Alexandru Cumpănașu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Alexandru Cumpănașu
Date personale
Născut (43 de ani) Modificați la Wikidata
Caracal, Olt, România Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata

Alexandru Cumpănașu (n. , Caracal, Olt, România) este un fost politician român și fondatorul mai multor organizații neguvernamentale (ONG-uri).[1][2]

Biografie[modificare | modificare sursă]

Alexandru Cumpănașu s-a născut la data de 29 martie 1981 în Caracal, Județul Olt. A urmat cursurile Colegiului Național „Ioniță Asan” din Caracal, absolvind în anul 2000.[1] A început cursurile Facultății de Drept din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, pe care, ulterior, le-a abandonat.[2] Deși Cumpănașu nu are studii de licență finalizate, acesta a susținut în 2019 că urmează cursuri de master la OUS Royal Academy of Economics and Technology în Elveția.[1][3]

Cumpănașu este fondatorul și conducătorul ONG-urilor „Ascoiația pentru Implementarea Democrației”[4][5][6] și „Coaliția Națională pentru Modernizarea României”.[1][7][8]

Activitate politică[modificare | modificare sursă]

Sigla de campanie a lui Cumpănașu la alegerile din 2019.

Alegerile prezidențiale din 2019[modificare | modificare sursă]

Cumpănașu s-a lansat în spațiul public în urma uciderii nepoatei sale, Alexandra Măceșanu, în anul 2019.[9] Acesta s-a folosit de notorietatea căpătată ca purtător de cuvânt al familiei pentru a candida la funcția de Președinte al României la alegerile din 2019, unde a obținut 1,53% din votul național.[1]

Pentru susținerea candidaturii sale, Alexandru Cumpănașu ar fi depus liste de semnături parțial falsificate, fapt sesizat de către Biroul Electoral Central (BEC) și transmis organelor de justiție.[10][11] Candidatura lui Cumpănașu a fost validată deși BEC a specificat că „39.914 de semnături prezentate de acesta ca aparținând unor persoane diferite conțin elemente de similitudine evidentă”.[10][11]

Controverse[modificare | modificare sursă]

Avere[modificare | modificare sursă]

În anul 2019, când a candidat la alegerile prezidențiale, Alexandru Cumpănașu deținea o avere substanțială.[11][12] Faptul că acesta și-a obținut averea în urma unei serii de contracte cu diverse instituții ale statului Român a fost criticat în spațiul public.[12][13] Cumpănașu a declarat în 2019 că deține un număr de 7 vile și apartamente, 3 terenuri intravilane și două autoturisme.[3][14]

Fals în acte[modificare | modificare sursă]

Cumpănașu este suspectat că și-ar fi falsificat mai multe diplome de studii.[15][16] Acesta susține că a primit o diplomă de Master of Business Administration de la o universitate din Elveția, Hospitality and Business Education Colleges Switzerland, și o diplomă de Doctor honoris causa de la Vernadsky Taurida National University din Ucraina.[15] O investigație jurnalistică a arătat că diploma pe care Cumpănașu susține că a primit-o de la universitatea Vernadsky Taurida nu corespunde cu formatul standard al diplomelor oferite de acea universitate, iar numele lui Cumpănașu este scris greșit.[15] De asemenea, cele două diplome menționate anterior, care provin de la instituții diferite, par a fi semnate de aceeași persoană.[15]

Fraudă cu fonduri europene[modificare | modificare sursă]

În 2019, Cumpănașu a fost angajat de către Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) din București pe un post de expert cu studii superioare.[17][18] În urma unei anchete interne in cadrul SNSPA, a fost dezvăluit faptul că acesta nu posedă o diplomă de studii superioare, fapt pe care Cumpănașu l-a recunoscut.[18][19] Ulterior, Direcția Națională Anticorupție l-a pus sub acuzare pe Cumpănașu pentru fraudă cu fonduri europene, proiectul din care făcea parte fiind sponsorizat din această sursă.[15][20]

TikTok[modificare | modificare sursă]

Cumpănașu a stârnit un rând de controverse în 2021 după ce au apărut în spațiul public mai multe conversații pe care acesta le-a avut cu persoane minore pe rețeaua de socializare TikTok.[21][22][23][24] Lui Cumpănașu i s-a deschis un dosar penal pentru incitare la ură sau discriminare din cauza mesajelor transmise împotriva cadrelor didactice[25][26] și un alt dosar pentru hărțuire, amenințare și corupere de minori.[27][28][29]

Viață personală[modificare | modificare sursă]

