Alexandru Orăscu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Alexandru Orăscu

Foto 1877
Date personale
Născut30 iulie 1817
București
Decedat16 decembrie 1894
București
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiearhitect
politician Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Activitate
Numele firmeiUniversitatea din București  Modificați la Wikidata
Clădiri semnificative* Mitropolia Nouă din Iași
* Universitatea din București (sediul vechi)

Alexandru Hristea Orăscu (cunoscut mai ales ca Alexandru Orăscu, n. [1] – d. [2][1]) a fost un arhitect, urbanist și profesor universitar român.

Între 1885 - 1889 Orăscu a fost rector al Universității București, iar între 1890 - 1892 președintele Ligii Culturale. Este autorul Planului Orăscu al Bucureștilor.

Biografie[modificare | modificare sursă]

În anii 1840, atunci când arhitectul catalan - român Xavier Villacrosse a fost numit arhitect șef al orașului, funcție pe care a îndeplinit-o între 1840 și 1848, adjunctul său a fost arhitectul Alexandru Hristea Orăscu. Ulterior, a participat la Revoluția de la 1848, respectiv a avut și o carieră de politician, iar în 1876 a fost ministru al Cultelor și Instrucțiunii publice. Între anii 1891 - 1894 a fost primul președinte al Societății Arhitecților Români.

Ca arhitect, a fost un promotor al clasicismului, după planurile sale fiind ridicate Universitatea din București (sediul vechi), Hotelul Carol din Constanța, Biserica Domnița Bălașa și Mitropolia Nouă din Iași. A realizat "planul Orăscu" al Bucureștilor, un proiect de sistematizare a orașului, în 1893.

O stradă din București, aflată în cartierul Izvor, a purtat numele lui Alexandru Orăscu, până în 1984, când zona a fost demolată abuziv pentru proiectul "Casa Poporului".

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Alexandru Orăscu, Orăscu, Alexandru[*][[Orăscu, Alexandru (encyclopedia article)|​]] 
  2. ^ Alexandru Orăscu, Structurae, accesat în  

Legături externe[modificare | modificare sursă]