Afacere romantică de Crăciun

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Afacere romantică de Crăciun
Holiday Affair

Afișul filmului
Titlu originalHoliday Affair
Genfilm de Crăciun
RegizorDon Hartman
ScenaristIsobel Lennart
după povestirea
Christmas Gift[1]
de John D. Weaver
ProducătorDon Hartman
StudioRKO Pictures  Modificați la Wikidata
DistribuitorRKO
Director de imagineMilton R. Krasner
MontajHarry Marker
MuzicaRoy Webb
CostumeHoward Greer[*][[Howard Greer (American fashion designer)|​]]  Modificați la Wikidata
DistribuțieRobert Mitchum
Janet Leigh
Wendell Corey
Premiera  (1949-11-23) (Premiera din New York City)[2]  (1949-12-24) (U.S.)[2]
Durata87 de minute
ȚaraStatele Unite
Locul acțiuniiNew York City  Modificați la Wikidata
Limba originalăengleză
Disponibil în românădublat sau subtitrat
Prezență online

Pagina Cinemagia

Afacere romantică de Crăciun[3] (titlu original: Holiday Affair) este un film de Crăciun, de război, romantic, de comedie, american din 1949 produs și regizat de Don Hartman și scris de John D. Weaver. Scenariul este scris de Isobel Lennart după povestirea Christmas Gift de John D. Weaver, acesta fiind și titlul de producție.[4] Rolurile principale au fost interpretate de actorii Robert Mitchum, Janet Leigh și Wendell Corey

Având acțiunea în perioada Crăciunului, filmul nu a fost bine primit la lansarea sa inițială. Cu toate acestea, Turner Classic Movies a transmis acest film de-a lungul mai multor sezoane de Crăciun și prin urmare a devenit un clasic minor de sărbători. A fost refăcut pentru televiziune în 1996 ca Holiday Affair (tradus în română sub denumirea Cadoul de Crăciun), cu Cynthia Gibb, David James Elliott și Curtis Blanck în rolurile principale.

Prezentare[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Steve Mason (Robert Mitchum), veteran și rătăcitor, este angajat în funcția de grefier în timpul sezonului de Crăciun la Crowley's, un magazin din New York. El o suspectează pe Connie Ennis (Janet Leigh) că spionează pentru un magazin rival atunci când cumpără un tren scump de jucărie, fără a pune nicio întrebare despre acesta. În acea noapte, fiul ei, Timmy (Gordon Gebert), devine foarte extaziat când aruncă o privire la ceea ce crede că este cadoul său, doar pentru a fi dezamăgit atunci când mama sa îl fixează cu privirea. Când Connie aduce trenul înapoi a doua zi, Steve îi spune despre suspiciunile sale și că ar trebui să o raporteze detectivului magazinului, ceea ce ar duce la concedierea ei. După ce îi explică că este văduvă de război și că are un fiu de crescut, Steve îi restituie banii, un gest care îl costă slujba.

Steve se familiarizează cu Connie, cu fiul ei și cu cel care îi face curte de mult timp, avocatul Carl Davis (Wendell Corey). În dimineața de Crăciun, Timmy descoperă trenul care se află în fața ușii apartamentului și presupune că mama lui este cel care i l-a cumpărat până la urmă. Când Connie își dă seama cam cine a adus trenul de jucărie, ea îl găsește pe Steve în Central Park. Ea îi dă o cravată (inițial destinată lui Carl) și se oferă să-i dea banii înapoi pentru cadoul scump. El refuză banii, spunând că vrea să încurajeze optimismul lui Timmy. Connie îi dezvăluie că se va căsători cu Carl în ziua de Anul Nou; Steve îi spune că crede că decizia ei este o greșeală. Supărată, Connie se duce acasă.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

În acea perioadă, Mitchum a fost contractat de RKO Radio Pictures. Potrivit lui Robert Osborne de la Turner Classic Movies, șeful RKO Howard Hughes a trebuit să repare imaginea lui Mitchum după arestarea acestuia pentru posesie de marijuana.[5]

Primire[modificare | modificare sursă]

Filmul a avut pierderi de 300.000 $.[6]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Popular Pictures of the Hollywood 1940s”. 
  2. ^ a b „Holiday Affair: Detail View”. American Film Institute. Accesat în . 
  3. ^ Titlul filmului după țară la IMDb
  4. ^ „Holiday Affair (1949) - Notes - TCM.com”. Turner Classic Movies. 
  5. ^ Mitchum arestat penttru posesie de marijuana
  6. ^ Richard Jewell & Vernon Harbin, The RKO Story. New Rochelle, New York: Arlington House, 1982. p234

Legături externe[modificare | modificare sursă]