Administrația militară din Polonia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Steagul militar de stat al celui de-al treilea Reich.

Administrația militară din Polonia (în germană Militärverwaltung in Polen) se referă la autoritățile militare de ocupație înființate în scurta perioadă din timpul și imediat după invazia germană a Poloniei (1 septembrie – 6 octombrie 1939), în care teritoriile poloneze ocupate au fost administrate de armata germană (Wehrmacht) spre deosebire de administrația civilă de mai târziu și Guvernământul General.

Administrație militară[modificare | modificare sursă]

Cele mai multe locuri ocupate au avut o administrație poloneză, adesea ad-hoc, creată după evacuarea personalului oficial. Acestea aveau să fie dizolvate rapid de către germani, iar controlul temporar asupra acelor teritorii a fost dat Comandanților militari din spate (Korück). Oficialii civili (Landrat) au fost desemnați rapid la guvernarea powiatelor poloneze; în orașele și satele occidentale germanii au fost numiți ca primari și vogți, în cele centrale și de est au fost acceptați cei polonezi.

Adolf Hitler a emis primele instrucțiuni privind administrația ocupației la 8 septembrie. La 8 și 13 septembrie 1939, districtul militar german din zona Posen, comandat de generalul Alfred von Vollard-Bockelberg⁠(de)[traduceți], și Prusia de Vest, comandată de generalul Walter Heitz⁠(d), a fost stabilit în Polonia Mare și, respectiv, în Pomerelia cucerită. În baza legilor din 21 mai 1935 și 1 iunie 1938, armata germană a delegat competențe administrative civile șefilor administrației civile (Chef der Zivilverwaltung, CdZ). Hitler l-a numit pe Arthur Greiser⁠(d) ca CdZ al districtului militar Posen, iar pe Gauleiter⁠(d) Albert Forster⁠(d) din Danzig ca CdZ al districtului militar al Prusiei de Vest. La 3 octombrie 1939, districtele militare centrate pe / și numite „Lodz” și „Krakau” au fost înființate sub comanda generalilor majori Gerd von Rundstedt și Wilhelm List, iar Hitler l-a numit pe Hans Frank și, respectiv, pe Arthur Seyß-Inquart ca șefi civili. Astfel, întreaga Polonie ocupată a fost împărțită în patru districte militare (Prusia de Vest, Posen, Lodz și Krakau). Frank a fost numit în același timp „administrator șef suprem” pentru toate teritoriile ocupate și a devenit ulterior guvernator general al Poloniei ocupate.

Tranziție[modificare | modificare sursă]

Hans Frank la o paradă militară în Cracovia

Un decret emis de Hitler la 8 octombrie 1939 prevedea anexarea zonelor din vestul Poloniei și a orașului liber Danzig.[1] Un regulament separat prevedea includerea zonei din jurul orașului Suwalki (triunghiul Suwalki).[2] Restul teritoriului a rămas sub ocupație militară până când Hitler a decretat la 12 octombrie fondarea Guvernământul General, care a intrat în vigoare la 26 octombrie 1939.[3]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Dieter Gosewinkel (2011), Einbürgern und Ausschließen.
  2. ^ Piotr Eberhardt, Political Migrations in Poland, 1939–1948, Warsaw 2006, p.4 „Archived copy” (PDF). Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  3. ^ Diemut Majer (). "Non-Germans" Under the Third Reich: The Nazi Judicial and Administrative System in Germany and Occupied Eastern Europe with Special Regard to Occupied Poland, 1939–1945. With contribution from the United States Holocaust Memorial Museum. JHU Press. pp. 236–246. ISBN 0801864933. 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]

  • Berenstein Tatiana, Rutkowski Adam: Niemiecka administracja wojskowa na okupowanych ziemiach polskich (1 września — 25 października 1939 r.). în: Najnowsze Dziejke Polski. Materiały i studia z okresu II wojny światowej. Bd. VI. Varșovia 1962. S. 45-57