Akim Tamiroff

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Akim Tamiroff
Date personale
Nume la naștereHovakim T’amiryanc’ Modificați la Wikidata
Născut[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Tbilisi, Imperiul Rus[5] Modificați la Wikidata
Decedat (72 de ani)[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Palm Springs⁠(d), California, SUA[6][7] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (cancer) Modificați la Wikidata
Căsătorit cuTamara Shayne[*][[Tamara Shayne (American actress (1902-1983))|​]] () Modificați la Wikidata
Cetățenie Imperiul Rus
 Statele Unite ale Americii Modificați la Wikidata
Etniearmean Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Ortodoxă Modificați la Wikidata
Ocupațieactor Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză[8][9]
limba georgiană[8][9] Modificați la Wikidata
Alte premii
Stea pe Hollywood Walk of Fame[*] Modificați la Wikidata

Akim Mihailovici Tamiroff (în armeană Ակիմ Թամիրով, în rusă Аким Михайлович Тамиров; nume la naștere Hovakim, în armeană Հովակիմ; n. , Tbilisi, Imperiul Rus – d. , Palm Springs⁠(d), California, SUA) a fost un actor american de origine armeană. El a câștigat primul Globul de Aur pentru cel mai bun actor în rol secundar, a fost nominalizat de două ori la Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar și a apărut în cel puțin 80 de filme americane într-o carieră de 37 de ani.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Tamiroff s-a născut în Tiflis, Imperiul Rus (acum Tbilisi, Georgia), fiind de origine armeană.[10] A urmat cursurile școlii de teatru de la Teatrul de Artă din Moscova. El a sosit în SUA în 1923, într-un turneu cu o trupă de actori și a decis să rămână.[11][12] Tamiroff a reușit să-și formeze o carieră la Hollywood, în ciuda puternicului său accent rusesc.

Actor de film[modificare | modificare sursă]

Debutul în film al lui Tamiroff a avut loc în 1932, într-un rol neprecizat din Okay, America!. El a interpretat multe alte roluri până în 1935, când a obținut un rol principal în The Lives of a Bengal Lancer. De asemenea, el a apărut în filmul epic China Seas în 1935, alături de Clark Gable, Wallace Beery, Jean Harlow, Rosalind Russell și Robert Benchley. În anul următor, el a fost distribuit în rolul titular din filmul The General Died at Dawn, cu Gary Cooper, pentru care a fost nominalizat la Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar. El a apărut apoi în muzicalul High, Wide, and Handsome (1937) cu Irene Dunne și Randolph Scott, și în filmul proto-noir Dangerous to Know  (1938) ca antagonist al personajului interpretat de Anna May Wong, considerat frecvent ca fiind cel mai bun rolul său.

În următorul deceniu, el a apărut în filme precum The Buccaneer (1938) cu Fredric March, The Great McGinty (1940), The Corsican Brothers (1941), Tortilla Flat (1942), cu Spencer Tracy, Hedy Lamarr și John Garfield, Five Graves to Cairo (1943), cu Erich von Stroheim în rolul mareșalulului Erwin Rommel, His Butler's Sister (1943) al lui Frank Borzage, Pentru cine bat clopotele (1943), cu Gary Cooper și Ingrid Bergman, pentru care a primit o altă nominalizare la Oscar, și The Miracle of Morgan's Creek (1944) al lui Preston Sturges. În ultimii ani, Tamiroff a apărut în Ocean's 11 (1960), cu Frank Sinatra și Dean Martin, Topkapi (1964), cu Peter Ustinov, Alphaville (1965), și a avut o lungă colaborare cu Orson Welles , inclusiv Stigmatul răului (1958), cu Charlton Heston, Mr Arkadin (1955), Procesul (1962) și versiunea neterminată de Welles a lui Don Quijote, în care l-a interpretat pe Sancho Panza.

Moștenire[modificare | modificare sursă]

În timp ce Tamiroff poate că nu este un nume familiar amatorilor contemporani de cinema, interpretarea sa malapropistică a boss-ului din The Great McGinty a inspirat personajul de desene animate Boris Badenov, jumătatea masculină a echipei de bandiți Boris și Natașa din Rocky and Bullwinkle Show. De asemenea, a fost parodiat în episodul din 1969 al spectacolului TV H.R. Pufnstuf intitulat „Stand-in”, în care o broască numit „Akim Toadanoff” regizează un film pe Living Island.

Personal[modificare | modificare sursă]

Tamiroff a murit de cancer pe 17 septembrie 1972. El a fost menționat în „Uncle Wiggily in Connecticut” (1942 New Yorker) al lui J. D. Salinger, precum și în romanul The Moviegoer (1961) al lui Walker Percy.[13]

Filmografie parțială[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d „Akim Tamiroff”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ a b c d Autoritatea BnF, accesat în  
  3. ^ a b c d Akim Tamiroff, SNAC, accesat în  
  4. ^ a b c d Akim Tamiroff, Internet Broadway Database, accesat în  
  5. ^ „Akim Tamiroff”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  6. ^ „Akim Tamiroff”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  7. ^ Haykakan hamaṙot hanragitaran[*][[Haykakan hamaṙot hanragitaran (Armenian encyclopedia)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  8. ^ a b https://plus.si.cobiss.net/opac7/conor/64422755  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  9. ^ a b CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  10. ^ The Multi-Russian: Akim Tamiroff.
  11. ^ 'Practice Fun' Music Studio.
  12. ^ „Akim Tamiroff”. Accesat în . 
  13. ^ The Moviegoer.

Legături externe[modificare | modificare sursă]