Administrație descentralizată a Greciei
Administrația descentralizată (în greacă modernă αποκεντρωμένες διοικήσεις, transliterat: Apokentroménes dioikíseis) este un nivel al administrației publice grecești din Grecia. Nu reprezintă o autonomie locală, cu toate că supraveghează regiunile administrative și comunele de pe teritoriul lor.[1]
Cele șapte administrații descentralizate ale Greciei au fost create în luna ianuarie 2011 ca parte a unei reforme ample a structurii administrative a țării, reforma Kallikratis (prin legea 3852/2010).[1] Există și o regiune autonomă, Muntele Athos (în greacă Agio Oros, „Muntele Sfânt”), care se învecinează cu regiunea Macedonia Centrală.
Acestea au autonomie administrativă, dar și financiară[2] și exercită competențe de stat descentralizat în domeniul planificării urbane, politicii energetice și de mediu, silviculturii, migrației și cetățeniei.[3] În afară de aceasta, autonomiile administrative elene au sarcina de a supraveghea organismele de autoguvernare de nivelul I și II: comunele și regiunile.
Administrațiile descentralizate sunt conduse de un secretar general numit de guvern, asistat de un consiliu consultativ format din guvernatorii regionali și reprezentanții comunelor.
În urma victoriei electorale a partidului politic de stânga-radicală Syriza din ianuarie 2015, noul ministru de interne, Nikos Voutsis(d), a afirmat că administrațiile descentralizate vor fi desființate, iar puterile acestora vor fi transferate regiunilor. Până la oficializarea acestei reforme, și întrucât secretarii generali numiți de administrația anterioară au demisionat la 2 februarie, administrațiile descentralizate sunt conduse de înalții funcționari publici în calitate de secretari generali interimari.[4][5]
Lista administrațiilor descentralizate
[modificare | modificare sursă]
Cele șapte administrații descentralizate ale Greciei sunt:
- Administrația descentralizată a Atticii, cu capitala la Atena
- Administrația descentralizată a Macedoniei și Traciei, cu capitala la Salonic
- Administrația descentralizată a Epirului și Macedoniei de Vest, cu capitala la Ioannina
- Administrația descentralizată a Tesaliei și Greciei Centrale, cu capitala la Larisa
- Administrația descentralizată a Peloponezului, Greciei de Vest și Insulelor Ionice, cu capitala la Patras
- Administrația descentralizată a Mării Egee, cu capitala la Pireu
- Administrația descentralizată a Cretei, cu capitala la Heraklion
- Comunitatea Monastică din Muntele Athos (exclusă din Planul Kallikratis)
Note
[modificare | modificare sursă]- ^ a b Ministry of Interior 2013, p. 10 f..
- ^ Ministry of Interior 2013, p. 12.
- ^ Ministry of Interior 2013, p. 27.
- ^ Tania Georgiopoulou (). (în Greek). Kathimerini(d) http://www.kathimerini.gr/802297/article/epikairothta/ellada/katarghsh-apokentrwmenwn-dioikhsewn. Accesat în . Lipsește sau este vid:
|title=
(ajutor) - ^ (în Greek). aftodioikisi.gr. http://www.aftodioikisi.gr/proto-thema/o-voutsis-katargei-tis-apokentromenes-dioikiseis-kinisi-mat-iper-ton-aireton-perifereion. Accesat în . Lipsește sau este vid:
|title=
(ajutor)