Ajutor:Căutare surse (sfaturi)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Cele 300 de rezultate Google[modificare | modificare sursă]

Evitați să vă limitați doar la primele 30-50 de rezultate Google și obișnuiți-vă să căutați până la 300 de rezultate. Veți descoperi – în mod surprinzător, surse de încredere de valoare, mult mai multe decât v-ați fi așteptat. În general, sursele de valoare au tendința relativă de a se grupa în cadrul celor 300 de rezultate și a se aglomera pe anumite domenii din numărul celor 300.

Formate de fișiere[modificare | modificare sursă]

În cazul în care doriți să căutați fișiere de tip .pdf, .pptx, etc. este de ajuns doar inserarea cuvântului/cuvintelor cheie și imediat succedat/e de semnul punct . și tipul formatului.

Exemplu: securitatea.pdf (conform acestui exemplu, Google va returna doar rezultatele ce sunt sau conțin fișiere Portable Document Format).

Operatori avansați Google[modificare | modificare sursă]

Sintaxa este operator:parametru

  • Exemplu: allintitle: Nicolae Vulovici
  • Exemplu: allintitle: "Nicolae Vulovici"
  • Exemplu: filetype:pdf Nicolae Vulovici
  • Exemplu: allintitle: Nicolae Vulovici filetype:pdf
Operator Scop Îmbinare cu alți operatori? Folosit separat? Web Imagini Grupuri
Google Groups
Știri
intitle Căutare în titlul paginilor da da da da da da
allintitle Căutare în titlul paginilor nu da da da da da
inurl Căutare în URL da da da da nu chiar la fel ca intitle
allinurl Căutare în URL nu da da da da la fel ca intitle
filetype Căutare de tipuri specifice de fișiere da nu da da nu nu chiar
allintext Căutare doar de text în corpul paginii nu chiar da da da da da
site Căutare într-un site specific da da da da nu nu chiar
link Căutare linkuri către pagini nu da da nu nu nu chiar
inanchor Căutare de legături-ancoră da da da da nu chiar da
numrange Căutare de numere și intervale de numere da da da nu nu nu chiar
daterange Căutare în intervale de date da nu da nu chiar nu chiar nu chiar
author Caută rezultate pe Google Groups după autor da da nu nu da nu chiar
group Caută pe Google Groups într-un grup specific nu chiar da nu nu da nu chiar
insubject Caută pe Google Groups în subiecte da da la fel ca intitle la fel ca intitle da la fel ca intitle

Google în altă limbă[modificare | modificare sursă]

Pentru a găsi rezultate în alte limbi, puteți folosi Google dedicat respectivelor limbi. Astfel, pagina de pornire a motorului de căutare www.google.ro afișează întotdeauna îndrumarea Google oferit în: magyar Deutsch. Căutând, spre exemplu, Csíkszereda în Google magyar veți putea vizualiza rezultate în limba maghiară ce în Google română ar fi fost mai greu de găsit.

DuckDuckGo se remarcă nu numai prin confidențialitate, ci și prin rezultate lipsite de bias. Astfel, motorul de căutare arată rezultate nefiltrate de inteligența artificială utilizată de Google. Căutarea personalizată a Google este adaptată în așa fel încât să se potrivească profilului de date pe care l-a creat de-a lungul timpului din urmărirea utilizatorului.

Rezultatele personalizate sunt de asemenea și periculoase, deoarece afișează rezultate pe care Google crede că veți da click, trebuind să filtreze rezultatele pe care crede că le veți omite. În limba engleză fenomenul este numit filter bubble.

Formatul Findsources[modificare | modificare sursă]

Există un format intitulat Findsources. Acesta are o sintaxă de genul {{findsources|}}, unde după „|” urmează unul sau mai mulți parametri (pentru detalii suplimentare, vedeți Format:Findsources).

