Alexa Niculae

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Alexa
Date personale
Nume la naștereAlexandra Ana-Maria Niculae
Născută (38 de ani),
București, România
București, România Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiecântăreață, textieră, VJ, fotomodel
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Activitate
Gen muzicalPop-rock, dance, R&B, Club
Instrument(e)voce[*]  Modificați la Wikidata
Ani de activitate2005-prezent

Alexa (născută Alexandra Ana-Maria Niculae, n. , București, România) este o cântăreață, textieră, actriță și prezentatoare română.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Copilăria și începuturile în muzică[modificare | modificare sursă]

Alexa s-a născut în București și are o soră mai mică, Agatha.[1][2] Încă din copilărie, interpreta și-a exprimat dorința de a lucra în domeniul divertismentului, dar nu se putea hotărî între muzică, teatru sau o altă artă.[1] Urmărea musicalurile ce o aveau ca protagonistă pe Julie Andrews.[1] Cântăreața a declarat că în momentul în care a văzut-o pe Madonna într-un concert la televizor, s-a decis să urmeze o carieră muzicală.[1][3] A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din București, promoția 2004-2008.[1]

Carieră[modificare | modificare sursă]

„Școala Vedetelor”[modificare | modificare sursă]

Alexa și-a făcut debutul muzical la începutul anului 2005 în cadrul emisiunii de la TVR 1 „Școala Vedetelor” - promoția a doua, concurenții lucrând cu Titus Munteanu, Marius Țeicu și Lusia Smetanina.[1] Această ediție nu a beneficiat de succesul celei originale (din 1995), audienta fiind mai mică, deși se cânta live, „melodiile erau bune și artiștii nu mai puțin talentați”.[4][5] Emisiunea s-a încheiat pe 22 iunie 2005,[4] dar a beneficiat de o continuare în grila de toamnă a postului național de televiziune, în care participanții aveau invitat câte o figură publică din România.[6] Concurenții au susținut recitaluri în cadrul festivalurilor Callatis și Mamaia din 2005,[7][8] iar în 2006 Alexa a participat la secțiunea de interpretare a festivalului din Mamaia cu piesa „Dincolo de noapte e zi” aparținând Nicolei.[9]

Megastar[modificare | modificare sursă]

Alexa a participat la prima ediție a emisiunii-concurs Megastar difuzată la Prima TV din 14 octombrie 2006.[10] Interpreta a trecut de preselecțiile regionale, ajungând în concursul propriu-zis alături de alți unsprezece concurenți.[11] La ediția difuzată înainte de Crăciun, Alexa a cântat împreună cu Cătălin Josan piesa „Let It Snow”, interpretarea lor fiind apreciată de juriu. Cântăreața a ajuns până la penultima ediție,[12] fiind apoi eliminată, în finală rămânând Cătălin Josan și Andreea Rapcea.[13] Concursul a fost câștigat de interpretul din Republica Moldova la data de 29 aprilie 2007.[14] Pe parcursul emisiunii, Alexa a beneficiat de o schimbare de stil vestimentar și a primit cele mai multe linii de 10 din partea juriului.[15] Virgil Ianțu a numit-o ulterior „unul din copii talentați ai seriei trecute”.[16]

Piese interpretate[modificare | modificare sursă]

Ediția Melodia interpretată Artistul original Tema (dacă a existat) Rezultatul
Calificări - Etapa din București Man I Feel Like a Woman Shania Twain - Calificat în semifinale
Semifinale Breakaway Kelly Clarkson - Calificat în finale
Finala 1 Waterloo ABBA Eurovision Calificat
(în următoarea etapă)
Finala 2 Irrepleceable Beyoncé Anii 200-2007 Calificat
Finala 3 It's Raining Man The Weather Girls Disco Calificat
Finala 4 How Do I Live LeAnn Rimes Piese la alegere Calificat
Finala 5 Mărioară de la Gorj Maria Tănase Piese românești Calificat
Finala 6 No me ensenaste Thalia Latino Calificat
Finala 7 Cabaret Liza Minelli Musical Calificat
Finala 8 You're the One that I Want Olivia Newton John și John Travolta Duet cu un artist Calificat
Finala 9 Get the Party Started Pink Piese la alegere Calificat
Finala 10 Paid My Dues
I Wish I Was a Punkrocker
Don't Speak
Anastacia
Sandi Thom
No Doubt
Piese la alegere Eliminat

Câștigarea selecției naționale pentru Eurovision și alte participări.[modificare | modificare sursă]

