Agatha Christie: ucigașul ABC

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Agatha Christie: ucigașul ABC
Genmystery television series[*][[mystery television series (television series genre)|​]]
serial TV bazat pe un roman[*]  Modificați la Wikidata
Țară de origine Regatul Unit  Modificați la Wikidata
Limbă(i)limba engleză  Modificați la Wikidata
Nr. de sezoaneModificați la Wikidata
Nr. de episoadeModificați la Wikidata
Producție
Perioadă de difuzare
Difuzare
Canal originalBBC One[*]  Modificați la Wikidata
Cronologie

Agatha Christie: ucigașul ABC[1] (în engleză The ABC Murders) este o miniserie BBC One din 2018, o adaptare a romanului Ucigașul ABC scris de Agatha Christie. A fost transmisă în trei părți în 26-28 decembrie 2018, ca o adaptare de Sarah Phelps în regia lui Alex Gabassi. În rolul principal a interpretat John Malkovich ca Hercule Poirot, cu Rupert Grint, Andrew Buchan, Tara Fitzgerald și Shirley Henderson în rolurile secundare.[2][3]

Seria a fost lansată pe DVD de Universal Pictures UK la 11 martie 2019.[4]

Personaje[modificare | modificare sursă]

Personaje principale[modificare | modificare sursă]

Personaje secundare[modificare | modificare sursă]

Episoade[modificare | modificare sursă]

Nr. în
serie
TitluRegizat deScris deData difuzăriiUK telespectatori
(milioane)
1 „Episode 1” Alex GabassiSarah Phelps  (2018-12-26)[7]8.65[8]
Poirot a primit scrisori semnate de A.B.C., în care este batjocorit și sunt prezise viitoare crime. Potrivit acestora, prima victimă va fi în Andover la 31 martie. Poirot se duce la poliția metropolitană pentru a le oferi aceste informații, dar conținutul scrisorilor este respins de inspectorul Crome, care l-a înlocuit pe inspectorul pensionar Japp, ca o farsă de 1 aprilie. Poirot îl caută pe Japp, dar acesta moare brusc în prezența sa. Când Alice Asher este găsită într-adevăr ucisă, urmată rapid de Betty Barnard din Bexhill, inspectorul Crome ia scrisorile mai în serios. Cu toate acestea, el refuză toate ofertele de ajutor ale lui Poirot și îi confiscă hârtiile, crezând că știe cine este ucigașul. Fără știrea lui Poirot și a poliției, un vânzător ambulant, Alexander Bonaparte Cust, s-a întâlnit cu ambele victime înainte de moartea acestora. Sosește o nouă scrisoare care precizează că următoarea locație și victima vor începe cu litera C, dar Crome refuză din nou ajutorul lui Poirot, afirmându-și convingerea că Poirot a mințit în legătură cu acreditările sale din Belgia și, prin urmare, nu poate avea încredere în acesta. 
2 „Episode 2” Alex GabassiSarah Phelps  (2018-12-27)[6]7.03[8]
Poirot primește o altă scrisoare de la A.B.C. de la o vecină care a primit-o din greșeală. Se precizează că următoarea crimă va avea loc în orașul Churston. El telefonează la casa lui Sir Carmichael Clarke pentru a-l avertiza, doar pentru a afla că a fost deja ucis. Poirot realizează că A.B.C. ucide în locule în care el a fost anterior, atunci când descoperă o tăietură din ziar care confirmă că a ajutat la nașterea unui copil într-un tren, care se oprise în Andover. O altă scrisoare indică faptul că Doncaster este următoarea locație, cu A.B.C. semnând „Giddy-Up” (Dii!). Crome și Poirot merg la Doncaster, iar Crome crede că următoarea crimă va avea loc la hipodrom. De fapt, următoarea victimă este un ventriloc pe nume Dexter Dooley. Cu toate acestea, A.B.C. ucide din greșeală pe altcineva. 
3 „Episode 3” Alex GabassiSarah Phelps  (2018-12-28)[9]6.93[8]
Cust se trezește în toaleta bărbaților din gara de la Embsay. El găsește aici cadavrul unei alte victime, Ernie Edwards, precum și arma crimei în mâna sa. Fuge de la locul crimei, aruncând cuțitul împreună cu pălăria și haina. Poirot găsește un pachet de ciorapi în valiza victimei și după ce a vizitat compania de vânzări, identifică criminalul ca fiind Alexander Bonaparte Cust, care este arestat în curând. După ce l-a vizitat pe Cust, care are o tumoare pe creier și suferă de dureri de cap constante, convulsii și goluri de memorie, și a vorbit cu el, Poirot se îndoiește de vinovăția sa. Fratele lui Sir Carmichael, Franklin, îi mulțumește lui Poirot pentru că l-a prins pe criminal și bea un coniac cu el. Ulterior, el este arestat de Crome, deoarece amprenta sa, luată de pe paharul de coniac, se potrivește cu cea de pe mașina de scris din camera lui Cust. Poirot își dă seama că Alexander Bonaparte Cust a fost folosit de Franklin, care l-a ajutat să devină un vânzător de ciorapi. Prima și a doua crimă au fost doar pentru a acoperiri uciderea lui Sir Carmichael, astfel încât fratele său să-i poată moșteni banii, după ce Lady Hermione ar fi murit de cancer. Franklin este spânzurat pentru crime și într-un flashback din Belgia în timpul războiului, se dezvăluie că Poirot a fost de fapt un preot, a cărui congregație a fost ucisă în biserica sa ca parte a Violului Belgiei din primele luni ale conflagrației (1914). 

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Agatha Christie: ucigașul ABC la cinemagia.ro
  2. ^ „All-star cast announced for new BBC One Agatha Christie thriller The ABC Murders”. BBC Media Centre. . Accesat în . 
  3. ^ a b c d e f g „First-look image of John Malkovich as Hercule Poirot in BBC One's The ABC Murders”. BBC Media Centre. . Accesat în . 
  4. ^ „Agatha Christie: ABC Murders [DVD]”. Amazon.co.uk. Accesat în . 
  5. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s „The ABC Murders Begins on BBC One on Boxing Day at 9pm”. BBC Media Centre. . Accesat în . 
  6. ^ a b „The ABC Murders episode 2”. BBC Programmes. Accesat în . 
  7. ^ „The ABC Murders episode 1”. BBC Programmes. Accesat în . 
  8. ^ a b c „Four-screen dashboard”. BARB. Accesat în . 
  9. ^ „The ABC Murders episode 3”. BBC Programmes. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]