Alfred Macalik

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Alfred Macalik
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Viena, Austro-Ungaria Modificați la Wikidata
Decedat (91 de ani) Modificați la Wikidata
Oradea, RS România Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Austria.svg Austria Modificați la Wikidata
Ocupațiepictor
compozitor
sculptor[*] Modificați la Wikidata
Activitate
Mișcare artisticăexpresionism  Modificați la Wikidata

Alfred Macalik (n. 10 septembrie 1888, Viena - d. 20 septembrie 1979, Oradea) a fost un pictor, desenator și grafician austriac stabilit în România.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Sfătuit de Gyula Szoke, profesorul său de desen, s-a înscris la Academia de Arte Frumoase din Cracovia unde a studiat cu Teodor Axentowicz vreme de un an - între 1910 - 1911, și la cea din Budapesta din 1914 până 1918, unde a fost elevul lui Ede Balló. A studiat o perioadă, datorită unei burse, la Școala de la Szolnok colonie artistică inițiată de Ludovic Hegheduș. A expus imediat după încheierea stagiului militar, în 1919, în principal uleiuri, într-o tematica diversă si cu o cromatică închisă. A urmat în anii 1920 cursurile Școlii de pictură de la Baia Mare, ceea ce i-a deschis paleta și l-a apropiat de pictura peisagistică.

Stabilit la Oradea, a fost unul din animatorii vieții culturale a orașului. A deschis o școală privată de artă care a funcționat în perioada 1930 - 1937. A creat numeroase portrete ale elitei literare și artistice orădene și s-a implicat ca profesor în dezbaterile artistice și estetice. Pictorul a fost dublat și de un talentat muzician si compozitor care a pus bazele Filarmonicii de Stat Oradea.

Muzee[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Literatură[modificare | modificare sursă]