Alfa Centauri în ficțiune

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Comparaţie între Soare și stele din Alpha Centauri

Sistemele planetare ale altor stele reprezintă un element de bază în numeroase lucrări științifico-fantastice.

Date astronomice[modificare | modificare sursă]

Alfa Centauri în constelația Centaurul

Alpha Centauri reprezintă principalul sistem stelar al constelației Centaurul. Este de fapt o stea triplă: Alpha Centauri A (α Cen A), Alpha Centauri B (α Cen B) și Proxima Centauri.

Cea mai apropiată stea de sistemul nostru solar este Proxima Centauri, una din cele trei stele ale Alpha Centauri; este o stea pitică roșie ce se află la o distanță de aproximativ 4,2 ani lumină (4,0×1013 km) de Terra. Deoarece Proxima Centauri este o stea variabilă și o pitică roșie, este încă incert dacă o planetă ce orbitează în jurul acestei stele poate găzdui forme de viață, fie ele indigene sau colonii. Cu toate acestea, datorită apropierii stelei față de Pământ, Proxima Centauri a fost propusă ca destinație pentru viitoare călătorii inter-stelare.

Literatură[modificare | modificare sursă]

Film și televiziune[modificare | modificare sursă]

  • Lost in Space (1965–1968), serial TV creat de Irwin Allen.[1] Familia astronautului profesorul John Robinson, însoțită de un pilot al Forțelor Aeriene și de un robot, pleacă de pe un Pământ suprapopulat în nava spațială Jupiter 2 pentru a vizita o planetă din jurul stealei Alpha Centauri, în speranța de a o coloniza.
  • The Golden Man (1981), episod din Buck Rogers in the 25th Century (sezonul 2)[3][4] Sub comanda amiralului Asimov, nava spațială Searcher intră în centura de asteroizi a sistemului Alpha Centauri și este blocată pe un asteroid de o furtună magnetică letală. Echipajul se întâlnește cu Velis, unul dintre oamenii de aur, care are abilități alchimice și de întinerire.
  • Impostor (2002), film adaptat de Scott Rosenberg după o povestire de Philip K. Dick, regia Gary Fleder. Filmul are loc în anul 2079. Patruzeci și cinci de ani mai devreme, Pământul a fost atacat de către o civilizație extraterestră ostilă din Alpha Centauri, iar războiul continuă de atunci până în prezent. Spencer Olham este un proiectant guvernamental de arme ultrasecrete, care este reținut pentru suspiciunea de a fi cărat fără să știe o bombă și că este clona unui asasin creată de Centaurieni.
  • Avatar[5] (2009), scenariul și regia de James Cameron. Acțiunea filmului se petrece în anul 2154 pe Pandora, o lună din sistemul stelar Alpha Centauri. Aici oamenii și-au stabilit o bază stelară pentru a exploata rezervele naturale de un prețios minereu ce se găsește pe satelitul natural, în timp ce populația aborigenă Na'vi - o rasă de aborigeni umanoizi - reușește să reziste expansiunii coloniștilor, care le amenință existența lor precum și a ecosistemului pandorian.
  • Filmul produs de The Asylum, Princess of Mars, are loc pe a patra planetă din sistmeul Alpha Centauri, planetă numită "Mars-216".

Jocuri[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Clute, John; Nicholls, Peter (). The Encyclopedia of Science Fiction. Article: Lost in Space. New York: St Martin’s Griffin. p. 734. ISBN 0-312-13486-X. 
  2. ^ „Zefram Cochrane”. Memory Alpha. Accesat în . 
  3. ^ „The Golden Man”. Internet Movie Database (IMDb). . Accesat în . 
  4. ^ „Buck Rogers in the 25th Century (1979)”. Database of Movie Dialogs. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ Winters Keegan, Rebecca (). „Q&A with James Cameron”. Time Magazine. Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ „Killzone Command Center”. Official Website http://www.killzone.com. Arhivat din original la . Accesat în .  Legătură externa în |work= (ajutor)

Legături externe[modificare | modificare sursă]