai mare vor avea un impact mai mare la nivel mondial; această a fost cel mai clar prezentat în lucrarea sa, The Influence of Sea Power upon History (Influența puterii navale asupra istoriei, 1660-1783 (1890)). Conceptul său a avut o influență enormă în modelarea gândirii strategice în marină din întreaga lume, în special în Statele Unite, Germania, Japonia și Marea Britanie, în cele din urmă determinând o cursă a înarmărilor la nivel european în anii 1890, care a implicat și Statele Unite ale Americii. Ideile sale încă persistă în doctrina United States Navy.

Numele său a fost dat câtorva nave ca de exemplu USS Mahan care a dat și numele unei clase de distrugătoare.

Tinerețea[modificare | modificare sursă]

Mahan s-a născut pe 27 septembrie 1840 in West Point, New York, ca fiu al lui Dennis Hart Mahan (profesor la Academia Militară West Point) și a Mariei Helena Mahan. Numele lui din mijloc, Thayer, l-a primit în onoarea „părintelui Academiei Militare West Point", Sylvanus Thayer. El a urmat Saint James School, un colegiu episcopal de pregătire pentru studii academice din vestul Maryland, apoi a studiat la Columbia, timp de doi ani, unde a fost membru al clubului de dezbateri Philolexian Society și apoi, împotriva dorinței părinților săi, s-a transferat la Academia Navală a SUA, pe care a absolvit-o în 1859, al doilea din clasa sa. Primind gradul de locotenent în 1861, Mahan a participat la Războiul Civil American de partea Uniunii ca ofițer pe USS Worchester, USS Congress, USS Pocahontas și USS James Adger și ca instructor la Academia Navală. În 1865 a fost promovat la gradul de locotenent comandor apoi comandor (1872) și căpitan (1885). În calitate de comandant al USS Wachusett a staționat la Callao, Peru, apărând interesele americane în faza finală a Războiului Pacificului (1879-1884)[2][3].

Alfred T. Mahan

Cariera[modificare | modificare sursă]

Colegiul Naval și scrieri[modificare | modificare sursă]

Concepte strategice[modificare | modificare sursă]

Despre puterea navală[modificare | modificare sursă]

Impactul lucrărilor asupra gândirii navale[modificare | modificare sursă]

Impactul lui Mahan asupra Japoniei[modificare | modificare sursă]

Lucrări[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Keegan, John. The American Civil War mexico: Knopf, 2009. p.272
  2. ^ See "The Ambiguous Relationship: Theodore Roosevelt and Alfred Thayer Mahan" by Richard W. Turk; Greenwood Press, 1987. 183 pgs. page 10
  3. ^ See Larrie D. Ferreiro 'Mahan and the "English Club” of Lima, Peru: The Genesis of The Influence of Sea Power upon History', The Journal of Military History part I– Volume 72, Number 3, July 2008, pp. 901–906