Aisling Bea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Aisling Bea
Date personale
Nume la naștereAisling Cliodhnadh O'Sullivan Modificați la Wikidata
Născută (40 de ani) Modificați la Wikidata
County Kildare, Leinster⁠(d), Irlanda Modificați la Wikidata
Cetățenie Irlanda Modificați la Wikidata
Ocupațieumorist
actriță de film
scenaristă Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză Modificați la Wikidata
Alma materColáiste na Tríonóide, Baile Átha Cliath[*][[Coláiste na Tríonóide, Baile Átha Cliath (constituent college of the University of Dublin in Ireland)|​]]
Alte premii
So You Think You're Funny[*][[So You Think You're Funny (annual stand-up comedy competition)|​]][1] Modificați la Wikidata
Prezență online

Aisling Cliodhnadh O'Sullivan (n. , County Kildare, Leinster⁠(d), Irlanda), mai cunoscută sub numele de Aisling Bea /ˈæʃlɪŋ ˈb/, este o actriță, scriitoare și comediană irlandeză.

După ce a apărut în diverse roluri mici în mai multe seriale de televiziune britanice și irlandeze începând cu 2009, Bea și-a început cariera drept comediană în 2011. Din 2012, ea apare în mod regulat în sitcomuri și schițe de comedie. După ce a câștigat un premiu la Edinburgh Comedy Awards, a început să fie fie invitată în mod regulat pentru diferite spectacole. Din 2016 până în 2017, a fost un căpitan de echipă pentru 8 Out of 10 Cats și este participant frecvent la spinoff 8 Out of 10 Cats Does Countdown.

În 2018, Bea a jucat alături de Amy Huberman în serialul său de televiziune irlandez Finding Joy. Din 2019, a jucat în comedia-dramă Living with Yourself pe Netflix și serialul de comedie This Way Up pe Channel 4, pentru care scriitor principal.

Începuturi[modificare | modificare sursă]

Aisling Cliodhnadh O'Sullivan[2] s-a născut în Comitatul Kildare[3][4][5] pe 16 martie 1984[6]. Tatăl ei, Brian, a fost medic veterinar pentru cai care s-a sinucis atunci când Bea avea trei ani. Lui Bea nu i s-a spus cum a murit până la vârsta de 13 ani[7]. A adoptat numele de scena „Bea” drept tribut pentru tatăl ei[8][9], iar în 2017 a scris un articol pentru The Guardian despre efectele acestei sinucideri asupra familiei[10]. Bea și sora ei mai mică, Sinead[11], au fost crescute de mama lor, Helen (născută Moloney), profesoară de gimnaziu, antrenor de jochei[12] și fost jocheu profesionist[13][14]. Familia ei era „obsedată” de cai și de curse. În tinerețe, Bea a lucrat ca ghid turistic la Irish National Stud. Cu toate acestea, încă de la o vârstă fragedă a conștientizat că nu este interesată de o carieră în industria de curse și că în loc îi plăcea să interpreteze.

Bunicul ei a fost romancierul și poetul irlandez Mícheál Ó Súilleabháin, iar mătușa sa a fost dramaturga Siobhan Ní Shúilleabháin[15]. Muzicianul Liam O'Flynn a fost prieten de familie. A fost educată la o școală mănăstire catolică și a studiat limba franceză și filosofie la Trinity College Dublin[5][16]. Acolo a fost parte a unui grup studențesc de comedie[17]. A studiat apoi la Academia de Muzică și Artă Dramatică din Londra (LAMDA).[18]

Carieră[modificare | modificare sursă]

Bea pe scenă

În august 2018, Bea a jucat cu Paul Rudd în serialul de comedie Living with Yourself pe Netflix[19][20]. Serialul a avut premiera pe 18 octombrie 2019[21].

În 2019, Bea scris This Way Up, în care a jucat ca profesoara Aine. Filmul a fost produs de către Sharon Horgan, care o joacă pe sora ei mai mare[22]. Serialul a avut premiera pe Channel 4 pe 8 august 2019.

Activism[modificare | modificare sursă]

Bea a fost o susținătoare a campaniei Repeal the 8th pentru referendumul irlandez din 2018 care a introdus avortul legal în Republica Irlanda[18][23], inclusiv o contribuție de un eseu cu o lună înainte de vot[24]. Anterior, ea a militat pentru legislația pentru căsătoria între persoane de același sex la referendumul din 2015.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ https://www.bbc.com/news/uk-scotland-19366992  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ „Life's on the up for Aisling Bea ahead of new TV comedy”. Irish Examiner. . Accesat în . 
  3. ^ „10 awesome Kildare women making waves in the world”. Leinster Leader. . Accesat în . 
  4. ^ „Five Essentials: Actor”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ a b „Aisling Bea Official Site”. AislingBea.com. Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ „100 funny jokes by 100 comedians”. The Daily Telegraph. . Accesat în . 
  7. ^ „In another life: Aisling Bea”. Accesat în . 
  8. ^ „My father's death has given me a love of men, of their vulnerability and tenderness”. The Guardian. . Accesat în . 
  9. ^ Fitzpatrick, Richard (). „Funny woman, Aisling Bea, is of good stock”. Irish Examiner. Accesat în . 
  10. ^ „Aisling Bea: 'My father's death has given me a love of men, of their vulnerability and tenderness'. the Guardian. . Accesat în . 
  11. ^ Jones, Alice (). „Aisling Bea interview: The prize-winning comedian with the CV of a veteran on bringing her second stand-up show to the Fringe”. The Independent. Accesat în . 
  12. ^ „Aisling Bea”. Edinburgh Festivals Magazine. . Arhivat din original la . 
  13. ^ Fitzpatrick, Richard (). „Funny woman, Aisling Bea, is of good stock”. Irish Examiner. Accesat în . 
  14. ^ „Insider Interrogation: writer and actor Aisling Bea - Independent.ie”. Independent.ie (în engleză). Accesat în . 
  15. ^ „From horses to hilarity”. Galway Advertiser. Accesat în . 
  16. ^ „Prize-winning comedian Aisling Bea on making the leap into stand-up”. The Independent. . Accesat în . 
  17. ^ „Interviews - Development & Alumni”. Trinity College Dublin. Accesat în . 
  18. ^ a b Parkinson, Hannah Jane (). „Aisling Bea: 'I am making no money in LA, but creatively it is rewarding'. the Guardian. Accesat în . 
  19. ^ Petski, Denise (). „Paul Rudd To Topline Netflix Comedy Series 'Living With Yourself' From Timothy Greenberg”. Deadline Hollywood. Accesat în . 
  20. ^ Tartaglione, Nancy (). „Aisling Bea Joins Netflix's 'Living With Yourself' Opposite Paul Rudd”. Deadline Hollywood. Accesat în . 
  21. ^ Nelson, Samantha (). „Netflix's Living With Yourself fuses sitcom humor with high-tech anxiety”. The Verge. Accesat în . 
  22. ^ „Could Aisling Bea and Sharon Horgan's new Channel 4 comedy be the next Fleabag?”. 
  23. ^ „Standup for Choice - Repeal Eight”. Repeal Eight. Arhivat din original la . Accesat în . 
  24. ^ „Autonomy edited by Kathy D'Arcy, Repeal the 8th edited by Una Mullally review”. The Irish Times. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]