Alberto Korda

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Heroico1.jpg

Alberto Díaz Gutiérrez, mult mai binecunoscut ca Alberto Korda (n. 14 septembrie 1928 – d. 25 mai 2001), a fost un fotograf cubanez celebru mai ales pentru fotografia sa emblematică a lui Che Guevara.

Scurtă biografie[modificare | modificare sursă]

Korda s-a născut în Havana, Cuba ca fiul unui lucrător de cale ferată. A încercat multe meserii până când a ajuns să devină ajutorul unui fotograf pentru un motiv foarte neobișnuit. "Motivul esențial a fost să întâlnesc femei", s-ar fi confesat odată. Se pare că a avut succes în ceea ce a dorit, întrucât prima sa soție, Natalia Menendez, a devenit una din primele modele cubaneze.

În 1960, când fotografia (de fapt un decupaj dintr-o fotografie mai largă, înfățișându-l pe Che Guevara la un serviciu funerar) care l-a făcut celebru a fost făcută, Korda lucra pentru ziarul cubanez Revolución. Korda nu a primit niciodată credit pentru fotografie, dar în anul 2000 a dat în judecată firma Smirnoff pentru folosirea acesteia la una din reclamele sale de vodcă.

Comentând folosirea ilicită a fotografiei, artistul a declarat, "Ca un suporter al idealurilor pentru care Che Guevara a luptat, nu sunt ostil reproducerii acesteia de către aceia care vor să-i promoveze memoria și cauza justiției sociale în lume, dar sunt categoric împotriva exploatării imaginii lui Che pentru promovarea unor produse așa cum ar fi alcoolul sau pentru alte cauze care denigrează reputația lui Che." Rezolvarea disputei cu Smirnoff s-a concretizat într-o compensare (în afara curții de judecată) de 50.000 de dolari americani, sumă pe care Korda a donat-o integral sistemului medical cubanez spunând, "Dacă Che ar fi trăit, ar fi făcut la fel.".

Alfredo Korda a fost fotograful personal al lui Fidel Castro pentru o perioadă de 10 ani. Între anii 1968 și 1978 s-a dedicat fotografiei subacvatice, roadele culegându-le cu ocazia unei expoziții din Japonia, în 1978, când creația sa din acel deceniu a atras atenția opiniei publice internaționale.

Mai târziu, în 1999, a apărut pentru scurt timp în secvența anterioară titlului filmului lui Wim Wenders Buena Vista Social Club, deși nu a primit credit pentru aceasta nici în prezentarea realizatorilor și nici a distribuției. În anul 2005, la patru ani după moartea lui Korda, regizorul Hector Cruz Sandoval a lansat un film documentar intitulat Kordavision în care celebrul fotograf este protagonistul.

În 2001, în timpul prezentării uneia din expozițiile sale la Paris, Alberto Korda a suferit un atac de cord care i-a fost fatal.

Legături externe[modificare | modificare sursă]