Alegeri legislative în Bulgaria, 2013

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Alegerile parlamentare din Bulgaria din 2013 s-au desfășurat pe data de 12 mai. Un număr de aproximativ 6,87 milioane de bulgari[1] au fost înscriși în listele elctorale pentru a alege cel de al 42-lea parlament al țării. 11.700 secții de votare din țară au fost deschise la ora locală 7.00, iar procesul de votare a durat până la ora 20.00.

Controverse[modificare | modificare sursă]

În cursul nopții de vineri spre sâmbătă (10 - 11 mai) au fost depistate 350.000 buletine de vot într-o tipografie care avusese contract cu Guvernul pentru imprimarea documentelor, ce au fost confiscate[2]. Tipografia este situată în orașul Kostinbrod, la 14 kilometri de Sofia. Proprietarul companiei, Iordan Boncev, este consilier municipal din cadrul partidului GERB.

Rezultate[modificare | modificare sursă]

Comisia Electorală Bulgară a confirmat luni (13 mai) victoria la diferență mică a partidului conservator GERB al fostului premier Boiko Borisov[3], înlaturat de la putere în aceasta iarnă.

Potrivit rezultatelor anuntațe după numărarea a 100% din buletinele de vot, partidul GERB are 30.5% din voturi, fiind urmat de Partidul Socialist (PSB) cu 26.6%, pe locul trei s-a clasat Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți (MDL, minoritatea musulmană turcă) 11.3% din voturi și partidul naționalist-radical Ataka 7.3%[4].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Alegeri parlamentare în Bulgaria. Aproximativ 7 milioane de bulgari sunt așteptați la urne
  2. ^ UPDATE. Alegeri parlamentare în Bulagaria. Exit-poll la închiderea urnelor: GERB -31,1%, socialiștii - 27,1.[nefuncțională]
  3. ^ „Alegeri parlamentare în Bulgaria: Partidul fostului premier Boiko Borisov, pe primul loc - rezultate parțiale”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ ALEGERI PARLAMENTARE - Rezultatele parțiale confirmă victoria conservatorilor în Bulgaria[nefuncțională]