Niculae a participat la Selecția națională pentru Concursul Muzical Eurovision 2009, ajungând în semifinale cu două piese.[17] Interpreta a concurat în prima semifinală desfășurată pe 27 ianuarie 2009 cu „A Girl Like Me” care a acumulat 15 puncte în urma voturilor, clasându-se pe locul 8.[18] Piesa a fost compusă de echipa Play & Win (Radu Bolfea, Marcel Botezan, Sebastian Barac), textul fiind scris de Niculae.[19][20] Cântăreața a descris momentul scenic ce a însoțit interpretarea acestei piese ca fiind unul „artistico-teatral”.[21] Cea de-a doua semifinală a avut loc pe 29 ianuarie 2009, Niculae participând cu „One Last Night”, piesă compusă de Cornel Ilie de la formația Vank.[20] Niculae a recreat pe scenă atmosfera retro din concursurile Eurovision din anii '50-'60.[21] Cântecul s-a clasat pe locul 9, acumulând în total 9 puncte.[22] Niciuna din piese nu s-a calificat în finala de pe 31 ianuarie 2009.[18][22] Niculae a declarat despre acest lucru: „Participarea la Eurovision m-a ajutat să fiu privit altfel decât înainte, mi-a dat mai multă încredere în ce pot sa fac și m-a făcut conștientă de niște lucruri pe care pe viitor am să încerc să le fac mai bine, și aici mă refer la organizare.”[3]

Cântăreața a participat la preselecția pentru Eurovision 2010 cu piesa „Baby”, compusă de Mihai Alexandru. Inițial, aceasta a fost interpretată de Maria Sanchez, însă juriul a cerut schimbarea solistei, compozitorul alegând-o pe Niculae. Finala selecției naționale s-a desfășurat pe 6 martie 2010,[23] interpreta obținând locul 9.

În 2013 și 2014 , continuă colaborarea cu Mihai Alexandru în calitate de textier pentru piesele "What is love "și "Letting go" interpretată de Renee Santana, nepoata legendarului artist Santana. În 2015, revine ca solistă în finala națională Eurovision alături de cunoscutul cântăreț Aurelian Temisan cu piesa "Chica Latina" unde se clasează tot pe locul 9.

În 2017, câștigă Selecția Națională de data aceasta în calitate de textier în colaborare cu Mihai Alexandru cu piesa "Yodle it" interpretată de Ilinca și Alex Florea. Piesa câștigă detașat cu punctaj maxim de la juriu și cel mai mare număr de voturi iar în luna mai urmează a reprezenta România la selecția internațională Eurovision care a avut loc în Kiev , Ucraina.[24] . Piesa "Yodel it" reușește să se claseze pe locul 5 la votul publicului, fiind votată în număr mare de Australia și Irlanda , terminând competiția pe locul 7 per total, reprezentând cea mai bună revenire a României în top 10 din ultimii 7 ani.

2019 o readuce pe Alexa înapoi în SN tot în calitate de textier pentru piesa " Dear Father" interpretată de Laura Bretan , soprana adolescentă , câștigătoare a emisiunii "României au talent" și finalista "America's got talent." Piesa este primită cu mare succes de public și presa română și chiar internațională fiind considerată cea mai potrivită piesă și interpretă să reprezinte România la etapa internațională Eurovision dar calificându-se pe locul 2 în Selecție în urma votului controversat al juriului străin.

Televiziune[modificare | modificare sursă]

Niculae a lucrat din 2008 până în 2012 ca VJ la postul muzical KISS TV.[3]

Din 2012 până în 2015, este reporterul oficial al tuturor posturilor de radio din trustul Sbs Broadcasting Romania (Kiss fm, Magic Fm, Rock fm, One fm).

Pe 27 aprilie 2010 Niculae a prezentat finala concursului internațional de muzică rock „The Global Battle of the Bands” organizată în Londra la The Scala, din juriu făcând parte Glen Madlock de la formația The Sex Pistols.[25][26] . A revenit doi ani mai târziu tot ca prezentatoare a concursului în Londra.

Din 2012, Alexa primește șansa de a face parte din cea mai celebră emisiune de satiră din România "Cronica Cârcotașilor" unde prezintă rubrica "Vocea poporului".

În 2015, este invitată să fie reporterul special al competiției internaționale aviatice "Air Race 1" care are loc lângă Barcelona, Spania.

Musical " We Will Rock you", lansări de piese și alte proiecte artistice.

Tot în 2008, a participat în turneul celor de la Simplu, „Istoria dansului”, alături de Kamelia, fosta colegă de la Megastar, ca voci secundare. Interpreta a declarat că a fost cooptată de membri formației după ce a cântat cu Smiley „Dracula My Love”, piesa cu care au participat alături de Andra la selecția națională Eurovision din 2007. În 2009, Niculae a înregistrat piesa „Lacrimi” pentru albumul celor de la Akcent, Fără lacrimi.

