Afacerea Edgardo Mortara

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Edgardo Mortara ca adult, mama sa (pe scaun) și un preot de Ordin Augustin (dreapta).

Afacerea Edgardo Mortara e denumirea unui scandal care a izbucnit după ce poliția Statului Pontific a răpit, la data de 23 iunie 1858, un copil evreu, Edgardo Mortara, de 6 ani, din familia lui de la Bolonia, ca să fie crescut ca creștin catolic și Papa Pius al IX-lea a refuzat să-l elibereze. Părinții au fost informați că-și pot recăpăta fiul numai dacă se convertesc la catolicism.

Edgardo Mortara s-a născut la 27 august 1851 ca fiul negustorului evreu Salomone Mortara și a nevestei lui, evreica Marianna Padovani Mortara. Anna Morisi, o fată creștină de 14 ani, care lucra ca servitoare în familia Mortara în zilele de sâmbătă (religia evreiască interzice evreilor să lucreze în zilele de sâmbătă), a botezat copilul, fără știința părinților lui, când era la vârsta de doi ani și era grav bolnav. Anna Morisi credea că copilul o să moară și va fi ars în Iad, dacă n-o să fie botezat.

Poliția papală a primit ordin, câțiva ani mai târziu, să scoată din casa familie Mortara unul din cei opt copii, deoarece fusese botezat și ca copil botezat nu putea să crească într-o familie evreiască. Poliția a luat copilul din casa părinților lui și l-a trimis la Roma să primească educație creștină catolică. Mortara a fost crescut drept catolic, a devenit misionar și toată viața sa activat pentru catolicism. Mortara a decedat în 11 martie 1940 la o mănăstire catolică în Belgia.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]