Alegeri legislative în Grecia, decembrie 1915

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Alegerile legislative din Grecia (6 decembrie 1915) au fost notabile deoarece Eleftherios Venizelos și partidul său nu au participat. Acesta a fost rezultatul unei confruntari feroce cu regele Constantin I în legatura cu participarea Greciei în Primul Război Mondial. Venizelos a considerat Grecia ca fiind un aliat apropiat și loial al Angliei, în timp ce Constantin I, care a fost afiliat cu familia regală germană, favoriza neutralitatea Greciei.

Deși corpul electoral îl susținea pe Venizelos, Constantin a insistat în pozitia sa și nu a ezitat să se confrunte cu guvernul ales pe cale democratică. Venizelos a demisionat și s-a retras temporar din prim planul politic, ceea ce a dus criza în cel mai rau punct al sau. Numai partidele de dreapta au participat la alegeri.

În câteva luni, criza a devenit aproape un razboi civil între suporterii lui Venizelos (așa numita „Schisma Națională”), care au creat și propriul guvern la Salonic, în timp ce guvernul oficial din Atena a rămas sub controlul lui Constantin I.

Rezumatul din 6 decembrie 1915 Parlamentul Greciei (Vouli ton Ellinon) Rezultatele alegerilor Voturi Locuri
Nr. +− % Nr. +−
Alianta de Dreapta (Εθνικόφρoνες) Dimitrios Gounaris 256
Nikolaos Theotokis 21
Dimitrios Rallis 18
Independenti de Epirul de Nord 19
Altii 22
Voturi inregistrate 1,300,000   316  
Numarul total de voturi 334,945  
Prezenta la vot 48.8%  
Sursa: Texte de Istorie Constituționale (Institutul grec din istoria constituțională)