Alexandru Claudian

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Alexandru Claudian
Al. Claudian.jpg
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Decedat (64 de ani) Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațieistoric literar[*]
sociolog[*]
istoric
poet
filozof Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Activitate
StudiiUniversitatea din București
Colegiul Național Mihai Viteazul din București

Alexandru Claudian (uneori și Al. Claudian; n.  – d. ) a fost un sociolog român cu o activitate prodigioasă în domeniul sociologiei, în special în domeniul sociologiei cunoașterii și în domeniul sociologiei culturii.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Viața timpurie[modificare | modificare sursă]

Născut în Cernavodă, Alexandru i-a avut ca părinți pe Floru Claudian, un general din Armata Română care provenea dintr-o familie muncitoare, și soția sa Eufimia (născută Cernătescu), ai cărei strămoși erau un boier și participanți la Revoluția Valahă din 1848. [1] Unchiul lui Eufimia, Petru Cernătescu, a fost un proprietar de terenuri academic și bine făcut. [2] Fratele lui Alexandru Ion s-a antrenat ca medic, iar ulterior și-a câștigat reputația de nutriționist și istoric alimentar. "Alimentația română de altădată: Mihai Viteazul, poreclit 'Mălai-Vodă'"], în Historia ,

Familia s-a mutat în toată țara, în timp ce generalul Claudian a fost repartizat la diverse posturi. Alexandru a fost înscris la licee din Caracal, Buzău, iar, în sfârșit, în capitala București, inițial înmatriculat la Mihai Viteazul.

Activitate didactică[modificare | modificare sursă]

Alexandru Claudian a fost profesor la Catedra de Sociologie a Facultății de Litere și Filosofie la Universitatea Iași. Un antifascist, Claudian s-a înscris în Partidul Social Democrat Român (1927–48) | Partidul Social Democrat Român] în timpul interbelicului, apropiindu-se de centrul [anti-comunist]] până la sfârșitul anului Anii 1940, și a devenit principalul teoretician al acestei facțiuni. Alexandru Claudian a condamnat marxismul și totalitarismul iar astfel a devenit un dușman al regimul comunist, care l-a întemnițat câțiva ani și l-a ținut sub supraveghere până la moartea sa.

Opera lui Claudian în [[sociologia culturii] și în istoria ideilor a lucrat la asumarea determinismului social, discutând declanșatorii sociali din spatele platonismului sau pozitivismului. Contribuția sa a fost bine primită de comunitatea științifică, dar forma sa de izolare a altor școli sociologice și discreția generală a condus la trecerea sa în uitare relativă. Deconectată de urmărirea savantă, poezia lui Claudian este în general de un fel de introspectivă, liricând nostalgia scriitorului.

Lucrări relevante[modificare | modificare sursă]

  • 1935 — Alexandru Claudian, Cercetări filosofice și sociologice, Iași
  • 1936 — Alexandru Claudian, Colectivismul în filosofia lui Platon, Iași
  • 1936 — Alexandru Claudian, Originea socială a filosofiei lui Auguste Comte, București
  • 1940 — Alexandru Claudian, Cunoaștere și suflet, Iași, 1940.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Claudian, p. vii. Vezi și Nastasă (2007), p. 143
  2. ^ Nastasă (2007), p. 143; (2010), p. 63

Referințe externe[modificare | modificare sursă]


Format:Determinism