În 2011, Alexa lansează single-ul "Moving on" urmând ca în 2016 să revină în colaborare cu artistul turc Serkan cu single-ul "Imdat", lansat cu Cat Music production. Piesa a fost în difuzare în Turcia, Albania și Austria.

În octombrie 2017, se alătură echipei fundației Cartierul de dans și produce alături de copii Școlii Ferdinand din București piesa de dans și muzică "Cine sunt eu".

Tot din 2017, obține rolul principal, cel al prințesei Anna în musicalul "Frozen- Regatul Înghețat", adaptarea filmului "Frozen" produs de Disney urmând să aibă reprezentații în orașele mari din România.

În 2019, intră în distribuția musicalului "We will rock you" , musicalul bazat pe muzica trupei legendare Queen sub regia bine cunoscutului regizor și dansator Răzvan Mazilu. Aici interpretează dublu rol de Boema Katy Perry și fata Gaga. Premiera spectacolului are loc cu mare succes la Sala Palatului în aprilie 2019 , spectacolele jucându-se cu casa închisă.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d e f Biografie Alexa. stiumuzica.ro. Accesat la 17 mai 2009.
  2. ^ Alexa, o cinefilă îndrăgostită de muzică[nefuncțională]. Prima TV. Accesat la 17 mai 2009.
  3. ^ a b c Interviu exclusiv: Alexa Niculae[nefuncțională]. mondenwest.com. Accesat la 31 mai 2009.
  4. ^ a b Elevii „Școalii Vedetelor” își iau la revedere cu lacrimi și fără playback[nefuncțională]. Adevărul. Accesat la 12 mai 2009.
  5. ^ „Școala Vedetelor” sau fabrica de staruri!. apropo.ro. Accesat la 12 mai 2009.
  6. ^ Andreea Marin invitată la „Școala Vedetelor”. Adevărul. Accesat la 17 mai 2009.
  7. ^ Litoral 2005[nefuncțională]. Adevărul. Accesat la 17 mai 2009.
  8. ^ Mădălin Voicu spune că artiștii „dezertori” de la Mamaia voiau toți locul I[nefuncțională]. Adevărul. Accesat la 17 mai 2009.
  9. ^ Difuzare la TVR 1 a Concursului de interpretare Mamaia, în data de 27 iulie 2006.
  10. ^ Reguli la Megastar[nefuncțională]. Adevărul. Accesat la 30 mai 2009/
  11. ^ Scurte știri Arhivat în , la Wayback Machine.. Gazeta de Sud. Accesat la 30 mai 209.
  12. ^ Trei pentru Megastar. roportal.ro. accesat la 30 mai 2009.
  13. ^ Au mai rămas doi concurenți la “Megastar” Arhivat în , la Wayback Machine.. egirl.ro. Accesat la 30 mai 2009.
  14. ^ Românii au ales un megastar sexy la Prima TV Arhivat în , la Wayback Machine.. Cotidianul. Accesat la 30 mai 2009.
  15. ^ In culisele „Megastar”. stiri.kappa.ro[nefuncțională]. Accesat la 30 mai 2009.
  16. ^ Virgil Ianțu - ”La noi apar fete în loc să apară voci și talente”[nefuncțională]. Pro TV Magazin. Accesat la 30 mai 2009.
  17. ^ Alexa s-a calificat în semifinala Eurovision 2009 Arhivat în , la Wayback Machine.. Prima TV. Accesat la 30 mai 2009.
  18. ^ a b EUROVISION: Rezultatele primei semifinale. Evenimentul Zilei. Accesat la 30 mai 2009.
  19. ^ Piesele calificate în selecția Eurovision 2009. apropo.ro. Accesat la 30 mai 2009.
  20. ^ a b Piesele calificate în selecția națională Eurovision 2009[nefuncțională]. Radio 21. Accesat la 30 mai 2009.
  21. ^ a b Alexa: voce și atitudine la Eurovision - Interviu.stiumuzica.ro. Accesat la 30 mai 2009.
  22. ^ a b EUROVISION: Rezultatele celei de-a doua semifinale. Evenimentul Zilei. Accesat la 30 mai 2009.
  23. ^ Alexa Niculae, de la Megastar la Eurovision 2010! Arhivat în , la Wayback Machine.. Prima TV. Accesat la 11 februarie 2010.
  24. ^ Paula Seling și Ovi reprezintă România la Eurovision 2010 Arhivat în , la Wayback Machine.. Bănățeanul. Accesat la 14 martie 2010.
  25. ^ O româncă va fi gazda The Battle of the Bands, la Londraî. Agenția de presă mondenă. Accesat la 1 ianuarie 2011.
  26. ^ Românca Alexa prezintă înfruntarea mondială a trupelor de rockZiarul Național. Accesat la 3 ianuarie 2011.

Legături externe[modificare | modificare sursă]