Cumpănașu este căsătorit cu Simona Cumpănașu și are trei copii.[1] Este membru al Francmasoneriei în Marea Lojă Națională din România.[1][12]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d e f g „Cine e Alexandru Cumpănașu, candidatul legat de drama din Caracal, care trage cu arma”. Stirileprotv.ro. Accesat în . 
  2. ^ a b „Milionarul - mason Alexandru Cumpănașu, candidatul "anti-Sistem", a câștigat salarii uriașe de pe urma Sistemului. Cum a ajuns un personaj fără facultate să fie șeful tuturor rectorilor din România și să câștige sute de mii de lei de la aceștia”. G4Media.ro. . Accesat în . 
  3. ^ a b „„Academia Regală" din CV-ul lui Cumpănașu este o facultate online”. Europa Liberă România. Accesat în . 
  4. ^ „EXCLUSIV Contractul încheiat de Alexandru Cumpănașu și ministrul Ecaterina Andronescu, anul trecut: ce activități se obligă să realizeze ONG-ul și pe câți bani”. Edupedu.ro. . Accesat în . 
  5. ^ „Cumpănașu, abonat la banii statului, luptă cu clanurile mafiote: cum a obținut un milion de lei pentru broșuri copiate” (în engleză). adevarul.ro. Accesat în . 
  6. ^ „ONG-ul lui Alexandru Cumpănașu a primit un milion de lei de la Ministerul Culturii pentru un proiect de Centenar” (în engleză). adevarul.ro. Accesat în . 
  7. ^ Romaniei, Coalitia Nationala Pentru Modernizarea. „Coalitia Nationala Pentru Modernizarea Romaniei - Consiliul Național al CNMR: Alexandru Cumpănașu - reales Președinte CNMR alături de 30 de Vicepreședinți”. cnmr.ro. Arhivat din original la . Accesat în . 
  8. ^ „De ce dau bir cu fugiții organizațiile din Coaliția condusă de Alexandru Cumpănașu”. Europa Liberă România. Accesat în . 
  9. ^ „Gestul revoltător al lui Alexandru Cumpănașu, în ziua în care Alexandra Măceșanu ar fi împlinit 16 ani”. www.digi24.ro. Accesat în . 
  10. ^ a b „Lista candidaților pentru Cotroceni se lungește: BEC a validat încă 7 candidaturi. Între ele, a lui Alexandru Cumpănașu”. www.digi24.ro. Accesat în . 
  11. ^ a b c „Declarația de avere a lui Alexandru Cumpănașu: Venit anual de 1.1 milioane lei și mai multe case decât Iohannis | DOCUMENT”. Mediafax.ro. Accesat în . 
  12. ^ a b c „Fabuloasa avere a lui Alexandru Cumpănașu, cel mai bine plătit semi-bugetar din România. Venitul lunar ajunge la 19 000 de euro”. www.digi24.ro. Accesat în . 
  13. ^ „Straniul caz al lui Alexandru Cumpănașu: crescut cu bani de la stat dați de PSD, a ajuns să fie șeful unui fost premier și al rectorilor de mari universități. E susținut de politicieni, sindicaliști și patroni”. G4Media.ro. . Accesat în . 
  14. ^ „Fabuloasa avere a lui Alexandru Cumpănașu, cel mai bine plătit semi-bugetar din România. Venitul lunar ajunge la 19 000 de euro”. www.digi24.ro. Accesat în . 
  15. ^ a b c d e „UPDATE Cumpănașu confirmă dosarul de la DNA Constanța. Fostul candidat e suspect pentru fraudă cu fonduri europene / E suspectat că a mințit că are studii superioare într-un proiect cu fonduri UE al SNSPA”. G4Media.ro. . Accesat în . 
  16. ^ „Paleograf: Falsuri grosolane în diplomele lui Alexandru Cumpănașu”. Europa Liberă România. Accesat în . 
  17. ^ Snspa, Pr (). „Precizări legate de activitatea lui Alexandru Cumpănașu la SNSPA” (în engleză). SNSPA. Accesat în . 
  18. ^ a b „Conducerea SNSPA a decis verificarea legalității procedurilor privind angajarea lui Alexandru Cumpănașu ca expert cu studii superioare în cadrul unui proiect; Cumpănașu a recunoscut că nu a terminat facultatea, dar a câștigat peste 66.000 de lei de la SNSPA”. News.ro. Accesat în . 
  19. ^ „Alexandru Cumpănașu a fost pus sub acuzare de DNA pentru fraudă”. Mediafax.ro. Accesat în . 
  20. ^ „Alexandru Cumpănașu, anchetat pentru că a mințit în legătură cu studiile sale”. Europa Liberă România. Accesat în . 
  21. ^ „Alexandru Cumpănașu provoacă un scandal de proporții din cauza contului său de TikTok. Părinții și profesorii sunt revoltați”. www.digi24.ro. Accesat în . 
  22. ^ „Alexandru Cumpănașu a povestit elevilor cum a făcut el amor cu profesoare. „Să vă aduc aminte de sexul prin toaletă?" VIDEO” (în engleză). adevarul.ro. Accesat în . 
  23. ^ „ÎNREGISTRARE. Cum vorbește „profu' online" Cumpănașu cu o minoră de 14 ani: „Vreau să știi că te iubesc foarte mult", „Tu ești sufletul meu". Libertatea. . Accesat în . 
  24. ^ „Contul de TikTok al lui Alexandru Cumpănașu, „profu.online", în care vorbește cu adolescenți, în atenția Poliției Capitalei”. Mediafax.ro. Accesat în . 
  25. ^ „Filmările lui Alexandru Cumpănașu de pe Tik Tok, anchetate de procurori”. Europa Liberă România. Accesat în . 
  26. ^ „OFICIAL: Dosar penal în cazul mesajelor lui Alexandru Cumpănașu pe Tik Tok la adresa profesorilor”. G4Media.ro. . Accesat în . 
  27. ^ „UPDATE Dosar penal in rem după o plângere penală pe numele lui Alexandru Cumpănașu în cazul tinerei care l-a acuzat că i-ar fi făcut propuneri indecente”. G4Media.ro. . Accesat în . 
  28. ^ „O tânără din București îl acuză pe Cumpănașu că i-ar fi propus pe Whatsapp, pe când era minoră, să facă sex cu soția lui, iar el să privească / Cumpănașu: Eu discuția asta nu mi-o aduc aminte / Nu există o infracțiune nicăieri acolo, nu aveam de unde să știu eu câți ani are”. G4Media.ro. . Accesat în . 
  29. ^ „Plângere penală pentru corupere de minori pe numele lui Cumpănașu, formulată astăzi de mama unei fete”. www.digi24.ro. Accesat în .