Alexandru Nyisztor

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Alexandru Nyisztor
Informații personale
Nume completAlexandru Nyisztor-Csáki
Născut(ă) (44 de ani)
Satu Mare, România
Înălțime1,80 m
Greutate73 kg
Armăspadă
Mânăstângaci
ClubCSU Târgu Mureș
Clasamentul FIEclasament

Alexandru Nyisztor (n. 27 iunie 1979, Satu Mare) este un scrimer olimpic român specializat pe spadă.

Carieră[modificare | modificare sursă]

Alexandru Nyisztor s-a apucat de scrima la vârsta de nouă ani sub îndrumarea Marcelei Moldovan, mai întâi la floretă.[1] În anul 1993 a folosit-o pe antrenoarea lui la CS „Crișul” Oradea și a început să tragă la spadă cu antrenorul Nicolae Ille. În anul 1994 i-a fost propus să ajungă lotul național de spadă la Craiova și, în același timp, lotul național de floretă la Satu Mare. A ales spada.[1] A cucerit bronzul la Campionatul Mondial pentru cadeți din 1996 și la Campionatul Mondial pentru juniori din 1999.

La categoria de seniori, a ajuns în sferturile de finală la Campionatul European din 2001, unde a pierdut împotrivă rusului Pavel Kolobkov, și din nou la cel din 2002, pierzând de această dată cu maghiarul Gábor Boczkó. A cucerit prima sa medalie de Cupa Mondială cu bronzul la Grand Prix-ul de la Bratislava din 2003, dar nu s-a putut înscrie în timp la Campionatul Mondial din același an din cauza întârzierii delegației României. Totuși, s-a calificat la Jocurile Olimpice din 2004 de la Atena, ajungând în finală la turneul de calificare de la Gent.[2] A devenit primul scrimer care a reprezentat România la spada masculin la Jocurile Olimpice.[3] A trecut în primul tur de ucraineanul Bohdan Nikișîn, dar a fost eliminat în tabloul de 32 de italianul Alfredo Rota.

A ajuns din nou în sferturile de finală la Campionatul European din 2005 de la Zalaegerszeg, fiind învins de proaspătul campion olimpic Marcel Fischer. S-a clasat pe cei mai buni opt la Campionatul Mondial din 2006, învingând succesiv pe olandezul Bas Verwijlen și pe ucraineanul Maksîm Hvorost. A fost eliminat de chinezul Lei Wang, care a câștigat aurul în cele din urmă.

Anii următori au fost slabi pentru el. Nu a putut ajunge tabloul final de 64 la Campionatul Mondial din 2007 și nici s-a calificat la Jocurile Olimpice din 2008 de la Beijing. În paralel cu cariera de sportiv de performanță, a devenit antrenor lotului de juniori și antrenor secund lui Nicolae Ille la CSM Oradea. În anul 2010 a plecat de la club din cauza controversei stârnită de comportamentul său la Campionatul național, când CSM Oradea a pierdut titlul pe echipe.[4] După aceea s-a transferat la CSU Târgu Mureș.

În anul 2011 a câștigat turneul satelit de la Split. A luat parte la Campionatul Mondial din 2011 la Catania, dar a pierdut în primul tur cu norvegianul Sturla Torkildsen. S-a oprit la fel de repede la ediția din 2013, fiind învins de liderul mondial Max Heinzer de data acesta.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Alexandru Nyisztor este unul dintre cei mai buni spadasini”. Adevărul. . 
  2. ^ „Alexandru Nyisztor va reprezenta Oradea la Jocurile Olimpice”. Crișana. . 
  3. ^ Cătălin Cincu (). „Spada masculină românească are viitor. Adrian Dabija este numărul 1 în Europa la cadeți”.  Parametru necunoscut |lcurare= ignorat (ajutor)
  4. ^ Elena Marinescu (14decembrie 2010). „Nyisztor, spada jos!”. eBihoreanul.  Verificați datele pentru: |date= (ajutor)

Legături externe[modificare | modificare sursă]