Aldo Puglisi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Aldo Puglisi

Actorul Aldo Puglisi (stănga), în filmul Sedusă și abandonată
Date personale
Născut (88 de ani) Modificați la Wikidata
Catania, Italia Modificați la Wikidata
CetățenieItalia Italia
Ocupațieactor de film
Limbi vorbitelimba italiană[1] Modificați la Wikidata
Activitate
Ani de activitate1964–2007

Aldo Puglisi (n. , Catania, Italia) este un actor italian. Printre cele mai cunoscute filme ale sale se numără Sedusă și abandonată, Căsătorie în stil italian și Fata cu pistolul.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Fiu de artiști (tatăl și mama erau actori din Catania activi în anii treizeci), a debutat în cinematografie în 1964, jucând în trei filme: rolul Ciccio din episodul Văduva din Trei nopți de dragoste de Renato Castellani, în rolul lui Peppino Califano din Sedusă și abandonată de Pietro Germi și în cel a lui Alfredo în Căsătorie în stil italian a lui Vittorio De Sica[2].

În anul următor a jucat un rol minor, cel de carabinier în Doamnelor și domnilor de Pietro Germi și trei rolurii în două filme episodice: în L'irreparabile, un segment Gli amanti latiniti a lui Mario Costa, a interpretat rolul lui Saro, în timp ce în filmul lui Steno Letti sbagliati a jucat atât în ​​episodul Porcul de Maurizio, cât și în A doua soție.

În 1967, au urmat filmele Peggio per me... meglio per te (Mai rău pentru mine ... mai bine pentru tine) de Bruno Corbucci, fiind primul din tripticul continuat în 1968, jucând rolul unuia dintre emigranții sicilieni în Anglia din filmul Fata cu pistolul a lui Mario Monicelli, urmat de Amore e rabbia în regia lui Pier Paolo Pasolini.

În perioada care a urmat, a jucat sporadic în filme, fiind dedicat teatrului. În 1980 a revenit la film, interpretând rolul locotenentului La Pezza în filmul Arrivano i gatti în regia lui Carlo Vanzina, după care a avut câteva roluri episodice în miniserialul TV Avvocati (1998), urmând un rol Segreti di Stato de Paolo Benvenuti și în Tosca e altre due de Giorgio Ferrara.

Filmografie selectivă[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Czech National Authority Database, accesat în  
  2. ^ Roberto Poppi, Enrico Lancia. Dizionario del cinema italiano : Gli attori dal 1930 ai giorni nostri. Gremese Editore, 2003. ISBN 8884402697. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Aldo Puglisi