Alexandru I. Trifan

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Alexandru I. Trifan (n.15 noiembrie 1932, în municipiul Craiova, jud. Dolj. România) este un medic și scriitor român.

Studii: liceul (1951), Facultatea de Medicină Generală – Secția Pediatrie (1960).

Competențe: – extern și intern prin concurs al Clinicilor Universitare din București (1958–1962), – medic specialist de neuropsihiatrie (1969). Titular al cabinetului de psihiatrie și neurologie din Policlinica Giurgiu (1969–1992).

Funcții: – medic șef al Policlinicii Giurgiu (1977–1982); – Director adjunct medical al Direcției Sanitare jud. Giurgiu (1982–1992). Limbi străine: franceza, engleza, germana.

Activitate profesională: Fondator al Asociației Psihiatrilor Liberi din România, ocupând funcțiile de membru în Consiliul de Conducere și de Vicepreședinte. În această calitate a militat pentru dezvăluirea abuzurilor în asistența psihiatrică din România și a utilizării psihiatriei în scopuri politice în perioada 1970–1989. Participând la rețeaua de Reformatori ai Psihiatriei în țările din Estul Europei, a activat la reintroducerea psihoterapiei în general și a psihanalizei în special în tratarea bolnavilor psihici. Prin articolele publicate a susținut adoptarea unei doctrine psihodinamice care să elimine terminologia și încadrările nosologice materialist-reducționiste. În recenziile revistelor, manualelor și tratatelor medicale apărute în publicația „Viața medicală“ a contribuit la clarificarea unor concepte de psihiatrie și psihanaliză ale cunoștințelor de funcționare mentale.

Activitate științifică: A participat, în calitate de secretar științific, la prima Conferință Internaținală de Etică și Psihiatrie desfășurată la București (1992). La Congresul „Berzelius“, care a avut loc în anul 1993 la Linköping (Suedia), a comunicat o metodă originală de psihoterapie prin sugerarea de imagini tonice. La Congresul Internațional de Psihiatria Copilului și Adolescentului (1994) a avut funcția de chairman și a comunicat un studiu al tulburărilor psihologice produse la copiii-martor. Cu același prilej a fost ales reprezentant național în Asociația Internațională de Psihiatrie a Copilului și Adolescentului (IACAPAP). Este autorul a două cărți de specialitate: Psihanaliza pentru medici (Editura Viața medicală românească, 2001) și Personologie marginală și psihotraumatică (Editura Trei, 2006).

Activitate publicistică: Începând din anul 1996 a îndeplinit atribuțiile de redactor-șef și apoi redactor principal la săptămânalul „Viața medicală“. În această calitate a editat rubricile de specialitate: Psihanaliza cea de toate zilele, Borderline clinico-psihiatric, Medicina felului de a fi și Portrete fiziognomice. Pe lângă acestea a semnat numeroase pagini tematice cuprinzând progresele neuropsihiatriei mondiale.

Activitate literară: Membru al Societății Medicilor Scriitori și Publiciști din România (1990), unde îndeplinește funcția de Secretar literar. În anul 1992 i se conferă Premiul I la Concursul Național „Nichifor Crainic“ – secțiunea proză. A contribuit cu poezie și proză la redactarea Almanahului literar Clipa cea repede… și a revistei Fântâna din Kos, editate de S.M.S.P.R.

Decorații: Ordinul „Meritul Sanitar“ în grad de Cavaler.