Alfa Centauri în ficțiune

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Comparaţie între Soare și stele din Alpha Centauri

Sistemele planetare ale altor stele reprezintă un element de bază în numeroase lucrări științifico-fantastice.

Date astronomice[modificare | modificare sursă]

Alfa Centauri în constelația Centaurul

Alpha Centauri reprezintă principalul sistem stelar al constelației Centaurul. Este de fapt o stea triplă: Alpha Centauri A (α Cen A), Alpha Centauri B (α Cen B) și Proxima Centauri.

Cea mai apropiată stea de sistemul nostru solar este Proxima Centauri, una din cele trei stele ale Alpha Centauri; este o stea pitică roșie ce se află la o distanță de aproximativ 4,2 ani lumină (4,0×1013 km) de Terra. Deoarece Proxima Centauri este o stea variabilă și o pitică roșie, este încă incert dacă o planetă ce orbitează în jurul acestei stele poate găzdui forme de viață, fie ele indigene sau colonii. Cu toate acestea, datorită apropierii stelei față de Pământ, Proxima Centauri a fost propusă ca destinație pentru viitoare călătorii inter-stelare.

Literatură[modificare | modificare sursă]

Film și televiziune[modificare | modificare sursă]

 • Lost in Space (1965–1968), serial TV creat de Irwin Allen.[1] Familia astronautului profesorul John Robinson, însoțită de un pilot al Forțelor Aeriene și de un robot, pleacă de pe un Pământ suprapopulat în nava spațială Jupiter 2 pentru a vizita o planetă din jurul stealei Alpha Centauri, în speranța de a o coloniza.
 • The Golden Man (1981), episod din Buck Rogers in the 25th Century (sezonul 2)[3][4] Sub comanda amiralului Asimov, nava spațială Searcher intră în centura de asteroizi a sistemului Alpha Centauri și este blocată pe un asteroid de o furtună magnetică letală. Echipajul se întâlnește cu Velis, unul dintre oamenii de aur, care are abilități alchimice și de întinerire.
 • Impostor (2002), film adaptat de Scott Rosenberg după o povestire de Philip K. Dick, regia Gary Fleder. Filmul are loc în anul 2079. Patruzeci și cinci de ani mai devreme, Pământul a fost atacat de către o civilizație extraterestră ostilă din Alpha Centauri, iar războiul continuă de atunci până în prezent. Spencer Olham este un proiectant guvernamental de arme ultrasecrete, care este reținut pentru suspiciunea de a fi cărat fără să știe o bombă și că este clona unui asasin creată de Centaurieni.
 • Avatar[5] (2009), scenariul și regia de James Cameron. Acțiunea filmului se petrece în anul 2154 pe Pandora, o lună din sistemul stelar Alpha Centauri. Aici oamenii și-au stabilit o bază stelară pentru a exploata rezervele naturale de un prețios minereu ce se găsește pe satelitul natural, în timp ce populația aborigenă Na'vi - o rasă de aborigeni umanoizi - reușește să reziste expansiunii coloniștilor, care le amenință existența lor precum și a ecosistemului pandorian.
 • Filmul produs de The Asylum, Princess of Mars, are loc pe a patra planetă din sistmeul Alpha Centauri, planetă numită "Mars-216".

Jocuri[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Clute, John; Nicholls, Peter (1993). The Encyclopedia of Science Fiction. Article: Lost in Space. New York: St Martin’s Griffin. p. 734. ISBN 0-312-13486-X 
 2. ^ Zefram Cochrane”. Memory Alpha. http://memory-alpha.org/wiki/Zefram_Cochrane. Accesat la 17 ianuarie 2012. 
 3. ^ The Golden Man”. Internet Movie Database (IMDb). 1981. http://www.imdb.com/title/tt0533115/. Accesat la 4 februarie 2012. 
 4. ^ Buck Rogers in the 25th Century (1979)”. Database of Movie Dialogs. http://movie.subtitlr.com/subtitle/show/176459. Accesat la 4 februarie 2012. 
 5. ^ Winters Keegan, Rebecca (11 ianuarie 2007). „Q&A with James Cameron”. Time Magazine. http://www.time.com/time/arts/article/0,8599,1576622,00.html#ixzz0a69HUhNB. Accesat la 11 ianuarie 2012. 
 6. ^ Killzone Command Center”. Official Website http://www.killzone.com. http://www.killzone.com/kz/storyline.psml. Accesat la 16 ianuarie 2012. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]