Acesta odată inserat în pagină, generează o serie de linkuri care operează după criterii de căutare specifice, care arată cam așa (pe post de parametru, figurează e. g. „Șarja de la Prunaru”): Găsiți surse: Google (cărți · știri · ziare · scholar · imagini libere · ref WP· JSTOR · NYT · TWL

Arhivă Web[modificare | modificare sursă]

Unele website-uri pot să nu mai fie active și astfel în urma lor pot rămâne link-uri moarte asociate cu referințele. Versiunile arhivate ale unor astfel de website-uri pot fi găsite prin intermediul unor arhivatori web ca Web Archive sau archive.is. De asemenea, puteți naviga printr-o astfel de arhivă și să găsiți mai multe informații utile, precum și fișiere, imagini etc.

Google Translate[modificare | modificare sursă]

Dacă vă descurcați în cel puțin 2 alte limbi străine de mare circulație – altele decât cea a textului de care dispuneți ca sursă, este util să comparați traducerea în română cu cele din cel puțin alte 2 limbi străine de largă circulație. Probabilitatea de traducere automată cât mai apropiată de realitate este mai mare din limba sursei într-o limbă de largă circulație, decât în română. Prin comparația datelor din cel puțin 3 traduceri (din care cel puțin 2 în limbi de largă circulație), este posibil să rezulte un text cu grad de inteligibilitate, coerență și corectitudine semnificativ mai mare. Procedura vă permite accesul și la surse în aceeași limbă cu a sursei originare, pe care să le folosiți pentru comparație și pentru corecția datelor din sursa inițială.

Nu uitați însă, apelați ulterior pe cât posibil – în acest caz, la cineva cu competență adecvată în domeniu. Traducerea termenilor și a formulărilor de specialitate vă poate oferi surprize extrem de neplăcute, care pot greva semnificativ asupra inteligibilității și valorii întregului text. Unde nu sunteți siguri, mai bine renunțați la datele în cauză, decât să introduceți în textul din limba română erori.

Conversii fișiere[modificare | modificare sursă]

Există uneori nevoia de a converti imaginea unei pagini de text în text propriu-zis, care să fie utilizat la traducere sau introdus direct într-un articol. Pentru aceasta există diverse site-uri, cum ar fi onlineocr.net sau programul ABBYY Screenshot Reader, care transformă automat imaginea text în informație stocată în clipboard sau o transferă în Fișier text, fișier Microsoft Word (docx), fișier Microsoft Excel (xlsx), etc.

IP din altă țară[modificare | modificare sursă]

Dacă vă aflați într-o țară unde anumite site-uri sunt blocate, puteți folosi o adresă IP de tip w:en:Open proxy prin intermediul unor servicii gratuite precum w:en:Tor (anonymity network) sau extensia de navigator web Hola.

Mențiune: nu puteți scrie pe Wikipedia folosind astfel de adrese IP, deoarece acestea sunt blocate pentru a preveni vandalismul.

Solicitarea directă[modificare | modificare sursă]

La Wikipedia există pagina Solicitări bibliotecare, unde puteți solicita să vi se pună la dispoziție, în mod punctual, surse de către alți editori care le dețin și sunt dispuși să o facă.

Bibliotecile digitale[modificare | modificare sursă]

În general, există biblioteci digitale cu o largă audiență, cum este în România Biblioteca Digitală a Bucureștilor, sau cu o adresabilitate mai restrânsă, cum sunt Biblioteca Digitală a Institutului de Memorie Culturală ori cele de profil, ca Biblioteca Digitală a Academiei de Științe Economice București.

Căutarea în asemena bibioteci poate oferi multiple surse de încredere accesibile și adresate unei probleme specifice.

Biblioteca Digitală a Bucureștilor[modificare | modificare sursă]

Pentru a introduce o legătură externă stabilă (permalink) către un document din colecția Bibliotecii Digitale a Bucureștilor:

  • Nu este suficientă simpla copiere a adresei http din bara de navigare a browserului pe care îl utilizați. Acea adresă este asociată sesiunii curente de vizualizare și expiră automat după foarte puțin timp, întorcând mesajul „Session Timeout!”.
  • Puteți însă afla adresa permanentă a unui document folosind una din funcțiile „Salvare” (iconița dischetă) sau „Trimite” (iconița plic) din ecranul care afișează rezultatul căutărilor.

