Albert Ziegler

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Albert Ziegler
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Austro-Ungaria Modificați la Wikidata
Decedat (57 de ani) Modificați la Wikidata
Halle (Saale), Zona de ocupație sovietică Modificați la Wikidata
Cetățenie Flag of Germany.svg Germania Modificați la Wikidata
Ocupație aviator Modificați la Wikidata

Albert Ziegler (n. 9 aprilie 1888, Codlea, Imperiul Austro-Ungar - d. 1946, Halle, Germania) este primul pilot sas din Ardeal, constructor și instructor aviatic.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Albert Ziegler s-a născut ca fiu de țăran din Codlea, unde de copil își făcea din două umbrele mari un obiect zburător cu care sărea de pe clădiri. După școala primară a învățat meseria de lăcatuș. Ca ucenic a avut preocupări diverse. Printre altele a lucrat la un motor care trebuia să funcționeze fără benzină. De asemenea s-a ocupat cu telegrafia. Vrînd să-și mărească cunoștințele a plecat în Elveția franceză, unde a lucrat în domeniul motoarelor. A fost și în Paris pentru o perioadă de doi ani. Începând cu anul 1908 a avut ocazia de a lucra în domeniul aviatic la Berlin, definitivându-și formația tehnică și punând la punct o serie de proiecte printre care amintim: motoare premiate la concursuri internaționale, un autoturism amfibiu, un avion propriu.

În aprilie 1912 firma Siemens-Schuckert îi lăsase un spațiu cu scule și un motor de 50 CP pentru studii. Cu acest motor, Ziegler își construise primul său avion monoplan "Pfeilflugzeug" (avion săgeată) cu care absolva zboruri cu succes.

Avionul lui fiind construit din materiale inferioare sau vechi, el nu putea să se folosească de experiența și știinta lui. Pentru realizarea dorințelori sale avea nevoie de un motor mai mare și bani mai mulți. Pentru 15.000 coroane, donați de către concetățenii săi, cumpărase un Etrich-Eindecker (monoplanor) cu un motor Mercedes de 120 CP, pe care voia să-l monteze în avionul său.

La 28 noiembrie 1913, pe aerodromul Johannistal din Berlin și-a luat licența ca pilot, constructor și instructor aviatic, revenind apoi în Transilvania[1].

La 6 săptămâni după tragicul accident al lui Aurel Vlaicu, Ziegler doboară deasupra Măgurei Codlei recordul de înălțime, ajungând la 3.000 m altitudine. În 4 și 7 decembrie 1913 o mulțime de oameni s-au adunat în Sibiu pentru a-i urmări zborul. Până la 16 iunie 1914 zboară în avionul propriu de 35 de ori în Transilvania.[1]

Legături externe[modificare | modificare sursă]