Sari la conținut

Al-Muhtadee Billah

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Al-Muhtadee Billah

Prințul Moștenitor Al Haji-Muhtadee BillahBolkiah (n. 17 februarie 1974) este primul fiu născut și moștenitorul sultanului din Brunei.

Prințul Al-Muhtadee Billah s-a născut la Istana Darul Hana, Bandar Seri Begawan la 17 februarie 1974. Este primul fiu născut și moștenitorul sultanului din Brunei. El este fiul sultanului Hassanal Bolkiah și a primei soții a acestuia, Pengiran Anak Saleha.

Al-Muhtadee Billah a participat la câteva cursuri ale Universității din Brunei Darussalam și și-a început educația în străinătate la Centrul Oxford pentru Studii Islamice în octombrie 1995. A fost înmatriculate pentru admiterea la University of Oxford's Foreign Service Programme, la Colegiul Magdalen, Oxford, pe care a absolvit-o în 1997. În timp ce era la Oxford, a urmat un program de studiu special conceput pentru el, care a inclus studii islamice, comerț, diplomație și relații internaționale. A primit diploma în Studii diplomatice într-o adunare specială care a avut loc la 3 august 1998, în Bandar Seri Begawan.

La 10 august 1998, la Istana Nurul Iman, Al-Muhtadee Billah a fost proclamat Prinț Moștenitor al Brunei. La ceremonie, tatăl său, Sultanul, i-a conferit 'Keris Si Naga'. Acest lucru l-a pus în linia de succesiune pentru a deveni cel de-al 30-lea sultan al Brunei. Ceremonia a fost urmată de procesiunea din jurul capitalei, Bandar Seri Begawan.

Căsătorie și copii

[modificare | modificare sursă]

La 9 septembrie 2004, la Palatul Nurul Iman, la vârsta de 30 de ani, s-a căsătorit cu Pengiran Anak Sarah în vârstă de 17 ani. Printre invitații de la nuntă s-au inclus: Prințul Richard, Duce de Gloucester, Naruhito, Prințul Moștenitor al Japoniei, rajahul din Perlis, prinții Bandar și Saud al-Faisal ai Arabiei Saudite, regele Bahrainului și alți sultani din Malaezia. De asemenea, la nuntă au patricipat șefi de stat și de guverne din Singapore, Thailanda, Malaezia, Indonezia și Filipine.[1]

Copii:

  • Pengiran Muda Abdul Muntaqim (17 martie 2007).[2]
  • Pengiran Anak Muneerah Madhul (2 ianuarie 2011).[3]
  • Pengiran Muda Muhammad Aiman (7 iunie 2011).
  • Pengiran Anak Faathimah Az-Zahraa (1 decembrie 2017).
  1. ^ „Guests arrive for Brunei crown prince's wedding”. China Daily. . Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  2. ^ „Brunei's crown prince and wife have baby boy”. Agence France Presse. Philippine Daily Inquirer. . Accesat în . 
  3. ^ „His Majesty has named His Majesty's grand-daughter”. Radio Television Brunei. . Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe

[modificare | modificare sursă]