Butoanele utile se găsesc și în partea din dreapta sus a fișei bibliografice individuale a documentului. Soluția cea mai rapidă este să folosiți funcția „Salvare” (iconița dischetă) care înregistrează datele documentului pe calculatorul dumneavoastră. Fișa, în format TXT, conține la sfârșit și două adrese http (permalinks). Prima dintre ele (cea mai lungă, care conține secvența 1801/webclient/DeliveryManager) este adresa care va deschide direct fereastra de vizualizare a documentului dorit. A doua (mai scurtă, cu secvența 8881/R) trimite la fișa bibliografică a documentului din colecție. Dacă nu lucrați pe calculatorul propriu, sau doriți să aveți acces la aceste informații oriunde v-ați afla, puteți folosi funcția „Trimite” (iconița plic) care expediază datele documentului la o adresă e-mail pe care o indicați. În funcție de vigilența furnizorului de servicii e-mail și setările contului de destinație, s-ar putea ca mesajul să fie plasat automat în folderul de spam.

Scribd[modificare | modificare sursă]

Puteți descărca documente de la scribd.com prin site-uri de deblocare/download de tip Scribd Free.

Wikipedia Library[modificare | modificare sursă]

Link: https://wikipedialibrary.wmflabs.org

Biblioteca Centrală Universitară „ Lucian Blaga” din Cluj Napoca[modificare | modificare sursă]

Link: https://www.bcucluj.ro/

Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași[modificare | modificare sursă]

Link: http://dspace.bcu-iasi.ro/

ProEuropeana – Biblioteca Digitală a Publicațiilor Culturale[modificare | modificare sursă]

Link: https://biblioteca-digitala.ro/

Arcanum[modificare | modificare sursă]

Link: https://adt.arcanum.com/ro/ Notă: necesită abonament. Conținutul de tip text OCR pe pagini poate fi vizualizat în modul sursă al browser-ului, la linia de cod 102. Linia 100 conține titlul, numărul și data publicației, linia 101 data și numărul publicației (informație repetată) iar linia 103 pagina documentului. Atenție, textul OCR (ce figurează la linia 102) din documente poate prezenta erori specifice programelor de recunoaștere optică (adesea caractere confundate).

Digiteka

Link: http://digiteka.ro/ Notă: varianta gratuită cu periodice.

Biblioteca Deva[modificare | modificare sursă]

Link: http://www.bibliotecadeva.eu/periodice/periodice.html

Forumurile și grupurile[modificare | modificare sursă]

Deși nu sunt în sine de încredere, forumurile și grupurile de pasionați, indiferent de forma de organizare (liste de email, grupuri pe rețele sociale, forumuri independente sau administrate de o companie) conțin de multe ori o multitudine de surse primare, secundare și terțiare, inclusiv extrase din documente rare și nedisponibile online. Puteți găsi de asemenea legături directe către bibliotecile digitale descrise mai sus, împreună cu o descriere a lucrărilor respective.

Datorită amestecului de surse diverse cu păreri proprii ale membrilor, informațiile din forumuri trebuie filtrate cu grijă și coroborate cu alte surse, doar o mică parte fiind folosibilă efectiv în articolele Wikipediei.

Unele forumuri au și colecții impresionante de imagini legate de subiectul forumului, fiind posibil importul unora dintre imagini cerând permisiunea autorilor.

Dacă istoricul căutărilor este activ, inteligența artificială a Google, pe măsură ce căutați pe un anumit segment de subiecte în mod relativ constant, vă oferă deep insight adaptat la țintele urmărite, dându-vă șansa de a deveni mici vrăjitori care asociază la skill-urile de căutare dobândite în timp, potența inteligenței artificiale. Sfatul este însă să faceți căutările folosind aceleași calculatoare și același cont.

Există însă un pericol care în acest caz trebuie evitat: biasul de confirmare. Astfel, dacă nu acordați o atenție sporită selecției surselor, în timp ce deveniți treptat niște căutători plini de skill-uri, Google ajunge să vă bage adesea la îndemână sub propriul nas, cu predilecție ceea ce vă confirmă ideile pe care le aveți despre un anume subiect.

Istoricul căutărilor poate fi dezactivat din contul Google.