Aflorimentul de gresii și granit de la Cosăuți

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Aflorimentul de gresii și granit de la Cosăuți
Categoria III IUCN (Monument al naturii)
Harta locului unde se află
Harta locului unde se află
Poziția Raionul Soroca
Republica Moldova
Coordonate48°12′22″N 28°15′03″E ({{PAGENAME}}) / 48.20613°N 28.250892°E
Suprafață2 ha  Modificați la Wikidata

Aflorimentul de gresii și granit de la Cosăuți este un monument al naturii de tip geologic sau paleontologic în raionul Soroca, Republica Moldova. Este amplasat pe versantul de vest al carierii părăsite din satul Cosăuți, de-a lungul drumului care leagă cariera de granit cu cea de gresii. Are o suprafață de 2 ha. Obiectul este administrat de SA Cariera de granit și pietriș din Soroca.[1]

Descriere[modificare | modificare sursă]

Monumentul natural reprezintă un afloriment al stratelor de Cosăuți, format din gresii cu intercalații rare de gresii grosiere și argile nisipoase. Gresiile de Cosăuți reprezintă roci sedimentare ale proterozoicului superior, care aflorează la suprafața scoarței terestre. Ele ating 15 m în grosime. Spre ravena meridională grosimea scade, iar la fiecare 50-60 m de-a lungul faliei albiei Nistrului se observă fisuri verticale, care demonstrează influența tectonicii în formarea și localizarea albiei fluviului.

Termenul de „straturi de Cosăuți” ale vendianului inferior a fost propus în calitate de unitate stratigrafică de Theodor Văscăuțanu în 1931. Conform schemei stratigrafice regionale, acestea fac parte din formațiunea de Derlovsk. În stratele de Cosăuți au fost identificate amprente ale viețuitoarelor din proterozoicul superior, cum ar fi Protosphaeridium densum, P. tuberculiferum, P. laccatum, P. flexuosum, Favososphaeridium favosum, Turuchanica ternata, T. olara ș.a.

Profilul geologic[modificare | modificare sursă]

Profilul geologic al aflorimentului prezintă următoarele secțiuni:

Nr. Grosime (m) Denumire
1 10,2 m gresii microgranulate, cu stratificare orizontală
2 1,6 m gresii cenușii, micro- și mezogranulate
3 8,9 m gresii microgranulate cu cristale de pirită, fisurate
4 4,3 m gresii microgranulate cu cristale de pirită

Utilitate economică[modificare | modificare sursă]

Aceste coloane albe de la mănăstirea Cosăuți sunt confecționate din piatră de Cosăuți

Gresiile din acest monument natural servesc ca materie primă decorativă la confecționarea diferitor obiecte. În Moldova, dar și peste hotare, ele sunt cunoscute sub denumirea generică „piatra de Cosăuți”.

Statut de protecție[modificare | modificare sursă]

Obiectivul a fost luat sub protecția statului prin Hotărîrea Sovietului de Miniștri al RSSM din 13 martie 1962 nr. 111, iar statutul de protecție a fost reconfirmat prin Hotărîrea Sovietului de Miniștri al RSSM din 8 ianuarie 1975 nr. 5 și Legea nr. 1538 din 25 februarie 1998 privind fondul ariilor naturale protejate de stat. Deținătorul funciar al monumentului natural este SA Cariera de granit și pietriș din Soroca.

Demonstrând influența tectonicii în formarea văii fluviului Nistru în zona respectivă și dezvăluind unele procese naturale petrecute milioane de ani în urmă, aflorimentul prezintă interes științific la nivel regional, din punct de vedere structural, litologic și stratigrafic.

Conform situației din anul 2016, lipsește un panou informativ cu descrierea obiectului protejat.

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Legea nr. 1538 din 25.02.1998 privind fondul ariilor naturale protejate de stat”. Parlamentul Republicii Moldova. Monitorul Oficial. Accesat în . 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Postolache, Gheorghe; David, Anatolie; Pascari, Viorica; Nicora, Igor (). Ariile protejate din Moldova. Academia de Științe a Moldovei, Institutul de Ecologie și Geografie, Institutul de Zoologie et al. Vol. 1: Monumente ale naturii: geologice, paleontologice, hidrologice, pedologice. Stiința. pp. 38–39. ISBN 978-9975-85-058-2.