Acipenser

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Acipenser
Fosilă: Campanian - Holocen[1]
Nisetru (Acipenser guldenstaedtii)
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Subîncrengătură: Vertebrata
Infraîncrengătură: Gnathostomata
Nanoîncrengătură: Pisces
Supraclasă: Osteichthyes
Clasă: Actinopterygii
Subclasă: Chondrostei
Ordin: Acipenseriformes
Familie: Acipenseridae
Gen: Acipenser
Linnaeus, 1758
Specii

17 specii, vezi text

Acipenser este un gen de pești anadromi sau dulcicoli de talia mare sau foarte mare, din familia acipenseride (Acipenseridae) răspândiți în regiunea holarctică și Asia estică.

Descrierea[modificare | modificare sursă]

Au corpul alungit, gros în partea anterioară, comprimat lateral în cea posterioară. Solzi ganoizi există numai în regiunea caudală, în rest corpul este acoperit cu 5 șiruri longitudinale de scuturi osoase: un șir impar dorsal, câte un șir lateral și lateroventral pe fiecare latură. Între scuturile mari o serie de mici scuteluri dispuse neregulat. Capul este complet acoperit de plăci osoase.

Înotătoarea caudală heterocercă. Înotătoarele pectoralele joase. Înotătoarea dorsală deplasată în partea posterioară a corpului. Lobul superior al înotătoarei caudale normal, neprelungit. Pedunculul caudal nu e turtit dorsoventral.

Gura inferioară transversală, dreaptă și mică, ocupând numai o parte din suprafața inferioară a capului, deschiderea ei nu ajunge până la marginea capului; buza anterioară nu depășește marginea anterioară a ochiului. Narinele și ochii situați lateral pe cap. Botul (rostrul) puternic, conic, ascuțit sau în formă de spadă, turtit dorsoventral, acoperit cu plăci, cu 4 mustăți circulare (rotunde) în secțiune pe fața inferioară, fără membrane senzitive. Dinții lipsesc.

Spiraculul și pseudobranhia sunt prezente. Radiile branhiostegale lipsesc. Aparatul opercular este redus la subopercular și un preopercular rudimentar. Branhiile operculare bine dezvoltate. Membranele branhiale, concrescute cu istmul în urma eventelor și nu formează o cută în partea posterioară. Palatopătratul articulat direct cu simplecticul; stilohialul se articulează cu partea posterioară a simplecticului. Stomacul divizat în două compartimente.

Sistematica[modificare | modificare sursă]

Sunt descrise 17 de specii, dintre care multe sunt amenințate cu dispariția.

Speciile din România[modificare | modificare sursă]

În apele României trăiesc 5 specii:

  1. Acipenser ruthenus, cega
  2. Acipenser nudiventris, viza
  3. Acipenser gueldenstaedtii, nisetrul
  4. Acipenser stellatus, păstruga
  5. Acipenser sturio, șipul

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Sepkoski, Jack (). „A compendium of fossil marine animal genera”. Bulletins of American Paleontology. 364: p.560. Arhivat din original la . Accesat în . 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Petru Bănărescu. Fauna Republicii Populare Române. Vol. XIII : Pisces - Osteichtyes (Pești ganoizi și osoși). București. Editura Academiei Republicii Populare România, 1964.
  • S. Cărăușu. Tratat de ihtiologie. București, 1952.

Legături externe[modificare | modificare sursă]


Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Acipenser
Wikispecies
Wikispecies
Wikispecies conține informații legate de Acipenser