Alberto Korda

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Alberto Korda
KordaOfCheWalking.jpg
Date personale
Născut [1][2][3] Modificați la Wikidata
Havana, Cuba Modificați la Wikidata
Decedat (72 de ani)[4][1][2][3][5] Modificați la Wikidata
Paris, Franța Modificați la Wikidata
Cetățenie Flag of Cuba.svg Cuba Modificați la Wikidata
Ocupație fotograf Modificați la Wikidata
Heroico1.jpg

Alberto Díaz Gutiérrez, mult mai binecunoscut ca Alberto Korda (n. 14 septembrie 1928 – d. 25 mai 2001), a fost un fotograf cubanez celebru mai ales pentru fotografia sa emblematică a lui Che Guevara.

Scurtă biografie[modificare | modificare sursă]

Korda s-a născut în Havana, Cuba ca fiul unui lucrător de cale ferată. A încercat multe meserii până când a ajuns să devină ajutorul unui fotograf pentru un motiv foarte neobișnuit. "Motivul esențial a fost să întâlnesc femei", s-ar fi confesat odată. Se pare că a avut succes în ceea ce a dorit, întrucât prima sa soție, Natalia Menendez, a devenit una din primele modele cubaneze.

În 1960, când fotografia (de fapt un decupaj dintr-o fotografie mai largă, înfățișându-l pe Che Guevara la un serviciu funerar) care l-a făcut celebru a fost făcută, Korda lucra pentru ziarul cubanez Revolución. Korda nu a primit niciodată credit pentru fotografie, dar în anul 2000 a dat în judecată firma Smirnoff pentru folosirea acesteia la una din reclamele sale de vodca

Alfredo Korda a fost fotograful personal al lui Fidel Castro pentru o perioadă de 10 ani. Între anii 1968 și 1978 s-a dedicat fotografiei subacvatice, roadele culegându-le cu ocazia unei expoziții din Japonia, în 1978, când creația sa din acel deceniu a atras atenția opiniei publice internaționale.

Mai târziu, în 1999, a apărut pentru scurt timp în secvența anterioară titlului filmului lui Wim Wenders Buena Vista Social Club, deși nu a primit credit pentru aceasta nici în prezentarea realizatorilor și nici a distribuției.În 2001, în timpul prezentării uneia din expozițiile sale la Paris, Alberto Korda a suferit un atac de cord care i-a fost fatal În anul 2005, la patru ani după moartea lui Korda, regizorul Hector Cruz Sandoval a lansat un film documentar intitulat Kordavision în care celebrul fotograf este protagonist.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Alberto Korda”, data.bnf.fr, accesat în  
  2. ^ a b Alberto Korda (în engleză), SNAC 
  3. ^ a b RKDartists, accesat în  
  4. ^ „Alberto Korda”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  5. ^ Find a Grave, accesat în  

Legături externe[modificare | modificare sursă]