Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav

45°42′18″N 25°31′29″E / 45.7049°N 25.5247°E (Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav)
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Aeroportul Braşov)
Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav
Identificare
Cod ICAOLROV
Localizare
Coordonate45°42′16″N 25°31′20″E ({{PAGENAME}}) / 45.70444°N 25.52222°E
Altitudine530 m
LocalitateGhimbav  Modificați la Wikidata
StradăDN1; A3
ȚarăFlag of Romania.svg România
Zonă deservităBrașov  Modificați la Wikidata
Distanță până în centrul orașului12 km
Istorie
Dotări și structură
Suprafață209 ha
Terminale1
Legături feroviareGara Brașov;
Stația CFR Ghimbav, Magistrala CFR 200
Administrație și operare
OperatorConsiliul Județean Brașov
Sistem de piste
Prezență online
https://www.facebook.com/BrasovAirport/

Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav este un aeroport în prezent în construcție la Ghimbav, la o distanță de 12 km de Brașov. Proiectul și planul au costat aproximativ 70 de milioane de euro. Este singurul aeroport international construit în România de la zero în ultimii 50 de ani. Pista are o lungime de 2820 m o lățime de 45 m și acostamente betonate de câte 7,5 m. Pe pista aeroportului va putea ateriza și decola orice tip de avion, cu excepția lui A380, pentru care trebuie un terminal special și o pistă mai lungă. [1]
Pe data de 21 mai 2014 a decolat și a aterizat primul avion pe pista noului aeroport. [2] Pe lângă aeroport va trece viitoarea autostradă A3.[3] Brașovul va fi al 17-lea oraș din România care are aeroport. Terminalul aeroportului de la Brașov va fi al treilea, ca mărime, după Aeroportul Henri Coandă de la Otopeni și Aeroportul de la Cluj-Napoca. Se preconizează ca aeroportul de la Brașov să fie operațional în iunie 2023.

Construcție[modificare | modificare sursă]

În septembrie 2012 a fost stabilit câștigătorul licitației de construire a pistei aeroportului. Potrivit caietului de sarcini, Vectra Service SRL a avut cea mai bună ofertă, cu prețul cel mai mic, adică de 12,7 milioane de euro.[1] Pista aeroportului a fost inaugurată oficial pe data de 3 octombrie 2014. De atunci Consiliul Județean a mai alocat 106 milioane de lei și a făcut un împrumut pentru alte 100 milioane de lei tot pentru Aeroport. Banii sunt necesari pentru terminalul de pasageri de 3.600 de mp, turnul de control, parcarea de 163 de locuri și alte lucrări necesare finalizării investiției. În total Aeroportul va costa 57 de milioane de euro (include și pista care a costat 13 milioane de euro).

În 2018 vor începe lucrările pentru realizarea căilor de rulare. Licitația a fost câștigată de SC PORR Construct SRL care a oferit un preț de 31 de milioane de lei. Potrivit proiectului, se vor realiza următoarele obiective: cale de rulare Alfa (cu o lungime de 200 de metri și o lățime de 23 de metri, plus acostamente); platforma de îmbarcare-debarcare (care va avea dimensiunea de 135 m/145 m și va permite staționarea a trei aeronave de categoria C cu anvergura aripilor de 36 metri); canalizare pluvială pentru obiectivele proiectate și pentru pista de decolare-aterizare existentă; montare tubulatură de balizaj pentru obiectivele proiectate (cale de rulare și platformă); iluminat platformă; elemente de protecție a construcțiilor din banda pistei.[4]

Odată cu construirea aeroportului, acesta va crea aproximativ 6.000 de locuri de muncă. Acesta va aduce la Brașov și mai mulți turiști, Brașovul fiind pe locul 2 ca număr de turiști după capitala București. Aeroportul va fi foarte atractiv pe partea de cargo, orașul fiind situat chiar în centrul țării. Potrivit estimărilor Consiliului Județean primul avion va decola de pe Aeroportul Brașov-Ghimbav în 2023.

Contractul pentru construcția clădirii principale a terminalului (cu o suprafață totală de 11.780 mp) a fost atribuit contractantului român Bog'Art București și a fost semnat la 21 august 2019.[5]

Lucrările de construcție a terminalului de pasageri au început la 17 martie 2020[6] și se așteaptă să fie încheiate la 1 martie 2021.[7] În aprilie 2020 a început să se toarne fundațiile viitoarei clădiri a terminalului. Terminalul va avea o suprafață de cca 11.000 de metri pătrați.[8] Președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, a anunțat, la 8 mai 2020, că s-au terminat lucrările de turnare a fundației terminalului de călători.
În august 2020 se montau ferestrele fațadei terminalului de pasageri, iar în luna septembrie a fost montat acoperișul acestuia. În interiorul terminalului au fost montate escalatoarele, instalațiile de transport al bagajelor călătorilor etc.

La 11 martie 2021, președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian-Ioan Veștea, a anunțat că, la aproape de un an de la începerea lucrărilor de construcție ale terminalului de pasageri ale Aeroportului Internațional Brașov, acestea au fost finalizate. Au fost încheiate unele retușuri, montarea mobilierului, instalarea echipamentelor și sistemelor care sunt necesare pentru funcționarea aeroportului, testarea tuturor componentelor, igienizarea spațiilor.

S-a prevăzut că apronul aeroportului (zona destinată parcării aeronavelor) să poată primi simultan până la 3 aeronave, existând posibilitatea extinderii acestuia până la o capacitate de 15 aeronave, dacă va fi necesar.

Primul zbor comercial ar putea avea loc în 2023.

Căile Ferate Române au anunțat un studiu de fezabilitate pentru construcția unei căi ferate, cu lungimea de 8 km, care să lege viitorul aeroport cu Gara Brașov.[9]

Linii aeriene și destinații[modificare | modificare sursă]

Deocamdată nu s-au ales companiile aeriene cu care aeroportul va lucra, acestea fiind alese după terminarea aeroportului, dar, din Brașov, vor fi foarte probabil, zboruri către Budapesta, München, Chișinău, Bergamo, Istanbul sau Tel Aviv, dar și curse interne spre Timișoara, Oradea, Iași sau București, după declarațiile consiliului județean. Consiliul speră ca aeroportul să lucreze cu aproape 12 companii aeriene.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Știri cu privire la Aeroportul Brașov Arhivat în , la Wayback Machine., aeroportbrasov.ro, accesat 2013-04-07
  2. ^ Știre de la site-ul aeroportului Arhivat în , la Wayback Machine. Accesat pe 1 august 2014
  3. ^ en Aristotel Căncescu, General Information on Brasov International Airport, Romania Report, accesat pe 7 aprilie 2013
  4. ^ Adevarul.ro - Simona Suciu. „Aeroportul Brașov, singurul din România realizat de autoritățile locale. Care este stadiul lucrărilor și când va decola primul avion”. Accesat în Iunie 2018.  Verificați datele pentru: |access-date= (ajutor)
  5. ^ Aeroportul Internațional Brașov: azi se semnează contractul pentru construcția terminalului cu Bog’Art București
  6. ^ Au inceput lucrarile la aeroport
  7. ^ „Anul Aerogării: 16.03.2020 - 01.03.2021”. 
  8. ^ Bună ziua, Brașov, 7 aprilie 2020, Ionuț Dincă, Aeroportul Brașov: Fundația aerogării începe să prindă contur
  9. ^ Brașov, legat de viitorul aeroport, printr-o cale ferată modernă

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Aeroportul Brașov